Kun eturauhanen muuttuu haittarauhaseksi

Yli puolella suomalaisista 60-vuotiaista miehistä on erilaisia eturauhasen liikakasvun aiheuttamia oireita. Vaikka kyse on normaalista ikääntymiseen liittyvästä asiasta, monet vaikenevat vaivoistaan. Oireina ovat muun muassa vaikeudet aloittaa virtsaaminen, heikentynyt virtsasuihku, ponnistelu virtsatessa ja äkillinen virtsaamisen tarve. Terveystalon urologit Hannu Koistinen ja Seppo Aaltonen kehottavat miehiä hakemaan apua vaivoihinsa.

- Hoitoon kannattaa hakeutua silloin, kun alkaa olla häiritseviä oireita. Oireet yleensä vain pahenevat ajan kuluessa. Pahimmillaan eturauhasen liikakasvusta voi seurata virtsaumpi, jolloin virtsaaminen ei lähde ollenkaan käyntiin, Koistinen kertoo.

Eturauhasen liikakasvuun on tarjolla erilaisia hoitomuotoja. Sairautta hoidetaan lääke- ja leikkaushoidolla, mutta jos oireet eivät häiritse, riittää pelkkä sairauden seuraaminen. Viime vuosina leikkaushoidon rinnalle kehitetyistä uusista hoitomuodoista laserhoito on tehnyt hoidosta aikaisempaa nopeamman ja riskittömämmän.

- Perinteiseen eturauhasen höyläysleikkaukseen verrattuna laserhoito on ehdottomasti kevyempi. Laserhoito suoritetaan päiväkirurgisena toimenpiteenä eli kotiin pääsee jo samana päivänä. Melko normaaliin päiväjärjestykseen pääsee jo leikkausta seuraavana päivänä, Aaltonen sanoo.

Tutkimuksissa voidaan myös varmistaa, että kyseessä ei ole eturauhasen syöpä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: eturauhanen

Kommentit

Oma kommentti