Kössin nivelrikkovaivat loppuivat

Leonberginkoira KössiLeonberginkoira Kössi on jo monen vuoden ajan kärsinyt etujalkojen nivelrikosta. Nyt ontuminen on loppunut, kiitos kotieläimille tarkoitetun tehokkaan luontaistuotteen.

Espoolainen Kössi täyttää lokakuussa kuusi vuotta, joten ihmisen iässä se olisi hiukan yli nelikymppinen, koska yhden koiran vuoden sanotaan vastaavan seitsemää vuotta ihmisellä. Ei siis mikään ikäloppu tapaus.

Ihan varsinainen sylikoira se ei ole, sillä painoa on kertynyt kunnioitettavat 60 kiloa. Kössillä on seuranaan toinen leonberginkoirauros Mero, joka on nelivuotias. Haukut tulevat keskenään oikein hyvin toimeen, vaikka pikku vahinkoja sattuukin.

–  Kössi on koira, jolle aina sattuu ja tapahtuu terveys- ja sairausrintamalla, sen emäntä Sari Siltanen kertoo.

– Siltä paukahti toisesta takajalasta ristiside, kun nuorempi koira törmäsi siihen. Mero vetäisi suoraan Kössin takapäähän, ja se silloin napsahti. Edessä oli leikkaus.

Tämä oli vain pikku episodi Kössin elämässä. Sitä on operoitu jo aiemminkin, sillä sen vasemmasta etujalasta on leikattu irti ollut luunpalanen. Sari ei osaa sanoa, miksi luunpalanen oli irronnut, mutta joka tapauksessa ongelma saatiin kuntoon. Viime marraskuussa Kössiltä leikattiin selästä välilevyn tyrä, mutta se toipui mainiosti siitäkin.

Isot ihanat koirat

Sari Siltanen työskentelee puolustusvoimilla taloussuunnittelijana. Myös hänen miehensä Vesa on armeijan leivissä ja on sotilasarvoltaan kapteeni. Pariskunnalla on uusperhe, sillä Sarilla on kaksi jo aikuista tyttöä ja Vesalla on kaksi poikaa, jotka asuvat äitinsä luona, mutta vierailevat Sarin ja Vesan luona säännöllisesti. Pikku haukuilla on siis runsaasti kävelyttäjiä.

– Leonberginkoirat ovat aivan ihania, Sari hehkuttaa.

– Ne luokitellaan seurakoiriksi eikä rodulla ole mitään varsinaista hyötykäyttöä, vaikka jotkut käyttävät niitä vesipelastuskoirina. Luonteensa puolesta ne ovat aika helposti koulutettavia, mutta meillä tämä vanhempi versio eli Kössi on hyvin oman arvonsa tietävä eikä häntä tarvitse paljon koulutella, Sari nauraa.

– Se on iso koira, ei nyt ihan leijonan kokoinen mutta ei paljon muutakaan. Se syö melkein mitä vaan, mutta meillä on tultu siihen tulokseen, että raaka liha uppoaa kaikkein parhaiten. Jonkin verran se syö myös koiran kuivamuonaa.

Kun Kössin kokoinen koira päättää hypätä sylkkyyn, siinä on naurussa pitelemistä. Sari kertoo kuitenkin, ettei Kössi ole koskaan tykännyt olla samalla tavalla iholla kuin nuorempi koira Mero, joka painaa vain 51,5 kiloa. Rotumääritelmässä sanotaan, että rodun urokset saattavat painaa 70 kiloa, mitä pidetään vielä normaalilukemana.

Tassujen terveysongelmat

Pitkälle jalostetuilla koiraroduilla on usein terveysongelmia, eivätkä Sarin lemmikit tee poikkeusta.

– Merolla on ollut vaikeuksia ihonsa kanssa. Se pitää uimisesta kovasti, mikä toisinaan aiheuttaa iholle hot spottia tai jotain muuta ihottumaa. Kössi puolestaan tykkää rannalla kävelystä ja vedestäkin, mutta uiminen on sille myrkkyä.

Kössin suurimmat terveysongelmat ovat sen etujaloissa.

– Ne ovat olleet voimakkaasti ulospäin kääntyneet, kun eturaajojen pitäisi olla suorat, Sari selvittää.

– Monilla isoilla koirilla on syystä tai toisesta samaa vaivaa. Kössi kuvattiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten, jolloin etujaloissa todettiin nivelrikkoa. Olemme yrittäneet huolehtia, ettei sen paino pääse nousemaan liikaa.

– Kun koiraihmiset tapaavat toisiaan, silloin aina keskustellaan ja kokeillaan yhtä ja toista. Mekin annoimme Kössille aiemmin jotakin ihmisen nivelien hyvinvointiin tarkoitettua valmistetta, joka sisälsi nokkosta ja kalkkia, mutta sitten tapasin ystäväni, joka kertoi Via Naturalen eläimille tarkoitetusta Royal Animal Luusto & Nivelet -tuotteesta.

”Sopii sekä miehelle että koiralle!”

Sari rupesi antamaan luontaistuotetta Kössille alkukeväästä.

– Aluksi piilotimme ne ruokaan, ja joskus jopa jauhoin ne ruuan sekaan, mutta nyt systeemi on toinen. Koska Kössi on iso koira ja sillä on iso kita, olemme sen kanssa sopineet, että nyt Kössi joka aamu otetaan lääkettä. Se tulee istumaan suoraan vastapäätä, avaa suunsa, ja sinne menee. Kössi tietää, että tämän jälkeen se saa hyvin herkullista lauantaimakkaraa.

Kössin terveydentila on kohentunut merkittävästi.

– Sen jälkeen kun siltä leikattiin etujalasta irrallaan ollut luunpalanen, se ontui hirveästi samaa jalkaansa ja nuoli etujalan niveliä, mutta nyt etujalkojen ontuminen on kokonaan loppunut, samoin nuoleminen. On ollut hyvin tärkeää, että sen etujalat ovat kunnossa, koska se joutuu keventämään takajalkaa. Sattui tosi hyvin, että löysimme tämän valmisteen.

Sari sanoo olevansa täysin vakuuttunut siitä, että luontaistuote on poistanut Kössin nivelvaivat.

– Mitään muuta muutosta elämässä ei ole ollut. Isäntä on ikänsä harrastanut urheilua, ja muun muassa polvea on operoitu. Kun hän huomasi, että Kössillä on nyt helpompi olo, hänkin on alkanut napsia samaa valmistetta. Olen kuitenkin sanonut hänelle, että saat hommata itse omat tablettisi, Kössin kupille ei ole asiaa. Mutta tosi on, että valmiste sopii sekä miehelle että koiralle!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 9-11

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: nivelrikko

Kommentit

Kyllä luontaistuotteilla paranee moni vaiva.Luonnosta se voima tulee.

Oma kommentti