Kolme kuukautta, 17 kiloa

Sen jälkeen kun Mika Tuomonen lopetti aktiiviuransa jalkapalloilijana, hän lihoi seuraavan vuoden aikana 40 kiloa. Liikunta jäi ja uudet työt it-alalla veivät ajan. – Olen yrittänyt vuosien mittaan laihduttaa monet kerrat, mutta nyt vasta se tuntuu onnistuvan, hän toteaa tyytyväisenä.

Ohuimmillaan helsinkiläinen Mika Tuomonen, 43, muistaa olleensa vuonna 1995, jolloin vaaka näytti 86 kiloa. Tuolloin hän vielä hääri jalkapallojoukkueen hyökkääjänä kakkosdivisioonassa ja rasvaa paloi.

– En ollut lapsena ja nuorena ylipainoinen, mutta kun lopetin aktiivisen futaamisen vuonna 1998 ja menin IBM:lle it-hommiin, säännöllinen viisi, kuusi kertaa viikossa urheileminen jäi. Sen tilalle tulivat pitkät työpäivät, pikkuinen stressi, huonot yöunet ja epäsäännölliset ruokailutavat.

– Ekana vuonna lopettamisen jälkeen painoa tuli 40 kiloa lisää. Se tapahtui pikkuhiljaa ja ihan huomaamatta. Totta kai huomasin sen vaatteista, mutta muuten en tullut kiinnittäneeksi siihen sen kummemmin huomiota. Oli niin paljon muuta ajattelemista ja tekemistä.

Mika on tällä hetkellä jälleen kerran sinkku. Hänellä on edellisistä suhteistaan kaksi poikaa, 22- ja viisivuotiaat. Pikku Nicklas asuu joka toinen viikko Mikan luona.

”Opettelin syömään oikein”

Mika teki it-alalla 17 vuoden pitkän työrupeaman, mutta sen jälkeen kun hän osallistui MasterChef-kilpailuun ja voitti sen 2012, hän päätti niissä jälkilöylyissä sanoa itsensä irti ja perusti oman ruoka-alan yrityksen.

– Mulla on oma catering-yritys eli välitän ruokaa. Ruoka on siis edelleenkin lähellä sydäntä. Taloudellisesti menee huomattavasti huonommin kuin it-aikoina, mutta henkisesti voin selvästi paremmin. Näin olen paljon onnellisempi.

Nyt Mika on tehnyt toisenkin suuren henkilökohtaisen ratkaisun. Hän on päättänyt kerta kaikkiaan muuttaa muotoaan – ja on siinä onnistunut erinomaisesti, sillä kolmen kuukauden aikana painosta on lähtenyt peräti 17 kiloa. Tavoite on päästä sadan kilon alle.

Mika on 187 cm pitkä ja painoa oli pahimmillaan melkein 150 kiloa. Kun hän aloitti menossa olevan projektinsa, lähtöpaino oli 144 kiloa.

– Paino on pudonnut, kun olen opetellut syömään oikein ja säännöllisesti. Suurin muutos entiseen on varmaan siinä, että enää en panttaa ekaa ateriaa yhteen kahteen asti iltapäivällä ja jatka sitten kotiin päästyäni syömistä koko illan ajan. Nyt syön kunnon aamupalan, joka hyvin usein on joko voileipä tai sitten Harmonian Fit+FeelGood-pirtelö. Otan päivittäin vähintään yhden pirtelön, jolla korvaan joko kokonaisen aterian tai ehkä kuitenkin useimmin välipalan. Suosikkimakuni on suklaa.

Makkara maistuu vielä

Mikan ja Harmonian yhteistyö lähti sattuman kautta.

– Facebookissa osui sattumalta silmään juttu, missä Harmonia haki jotakin bloggaajaa, joka voisi tehdä itsestään julkisen laihduttajan. Otin yhteyttä ja homma eteni sitä kautta. Julkaisen viikottain kolme kertaa minuutin mittaisen videopätkän ja kerron kuulumiset.

Mika vakuuttaa, ettei tavoitteena ole päästä ihan aktiiviuran painoihin, mutta alle sadan on kuitenkin meininki.

– Sitten pitää ruveta katsomaan tilannetta vähän tarkemmin, kun rupean näkemään itseni alle 110-kiloisena. Ei tämmöistä miestä voi liian laihaksikaan päästää. Mitään tiukkaa aikatavoitetta ei ole, mutta päämääränä olisi, että lopullinen tavoite olisi saavutettu ensi kesänä tai viimeistään ensi syksynä.

Vaikka Mika on muuttanut elämäntapojaan melkoisesti, hän ei ole kuitenkaan jättänyt yhtään ruoka-ainetta pois ruokavaliostaan. Lempiruoka on itse tehty makkara.

– Olen ajatellut koko kuvion niin, että jos ja kun minun pitää elää loppuelämä tällä tyylillä, ei ole mitään järkeä luopua mistään ihan kokonaan. Itse tehty makkarakin on varmasti terveellisemmästä päästä, se on vähän kuin lihapullia vetelisi.

Poika patistaa ulos

Laihtumisen myötä Mika on jälleen aloittanut myös liikuntaharrastuksen.

– On ollut niin helppo sanoa, ettei ole ollut aikaa. Perimmäisenä syynä on kuitenkin ollut laiskuus. Nyt minulla on personal trainer, jonka tapaan aina silloin tällöin. Olen käynyt vesijuoksussakin.

Varsinainen personal trainer on kuitenkin Mikan viisivuotias Nicklas-poika.

– Yksi haaveistani oli, että pääsen pelaamaan hänen kanssaan futista, ja nyt se haave on jo toteutunut. En pystynyt enää antamaan itselleni tekosyytä jäädä makaamaan sohvalle. Kun poika pyytää lähtemään ulos pelaamaan, sinne myös lähdetään.

Mikalla on myös terveisiä tuleville laihduttajille.

– Laihduttaminen ei ole mitenkään helppoa. Eikä siihen ole mitään oikotietä. Pääjuttu on varmaan siinä, että laihduttamisesta on tehtävä elämäntapa, jota on noudatettava koko loppuelämä.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Arto Wiikari

Terveys-Hymy 1-14

Teksti:Harmonia
Avainsanat: laihduttaminen, painonpudotus, ruokarytmi, ruokavalio, ylipaino

Kommentit

Oma kommentti