Kolesterolin hoito jakaa mielipiteitä

Yhdysvaltain Sydänliitto (AHA) ja American College of Cardiology (ACC) päivittivät äsken suosituksensa kolesterolin raja-arvoista, sydäntautiriskin arvioinnista ja kolesterolilääkkeiden määräämisestä riskipotilaille. Ohjeissa neuvotaan lääkäreitä, että nyt ei pidä määrätä lääkitystä pelkän kokonaiskolesterolin perusteella, vaan tarvetta kehotetaan arvioimaan erityisen riskilaskurin avulla. Lääketeollisuus toimittaa halukkaasti riskilaskureita lääkäreille. Tarkoitus on lisätä kolesterolia alentavien statiinien myyntiä, erityisesti täysin terveille.

Jos riski sairastua sydäntautiin seuraavien kymmenen vuoden kuluessa on 7,5 prosenttia tai yli, kehotetaan lääkäriä määräämään asiakkaalle kolestrolia alentavia statiineja, vaikka hän olisi täysin terve. Suosituksen noudattaminen tuplaisi statiinien käyttäjien lukumäärän nykyisestä. Suomessa määrä nousisi vajaasta 700 000:sta lähes 1,4 miljoonaan henkilöön. Ja kela-korvaukset sen mukaisesti! Mitä pienemmän riskin omaava ihminen syö statiineja, sitä vähemmän niistä on hänelle hyötyä. Terveille niistä ei ole hyötyä juuri ollenkaan. Sivuvaikutukset vain moninkertaistuvat. Jäljet johtavat jälleen sylttytehtaalle: lääketehtaiden ja niiden osakkeenomistajien edut ajavat potilaan edun ohi.

Useat johtavat amerikkalaiset sydänprofessorit kritisoivatkin riskilaskuria, joka antaa aivan liian suuria lukemia ja johtaa siten turhaan lääkitykseen. Laskuri yliarvioi riskiä 75–150 prosenttia, sanovat professorit New York Timesissä. Näin ollen ihminen, jonka riski oikeasti on 4 %, voikin saada lukeman 8 %, ja hän joutuu syömään turhaan statiineja loppuikänsä. Samoin kaikille diabeetikoille suositellaan statiineja, olivatpa heidän kolesteroliarvonsa kuinka hyviä tahansa. Jos uusia ohjeita aletaan noudattaa, 140 lääkitystä joutuu 139 syömään statiineja turhaan loppuikänsä, sillä vain yksi välttyy sydänkohtaukselta. Siinä ei ole mitään järkeä, sanovat professorit. AHA ja ACC ovat menettämässä uskottavuutensa. ”Jokin on mennyt hirveästi vikaan”, sanoo sydänprofessori Steven Nissen (Cleveland Clinic). Professorit John Abramson ja Rita Redberg pyytävät New York Timesissa, malttia statiinien määräämiseen.

Kaiken kukkuraksi veren kolesteroliarvoilla, sellaisina kuin niitä nykyään mitataan ei ole juuri mitään ennustearvoa, sanoo yhä useampi kardiologi. Statiinien määrääminen pelkän kokonaiskolesterolin tai LDL:n perusteella on ihan hakuammuntaa. Pitäisi mitata sd-LDL, ox-LDL, AGE-LDL ja ”ultrapaha” MGmin-LDL, siis sellaiset kolesterolin muodot, jotka takertuvat hanakasti valtimon sisäseinämään ja alkavat ahtauttaa suonta. Niiden mittaaminen kohdistaisi lääkityksen vain sitä todella tarvitseviin, mutta silloin lääkkeiden myynti romahtaisi, eikä se ole lääketeollisuuden eikä siihen sidoksissa olevien sydänlääkäreiden etujen mukaista. Hae terveyskaupasta tai lataa verkosta tohtori Pentti Raasteen kanssa laatimani maksuton Sydäntautien ehkäisy ja itsehoito -opas (http://20.fi/11353).

 

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: kolesteroli, statiini, sydäntauti

Kommentit

Oma kommentti