Kolesteroliarvot normaaleiksi kuukaudessa

Marjo RantalaMarjo Rantalan ei tarvinnut syödä punariisiä kuin kuukauden päivät, kun hänen koholla olleet kolesteroliarvonsa putosivat tavoitearvojen tasolle. – Yksi paketti riitti, hän toteaa tyytyväisenä.

Marjo Rantala, 51, asuu Lempäälässä, mutta hän paiskii töitä omassa hoitolaitoksessaan aivan Tampereen keskustassa osoitteessa Satamakatu 9. Marjon firman nimi on Suomen Elektroterapia Oy, missä hän antaa asiakkailleen monenlaisia hoitoja. Yksityisyrittäjä tekee keskimäärin kymmentuntisia työpäiviä.

– Kaikkein eniten annan lymfahoitoja. Kyseessä on niin sanottu lymfakiinteytyshoito. Kun nesteet lähtevät liikkeelle, ihminen hoikentuu aika lailla – viiden kerran hoitosarjalla voi senttejä vyötäröstä, lantiosta, pakaroista sekä ylä- ja alareisistä huveta jopa 30 cm.

– Asiakkainani käy etupäässä naisia, joilla on hormonitoiminta ruvennut vähän ailahtelemaan, jolloin lymfaa eli imunestettä alkaa kerääntyä kudoksiin. Kehon koostumusmittauksissa usein myös löytyy happamoitumista, eli tila nimeltä latentti asidoosi, jolloin suosittelemme emäskuuria.

Koska Marjo on viisikymppinen, hän piipahti viime syksynä mittauttamassa kaikki keskeiset laboratorioarvonsa. Esimerkiksi kolesteroli oli tutkittu viimeksi 10-15 vuotta sitten.

– Sen muistin edelliskerrasta, että LDL oli hiukan koholla, mutta sitä on meillä suvussa monella muullakin. Lukemat eivät kuitenkaan olleet huolestuttavat eikä kukaan lähisukulainen ole kuollut sydän- ja verisuonitauteihin. HDL oli tuolloinkin hyvä, samoin triglyseridit.

Nyt Marjolle tuli kuitenkin ikävä yllätys, sillä sekä kokonaiskolesterolia että haitallista LDL-kolesterolia oli liikaa. Kokonaiskolesteroli näytti kuutta ja LDL-kolesteroli neljää, mutta hyvä eli HDL-kolesteroli oli kunnossa, samoin haitalliset triglyseridit olivat suositusrajojen sisällä.

Tavoitearvothan kulkevat niin, että kokonaiskolesterolin tulisi olla alle viiden, LDL-kolesterolin alle kolmen, HDL-kolesterolia pitäisi olla yli yhden eivätkä triglyseridit saisi ylittää kahta.

– Päätin kuitenkin sen, että statiineja en rupea syömään, Marjo puuskahtaa.

– Olen kuullut sen verran paljon niiden haittavaikutuksista. Päätin kokeilla Punariisiä ja ajattelin katsoa, kuinka se tehoaa. Aloitin joskus tammi-helmikuussa ottamalla kaksi kapselia aamulla aamiaisen yhteydessä. Söin yhden 60 kapselin paketin eli kuukauden annoksen ja menin sen jälkeen taas mittauttamaan kaikki keskeiset arvot.

Nyt Marjon eteen lyötiin jo vallan mukavia lukemia.

– Kaikki kolesteroliarvot olivat pudonneet suositusrajojen sisään, hän iloitsee.

– Lukemat olivat muuttuneet vain yhden kuukauden punariisikuurin jälkeen normaaleiksi. En ole sen jälkeen ottanut punariisiä, mutta aion taas syksyllä käydä laboratoriossa uusissa mittauksissa. Jos arvot ovat taas lähteneet nousuun, nytpä tiedän, kuinka ne saadaan putoamaan.

Vaikka Marjo tekee kymmentuntisia työpäiviä, hän ehtii sentään välillä rentoutuakin. Hänen lempiharrastuksensa ovat metsästys ja puutarhanhoito.

– Meillä täällä Lempäälässä hirvet ovat sen verran vähissä, että minun piti viime syksynä lähteä metsälle hirvensalmelaisten kanssa. Hirvensalmella hirviä onkin paljon, ja me saimmekin yhden hirven. Metsästän hirvien lisäksi myös peuroja, rusakoita ja sorsia, mutta muuten en ole vaarallinen, hän velmuilee.

– Talvella olin yrittäjälikkojen kanssa laskettelemassa Rukalla, ja kesäkuun alussa oltiin porukalla Italiassa. Nyt olemme syyskuussa lähdössä Kreikkaan, vaikka viimeiset roposet menisivät. Ei tätä muuten jaksa millään, jokin porkkana on aina oltava näköpiisissä!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Tommi Taipale

Terveys-Hymy 8-10

Teksti:Vitacom Pharma
Avainsanat: kolesteroli, punariisi, triglyseridi

Kommentit

Oma kommentti