Kolme kuukautta, 30 kiloa!

Sanna-Kaisa ”Sannis” Kallio on parin viime vuoden aikana muuttanut rajusti muotoaan. Ensin hän lihoi lyhyessä ajassa 40 kiloa, kunnes otti itseään niskasta kiinni ja alkoi pudottaa painoaan. Niinpä kolmessa kuukaudessa putosi peräti 30 kiloa.

Helsingissä syntynyt, mutta tätä nykyä Espoon Nöykkiössä asuva Sanna-Kaisa Kallio, 42, haluaa itseään kutsuttavan Sannikseksi, joka on ollut hänen lempinimensä jo lapsuusvuosista asti. Olkoon hän siis Sannis myös tässä jutussa.

Sannis on töissä Espoon kaupungilla ja on koulutukseltaan päihde- ja mielenterveystyöhön suuntautunut lähihoitaja. Hän opiskelee tällä hetkellä myös seksuaalineuvojaksi. Sanniksen kotijoukkoihin kuuluvat elektroniikan parissa työskentelevä avomies sekä kuusivuotias Appenzellin paimenkoira Appe.

Sannis on välttynyt vakavilta sairauksilta, mutta migreeniin hänellä on kuitenkin lääkitys. Kun hänen painonsa alkoi nousta hälyttävästi pari vuotta sitten, sama lääkitys puri myös kohonneeseen verenpaineeseen ja sykekin oli tuolloin aika hurja. Ylä- ja alapainearvot lähestyivät toisiaan huolestuttavasti. Tätä nykyä Sanniksen lääkitys on kuitenkin pudotettu minimiin eikä sitä enää tarvita kohonneen verenpaineen vuoksi.

Koko kakku upposi

Sannis kertoo laihduttaneensa 12-vuotiaasta asti, vaikka mitään syytä ei tuolloin ollut. Hän ei ollut vielä myöhemmässäkään nuoruudessaan ylipainoinen, mutta koko ajan takaraivossa on takonut, että laihduttaa pitäisi. Viime aikoina hän on sitten joutunut ihan tosissaan laihduttamaan, ja nyt on ollut syytäkin.

– Parin vuoden aikana kiloja tuli peräti 40, ja pahimmillaan painoin maaliskuun lopussa 120,7 kg. Olen 166 senttiä pitkä. Selkävaivat olivat yksi osatekijä painonnousuun, sillä minulla on yliliikkuvat nikamat ja alaselässä kolmannen ja neljännen nikaman välilevy on aika rusinana. Ei ylipaino sinänsä ole aiheuttanut sitä, mutta totta kai liikakilot ja myös ikä ovat pahentaneet tilannetta.

Lopulta Sannis voi niin huonosti, ettei pystynyt enää kävelemään pitkiä matkoja.

– Kompensoin liikkumattomuutta syömällä. Mitään erityistä herkkua ei ollut. Kaikki upposi ja ihan järjettömiä määriä. Yhdessä vaiheessa vedin prinsessakakun iltapalaksi.

Vaatekaappi uusiksi

Elettiin tämän vuoden maaliskuuta, kun Sanniksen avomies keksi jostakin Easy Diet -laihdutusvalmisteet ja yllytti elämänkumppaniaan kokeilemaan sitä.

– Päätös ryhtyä dieetille ei ollut vaikea, koska olin suunnitellut sitä varmaan jo vuoden verran ja siirtänyt sitä aina. Olen maaliskuun lopusta lähtien aloittanut päiväni Easy Diet -puurolla ja lopetan sen Texmex-keitolla. Ja hyvin on mennyt, vaikka se täytyy tunnustaa, että neljä ekaa päivää olivat vaikeita ja silloin särki päätä. Mutta kun eka viikko oli ohi, ei sen jälkeen ollut missään vaiheessa vaikeaa.

Sanniksen vaatekaappi on tietysti mennyt iloisella tavalla uusiksi.

– Joo, mulla on tuolla semmoisia sitten kun -vaatteita. Olen viime aikoina ostanut pelkästään sitku-vaatteita ja nyt olen voinut ottaa joitakin niistä jo käyttöönkin. En vielä tiedä lopullista tavoitetta, mutta sitten kun paino alkaa kasilla, pidän jonkin aikaa taukoa. Se on varmaan hyväksikin näin tiiviin kuurin jälkeen. Aion nauttia grillauksesta ja marjoista. Mutta riittää, jos lopullinen paino alkaisi seiskalla. Jos paino olisi 75 kiloa, se olisi tosi sopiva.

Iloa ilman viinaa

Entisestä elämästään Sannis ei enää kaipaa muuta kuin toisinaan pitsaa ja intialaista ruokaa. Erityisesti hän haikailee intialaisen nanleivän perään, mutta se taitaa olla kiellettyjen listalla.

Alkoholilla ei muuten ole ollut mitään osuutta Sanniksen painonnousuun, ja hän sanookin olevansa huono juomaan sitä. Jos kakku uppoaa iltapalaksi, lihomiseen ei enää viinaa tarvita.

– Kun alkoholisti lupaa, että tänään en juo, minä puolestani lupasin etenkin kuurin alussa, että tänään en syö, Sannis nauraa.

Kun 30 kiloa on lähtenyt pois vain kolmessa kuukaudessa, se tuntuu totta kai kunnossa.

– Liikkuminen on nyt hirveän paljon helpompaa kuin ennen enkä enää hengästy. Nyt tekee mieli taas biitsille!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Miguel Vera Terveys-Hymy 8-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: laihdutus, ylipaino, paino, painonpudotus, lihavuus

Kommentit

PALJON ONNEA PAINONPUDOTUKSESTA. ITSE PUDOTIN 12 KG 5KK VIIME VUONNA EIKÄ OLE PAINO NOUSSUT.

Oma kommentti