Kolesteroliarvot kuntoon

Marjatta SeppäläVielä kesäkuun lopussa Marjatta Seppälän kolesteroliarvot olivat pahasti pielessä. – Lääkäri ehdotti lääkitystä, mutta eräs ystävättäreni suositteli sitä ennen kokeilemaan punariisiä. Se kannatti.

Hämeenlinnalainen Marjatta Seppälä on työskennellyt valtion virkailijana 17-vuotiaasta lähtien. Hän jäi sairauseläkkeelle pahan nivelrikon takia lääninhallituksen toimistosihteerin virasta 90-luvun puolivälissä.

–  Jouduin lopettamaan työt lähinnä sormien takia. Silloin jalat olivat vielä kutakuinkin kunnossa, mutta viime vuosina nekin ovat alkaneet vaivata.

Marjatta on eronnut, hänellä on kolme aikuista lasta ja seitsemän lastenlasta. Ensimmäiset nivelrikon oireet ilmenivät hänen nuorimmaisensa syntymän jälkeen 30 vuotta sitten. Alkuun oikutteli vain yksi sormi, mutta vähitellen vaivaa alkoi olla muuallakin. Kymmenen ensimmäistä vuotta menivät vielä jotenkin, mutta varsinaisesti nivelrikko on piinannut Marjattaa jo parikymmentä vuotta.

– Kädet ovat sen verran huonossa kunnossa, että ihan kaikkia juttuja en pysty tekemään.

Onneksi lapsista kaksi asuu Hämeenlinnassa, joten auttajia löytyy, jos tarvitsee vaikka ommella nappi takkiin. Muuten tulen mielestäni vielä oikein hyvin toimeen enkä tarvitse varsinaista apua.

Nivelrikkoon ei valitettavasti ole korjaavaa lääkitystä, mutta kipua voi yrittää pitää loitolla särkylääkkeiden avulla. Marjatalla todettiin parikymmentä vuotta sitten myös koholla oleva verenpaine, joka hurjimmillaan näytti lukemia 170/120. Se kuitenkin pysyy kurissa lääkityksellä. Uudeksi ongelmaksi nousi koholla oleva kolesteroli.

– Käyn puolen vuoden välein kontrollissa, missä otetaan monenlaisia kokeita, muun muassa kolesteroli. Vuosi sitten varsinkin huono eli LDL-kolesteroli oli jo 4,1 eli se oli aika lailla koholla, mutta koska muut arvot sokeria myöten olivat kunnossa, asiaan ei puututtu.

– Kesäkuun lopussa tänä vuonna kolesteroliarvot olivat nousseet huolestuttavasti. Kokonaiskolesteroli oli 6,8, mutta pahan eli LDL-kolesterolin osuus oli 5,23. Hyvää kolesterolia oli kyllä kiitettävästi eli 1,8, mutta joka tapauksessa lääkäri ehdotti kolesterolilääkityksen aloittamista. Puhuin asiasta eräälle ystävättärelleni, joka varoitteli reseptilääkkeiden sivuvaikutuksista. Hän kertoi itse saaneensa omat kolesteroliarvonsa normaaleiksi punaisella riisillä vain kahdessa kuukaudessa. Minä en ollut ikinä kuulutkaan koko asiasta, mutta päätin kuitenkin kokeilla. Ystävättäreni suositteli minulle RedRiz + Q10 -nimistä valmistetta ja niin rupesin ottamaan sitä kaksi tablettia päivällä ruuan kanssa ja toiset kaksi tablettia nukkumaan mennessä.

Marjatta söi punariisiä kuutisen viikkoa ja meni sitten uusiin kokeisiin elokuun alussa. Nyt lukemat olivat suorastaan shokeeraavat: kokonaiskolesteroli oli 5,3, paha eli LDL-kolesteroli oli pudonnut hämmästyttävästi peräti 2,39 pykälää eli 5,23:sta 2,84:ään ja hyvä eli HDL-kolesteroli oli noussut komeasti 1,8:sta 2,06:een. Tavoitearvojen mukaan kokonaiskolesterolin pitäisi olla alle viiden, LDL-kolesterolin alle kolmen ja HDL-kolesterolin yli yhden, joten Marjatan uudet lukemat olivat lähes täydelliset.

– Lääkäri oli aivan ihmeissään. Kerroin syöneeni punariisiä ohjeitten mukaan, mutta hän oli siltikin aivan kummissaan ja kyseli yhä, enkö ollut tehnyt mitään muuta. Hän varmaan luuli, että olin kokenut jonkun radikaalin elämänmuutoksen, mutta en ollut kuuden viikon aikana kuin hiukan lisännyt kalan ja leseiden syöntiä. Ne eivät kuitenkaan riitä selittämään näin hurjaa kolesteroliarvojen korjaantumista, joten minä kyllä laitan sen kokonaan punariisin ansioksi. Lääkärikin joutui lopuksi myöntämään, että nyt ei tehdä yhtään mitään muuta kuin ollaan onnellisia ja eletään eteenpäin.

Juuri tällä hetkellä Marjatta pitää pientä taukoa punariisin kanssa, mutta hän aloittaa kuurin taas pari kuukautta ennen seuraavaa kontrollikäyntiä. Yksi Marjatan ystävättäristä, joka sairastaa diabetesta, on niin ikään aloittanut punariisin syömisen.

– Olen kuullut reseptillä olevista kolesterolilääkkeistä ikäviä juttuja, Marjatta toteaa. – Eräänkin ystävättäreni äiti aloitti kuurin, mutta hän meni ihan jalattomaksi. Hän ei tahtonut enää päästä kunnolla liikkeelle. Punariisissä ei ole sivuoireiden vaaraa ja se on vielä kaiken lisäksi edullista, sillä 60 tabletin RedRiz-laatikko maksaa 16 euroa. Jos ottaa vaikka vain yhden tabletin päivällä ja toisen illalla, se riittää koko kuukaudeksi. Summa on aika pieni, kun kysymys on omaan terveyteen sijoittamisesta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Markku Wiik

Terveys-Hymy 11-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: HDL-kolesteroli, LDL-kolesteroli, kolesteroli, punariisi

Kommentit

Oma kommentti