Kolesteroli putosi pykälän

Tomi MannikainenHelsinkiläinen Tomi Mannikainen suhtautui hyvin epäluuloisesti punariisiin, kun hänen kaverinsa suositteli sitä Tomin kohonneeseen kolesteroliin. – Pidin sitä suoraan sanottuna ihan humpuukina, hän tunnustaa.

Tomi Mannikainen, 38, työskentelee Elisalla business managerina. Hän on ollut saman firman palveluksessa jo 14 vuotta. Tomi on koulutukseltaan MBA.

Kotoisin Tomi on Frans Emil Sillanpään maisemista Hämeenkyröstä. Tomin puoliso Laura työskentelee asiakaspalvelupäällikkönä ja perheeseen kuuluvat myös 15- ja 9-vuotiaat tyttäret vaimon aiemmasta liitosta.

Tomi on 185 cm pitkä ja painaa 77 kiloa, joten hänelle tuli täytenä yllätyksenä viime keväänä, kun työterveystarkastuksessa hänen kolesterolinsa näytti yli kuutta. Suositus on alle viiden.

– Olin ihan ihmeissäni, sillä pituus ja paino ovat aina olleet kunnossa, hän tuumailee.

– Lääkäri totesi, että asialle voisi tehdä jotakin, ja ajattelinkin ruveta syömään terveellisemmin, mutta ei siitä mitään tullut. Työ on sen verran kiireistä, että hyvä kun ehtii välissä jotakin syömään. Ruoka tuppaa olemaan aina pikaruokaa tai pitsaa, joten ruokavalion suhteen ei ole ollut mitään tehtävissä. Painoni pysyy tosin samana söin sitten mitä tahansa.

Tomi tietää, ettei hiukan yli kuuden oleva kolesteroli ole vielä hälyttävä juttu, vaikka suositukset puhuvat toista. Siksi hän ei reagoinut asiaan sen pahemmin.

– Sitten kuitenkin eräs kaverini kuuli koholla olevasta kolesterolistani ja alkoi puhua punariisistä. Minä naureskelin että joo joo ja pidin koko juttua ihan humpuukina. En ollut ikinä syönyt mitään luontaistuotteita, mutta kun kaveri vain jatkoi punariisin kehumista, päätin sittenkin kokeilla.

Tomi söin kesällä yhden 60 kappaleen purkin eli otti kaksi tablettia päivässä ja meni sen jälkeen mittauttamaan uudestaan kolesterolin.

– Nyt se oli pudonnut 5,2:een eli tippunut kuukaudessa pykälän verran. Olin aivan ihmeissäni ja pohdin, että kai se sitten kuitenkin toimii. En voinut käsittää, mistä muustakaan se olisi johtunut, sillä en ollut mitenkään muuttanut ruokailutottumuksiani.

Tomi on nyt joutunut tarkistamaan aiempaa kantaansa perusteellisesti.

– Kun rupesin syömään punariisiä, vaimokin suhtautui koko juttuun hyvin epäuskoisesti. Hän on innokas urheilija ja oli tiukasti sitä mieltä, että kolesteroli ei putoa muuten kuin liikunnalla ja ruokavalion muutoksella.

– Nyt pystyn hänellekin hiukan todistamaan toista, Tomi nauraa.

Eikä tässä vielä kaikki. Tomi syö nykyään myös toista luontaistuotetta, Life Krill Oil -nimistä krilliöljyvalmistetta.

– Kun punariisit loppuivat ja meininki oli hyvä, ryhdyin kyselemään, että olisiko jotakin muuta hyvää ainetta, ja silloin minulle suositeltiin krilliöljyä. Olen nyt syönyt niitä kapseleita jo jonkin aikaa ja ihan hyvin menee.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvaaja: Miguel Vera

Terveys-Hymy 09-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: kolesteroli, punariisi, krilliöljy

Kommentit

Oma kommentti