Kolesteroli putosi nopeasti

Pentti Haapamäki– Kokonaiskolesteroli laski punariisin ansiosta parissa kuukaudessa yli puolitoista pykälää, eläkkeellä oleva vantaalaislääkäri Pentti Haapamäki ihmettelee.

Nikkilän sairaalassa työskennellyt lääkäri Pentti Haapamäki, 63, on kahdella jalalla kävelevä esimerkki siitä, ettei viisikymppisen pidä luulla itsestään liikoja. Haapamäki ryhtyi nimittäin tuolloin lähes kylmiltään juoksemaan pitkiä matkoja viikko- ja vuositolkulla. Hän aloitti juoksuharrastuksensa paetakseen stressioireita ja juokseminen rauhoittikin mieltä, mutta suunnitelma ei mennyt aivan putkeen.

– Satakunta kilometriä tuli juostua viiden vuoden ajan viikoittain, hän kertoo. – Sitten selkä petti ja jouduin osittain sen takia jäämään pari vuotta sitten eläkkeelle. Selkään tuli niin paha kulumavika, etten enää pystynyt istumaan. Oli minulla silloin muitakin kremppoja, sillä kilpirauhasessa oli vikaa, oli yleistä väsymystä ja sydämeen tuli rytmihäiriö.

– Nyt on juoksut juostu, ja jos vähänkin yritän, selkä muistuttaa heti. Yleinen terveydentila on silti tällä hetkellä ihan hyvä, jos selkävaivoja ei oteta huomioon. Olen pitänyt kuntoa yllä nostelemalla vähän painoja ja käymällä kuntosalilla. Mitään lääkitystä minulla ei ole, mutta olen jo vuosikausia syönyt runsaasti ravintolisiä. Otan päivittäin 1-2 grammaa C-vitamiinia, joka on varmasti omalta osaltaan pitänyt huolta siitä, ettei verenpaineen kanssa ole ollut ongelmia.

– Syön myös valtimotauteja ehkäistäkseni muitakin ravintolisiä kuten E-vitamiinia, beetakaroteenia, välttämättömiä rasvahappoja kuten kalaöljyä ja hyvälaatuisia kasviöljyjä sekä lesitiiniä. Tiedän hyvin, että kaikki lääkärit eivät syö ravintolisiä enkä minäkään ehkä tätä lääkärinä tunnustaisi, mutta eläkeläisenä voin tunnustaa sen aivan hyvin, Haapamäki nauraa.

– Aivan uusimpana juttuna rupesin vuosi sitten kokeilemaan punariisiä, sillä kokonaiskolesteroli oli vähän yli kuuden, kun ihanne olisi alle viiden. Turvalliset lukemat olisivat jo 5-5,5 paikkeilla. Lisäksi LDL-kolesterolia oli liikaa ja HDL-kolesterolia liian vähän. Triglyseridit ovat minulla onneksi olleet aina alhaalla, joten niistä ei ole ollut huolta. Aloitin kahdella punariisitabletilla päivittäin, ja mittautin seuraavan kerran kolesterolini lääkäripäivien yhteydessä tammikuun alussa. Lukemat näyttivät 4,5, mutta en oikein jaksanut luottaa mittaukseen. Pudotin kuitenkin toisen punariisitabletin pois ja olen sen jälkeen ottanut vain yhtä per päivä.

Keväällä Pentti kävi mittauttamassa kolesterolinsa uudestaan. Lukemat näyttivät edelleen oivallisilta, sillä kokonaiskolesteroli oli 5,2, LDL oli laskenut selvästi, HDL oli kohonnut yhtä selvästi ja triglyseridit ovat edelleen alhaalla.

– Arvot olivat aivan ihanteelliset ja olen niihin erittäin tyytyväinen. Olen jatkanut koko ajan yhdellä punariisitabletilla, koska sekin näyttää minulle riittävän. En ole kuluneen vuoden aikana muuttanut elintapojani millään tavalla. Olen hyvin yllättynyt, että kolesteroli putoaa punariisin avulla näin selvästi ja näin pienillä annoksilla.

Moni on saanut punariisin avulla myös verenpaineensa putoamaan. Lääkäri Pentti Haapamäki ei ihmettele asiaa.

– Jos punariisi pikkuisenkin irrottaa plakkeja verisuonistosta ja veri muuttuu hiukan notkeammaksi, niin tottahan se näkyy myös verenpaineessa. Punariisi toimii ihan samalla periaatteella kuin reseptillä olevat statiinit.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 10-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: kolesteroli, verenpaine, punariisi

Kommentit

Oma kommentti