Kova isku reiteen salibandyssä

Jani MustonenRovaniemeläinen insinööriopiskelija Jani Mustonen harrastaa salibandya, ja niinpä monenlaiset tärskyt ovat vuosien varrella tulleet tutuiksi. – Hiljattain sain kovan iskun reiteeni eli minulle tuli niin sanottu puujalka, joka kuitenkin parani alle viikossa, hän iloitsee.

Jani Mustonen, 25, on syntynyt Rovaniemellä ja myös opiskelee siellä. Takana on jo neljä vuotta ohjelmistotekniikan insinööriopintoja. Jani tunnustaakin, että opiskelut ovat venähtäneet salibandyn takia. Jani pelaa kakkosdivarissa keskushyökkääjänä ja jo kolmatta vuotta kapteenina RSB-Teamissa eli Rovaniemen Salibandyssä. Hän asuu yhdessä tyttöystävänsä Susannan kanssa, joka työskentelee Hotel Santa Clausin baarissa.

– Baarissa me tavattiinkin, Jani nauraa. – Lapsia ei ole, mutta minulla on 11-vuotias tyttökoira Pepsi.

Jani on harrastanut salibandya jo kauan. Hän muistelee menossa olevan jo yhdeksännen kauden RSB:n riveissä. Parhaat saavutukset ovat tulleet parin viime kauden aikana, sillä ensin RSB nousi uudella piste-ennätyksellä kolmosesta kakkosdivariin ja viime kaudella porukka sijoittui kakkosessa neljänneksi –  ja taas uudella piste-ennätyksellä. Jani toivookin tulevasta kaudesta niin hyvää, että seura pääsee karsimaan ykkösdivariin pääsystä.

– Kakkosdivarissa meidän lohkoomme kuuluu 10 joukkuetta ja lähimmät pelipaikat ovat Kemissä ja Torniossa, kaukaisimmat ehkä Limingassa ja Rantsilassa. Myös Oulussa pyörimme usein.

Jani nauraa, kun häneltä kysyy, kuinka kaukana maajoukkuekuviot ovat. Hän vakuuttaa, että ne ovat aika kaukana. Sitä varten hänen pitäisi muuttaa pääkaupunkiseudulle ja yrittää päästä johonkin huippujoukkueeseen. Senkin jälkeen mahdollisuudet olisivat vielä hyvin vähäiset, sillä se piiri on hyvin suppea, mistä maajoukkuemiehet valitaan.

Salibandy on maajoukkuetasollakin laji, jossa isot rahat kiertävät pelaajat kaukaa, saatikka kakkosdivarissa. Janille salibandy on puhdas harrastus, mutta hänen kaltaisiaan on Suomessa vuosi vuodelta enemmän, sillä eräiden arvioiden mukaan lajilla on jo 240 000 harrastajaa. Salibandy tunnettiin takavuosina sählynä, ja vanha kansa puhuu vieläkin sählystä.

Mutta oli kyse sitten sählystä tai salibandysta, laji on kova ja käy ennen muuta jalkojen päälle. Koska kyseessä on sisäpeli, sitä pelataan kovalla ja joustamattomalla lattialla, jolloin krampit, revähdykset ja puujalat ovat pelaajille tuttuja juttuja.

– Minulla on ollut onnea, sillä paikat ovat kestäneet niin hyvin, ettei ole kertaakaan tarvinnut mennä leikkauspöydälle, Jani kertoo. – Omassakin joukkueessa on pelaajia, jotka joutuvat leikattavaksi jostakin paikasta melkein joka vuosi. Itselle on tänä vuonna tullut kerran puujalka – sillä tarkoitetaan useimmiten kovaa iskua reiden isoihin lihaksiin, jolloin väliin pääsee purkautumaan verta ja jalka menee semmoiseksi, ettei sillä tee vähään aikaan yhtään mitään. Parantuminen voi kestää joskus viikkoja, ja meillä oli viime kaudella kaveri, joka sai niin pahan puujalan, että hän joutui olemaan kokonaisen kuukauden pois pelistä.

Jani sai oman puujalkansa sopivaan aikaan, sillä RSB oli juuri tuolloin testaamassa kotikaupunkinsa Rovaniemen oman firman eli Detrian tuotteita. Erityisesti testauksen alla oli Relaxant-lihasrentouttaja.

– Kaikki olivat innolla mukana testaamassa. Meillä oli juuri silloin kova harjoitusturnaus Kiirunassa, jonne lähdettiin suhteellisen pienellä porukalla eli käytännössä kahdella kentällisellä eli 10 miehellä. Pelejä oli vuorokauden sisään peräti kolme.

– Voitelimme jalat ja muutkin lihakset joka pelin jälkeen Relaxantilla ja yleinen mielipide oli, että siitä oli kaikille aikamoisen selvää apua. Kun minulle sitten tuli Suomi Cupin pelissä puujalka, käytin Relaxantia kaksi kertaa päivässä, sillä en aluksi saanut jalkaa koukkuun ollenkaan. Mutta kun oli mennyt vajaan viikon verran, tilanne oli jo muuttunut ihan toisenlaiseksi. Jalka oli palautunut niin hyvin, että pystyin treenaamaan. Viikko on puujalan parantumiseen hyvin lyhyt aika.

Jani käyttää Relaxantia aina tarpeen tullen.

– Etenkin silloin, jos on tullut pikku tällejä tai jos tuntuu siltä, että jotkut paikat ovat enemmän jumissa kuin toiset eikä venyttelykään auta, niin silloin Relaxant on hyvä lisä. Sitä on hyvä laittaa myös silloin, jos alla on kova punttitreeni eikä välipäivää ole ja jo seuraavana päivänä on lajiharjoitukset.

Jani sanoo, että myös joukkuetoverit ovat Relaxantiin tyytyväisiä.

– Kaikki ovat tykänneet enkä ole kuullut yhtään negatiivista kommenttia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Timo Lindholm

Terveys-Hymy 11-08

Teksti:Detria
Avainsanat: kipu, särky, hierontavoide, lihasvamma, puujalka, salibandy

Kommentit

Oma kommentti