Kolesteroli putosi pari pykälää

Marketta IkonenJuvalainen luontaistuotekauppias Marketta Ikonen on saanut itäsuomalaisena perintönä taipumuksen sekä korkeaan verenpaineeseen että kohonneeseen kolesteroliin.

Marketta Ikonen, 58, on sairastanut korkeaa verenpainetta jo toistakymmentä vuotta, mutta nykyään se pysyy aisoissa lääkityksen avulla. Hänen molemmat vanhempansa kuolivat sydänsairauksiin ja isällä oli lisäksi aikuisiän diabetes. Isä poti verenpainettaan vuosikymmeniä ja menehtyi sepelvaltimotukokseen.

Marketalla ei ole tietoa vanhempiensa kolesteroliarvoista, mutta ne tahtovat yleensä olla koholla siinä missä verenpainekin. Niinpä hänelle ei kolmisen vuotta sitten tullut yllätyksenä, että hänen oma kolesterolinsa näytti kovin korkeita lukemia eli mittari pysähtyi numeroihin 7,48.

– Lääkärin kanssa ei vielä tuolloin neuvoteltu, mutta hoitaja antoi minulle ruokavalioneuvoja. Olen varmaan saanut oman kolesterolini nousemaan kovalla juuston syömisellä, hän nauraa.

– Rupesin jättämään juustoja vähemmälle, siirryin vähärasvaisiin ja suurimman herkkuni homejuuston syömisen lopetin kokonaan, mutta ei näilläkään konsteilla ollut vaikutusta kolesteroliin.

Näin kului puolitoista vuotta, kunnes Marketan omassa luontaistuotekaupassa Maakessa järjestettiin viime lokakuussa asiakkaille kolesterolin mittauksia. Myös kauppias itse mittautti oman kolesterolinsa, joka nyt näytti lukemia 7,18.

– Olin jo tätä ennen kokeillut jonkin aikaa punariisiä, ja välillä kolesteroli putosikin pikkuisen yli kuuteen, mutta sitten herkesin käyttämästä sitä. Nyt kun kolesteroli taas mitattiin, se oli 7,14. Rupesin loppusyksystä syömään Terveyskaistan Punariisi + Q10 -nimistä valmistetta kaksi tablettia päivässä, ja samalla aloin ottaa myös kaksi kapselia saman firman Trio-kalaöljyä.

– Kun kolesteroli mitattiin seuraavan kerran toukokuun puolivälissä, kokonaiskolesteroli oli pudonnut jo 5,2:een. Pudotusta oli siis prosenteissa peräti 27.

Suositusten mukaan kokonaiskolesterolin pitäisi olla alle viiden, pahan eli LDL-kolesterolin tulisi olla alle kolmen ja hyvän eli HDL:n olisi syytä olla yli yhden. Haitallisten triglyseridien arvo ei saisi olla yli kahden.

– Minulla oli jo aiemmillakin kerroilla hyvän ja pahan kolesterolin suhde melko hyvä, vaikka kokonaiskolesterolia oli liikaa, Marketta kertoo. – Nyt toukokuussa, kun kokonaiskolesteroli oli siis 5,2, HDL oli 1,1 ja LDL 2,3 eli ne olivat kohdillaan, mutta triglyt olivat turhan korkeat eli 3,8. Syön kuitenkin edelleen kaksi Punariisi + Q10 -tablettia päivässä ja kun menen seuraavan kerran mittauksiin lokakuussa, odottelen kovasti, että myös triglyt olisivat pudonneet selvästi. Olen ruvennut nyt ottamaan myös kaksi karnosiinia joka päivä, sillä senkin pitäisi auttaa veren rasva-asioissa.

–  Toukokuussa mitattiin myös verensokeri, joka näytti lukemia 5,3, kun diabeteksen raja on kuusi. Tässä suhteessa ei siis ole ainakaan toistaiseksi huolta, vaikka perintötekijöitä on myös diabeteksen suuntaan.

Marketta on vuoden sisään kokenut myös aikamoisen muodonmuutoksen, sillä hän pudotti painoaan vain runsaassa puolessa vuodessa 10 kg. Saavutus on melkoinen, sillä kyseessä on todella pienikokoinen ihminen: kun 157-senttinen Marketta aikoinaan meni naimisiin, hän painoi vain 39 kiloa. Homejuustot sun muut herkut nostivat sitten vuosien mittaan painon hiukan yli 70 kiloon.

– Olisi luullut, että laihduttaminen olisi vaikuttanut suotuisasti myös kolesteroliarvoihin, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen painonpudotukseeni, jonka aion myös pitää. Terveys on nyt muuten kunnossa, kunhan nyt vain saan ne triglyseridit vielä putoamaan.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Mikko Mäkeläinen

Terveys-Hymy 7-09

Teksti:Terveyskaista
Avainsanat: kolesteroli, ubikinoni, punariisi

Kommentit

Oma kommentti