Kuona ja turvotus katoavat

Marja NymanMarja Nyman on aina reagoinut kaikkeen vatsallaan, etenkin stressiin. Kun siihen vielä yhdistetään huono ruuansulatus ja laiska suoli, seurauksena on turvotusta ja ummetusta. – Olen muuten terve, mutta vatsa elää pääni kanssa yhdessä, hän itse luonnehtii itseään.

Toimittaja Marja Nymanin, 51, nimi ja myös ääni ovat monelle tutut. Marjalla on takanaan pitkä journalistinen ura ja hänen nimensä on voinut löytää niin Ilta-Sanomista, Iltalehdestä, Seurasta kuin Hymystäkin. Marja teki muutama vuosi sitten myös Sävelradiota, ja hänellä oli siellä muun muassa oma ruoka-ohjelma.

Marjan tie toimittajaksi on kuitenkin ollut aika mutkikas. Hän on syntyisin Pohjois-Karjalan Juuasta, ja kun hän kirjoitti ylioppilaaksi 18-vuotiaana, nuoren neidin silmissä siinteli joko merkonomin tai sairaanhoitajan ura.

– Tavoitteena oli päästä korvesta ihmisten ilmoille mahdollisimman nopeasti ja saada ammatti ja ruveta tienaamaan omaa rahaa. Jo kouluaikoina olin ollut ystävättäreni kanssa Lapissa talousapulaisina ja Ruotsissa pesulatyöntekijöitä, joten kaikenlaista on kokeiltu.

– Löysimme likkakaverini kanssa työvoimatoimistosta tarjoilijalinjan kurssin Lahdesta. Innostuin alasta sen verran, että hain sen päätyttyä hotelli- ja ravintola-alan esimieslinjalle ja valmistuin sieltä hovimestariksi.

Marjan nuoruusvuosiin mahtuu lyhyt lapseton avioliitto. Nyt hän löysi uuden miehen, jonka perässä hän muutti Helsinkiin. Sittemmin eroon päättyneestä liitosta syntyi 11 vuotta seuraavaksi täyttävä Markus-poika.

– Olin harrastusmielessä käynyt sanomalehtikirjoittamisen ja radiotoimittajan kurssit, sillä ala kiehtoi ja haaveilin opiskelemaan lähtemisestä. Elämänmuutoksen myötä lähetin kolmisenkymmentä hakemusta pääkaupunkiseudun media-alan yrityksiin, ja ehdin olla työttömänä vain kaksi viikkoa, kun sain Iltalehdestä harjoittelijan paikan. Ensimmäisellä juttukeikalla olin jo toisena työpäivänäni.

Marja on koko ajan ollut free lancer -toimittaja. Hän ei ole jäänyt polkemaan paikoilleen vaan kouluttaa itseään koko ajan. Hiljattain hän suoritti kaksivuotisen audiovisuaalisen mediatyön ammattitutkinnon. Radio- ja televisio kiinnostavat, ja telkkarin puolelle hänellä on jo joitakin virityksiä.

– Ruutuun olen jo liian vanha, hän väittää. – Ei kukaan katsele enää yli viisikymppistä. Mutta onneksi taustalla töitä riittää, ja minua kiinnostavat erityisesti tuottaminen ja käsikirjoittaminen.

Marja sanoo aina olleensa äärimmäisen terve, mistä hän tietysti on kiitollinen. Niin kuin tiedetään, sekä ravintola- että mediamaailma ovat hyvin kuluttavia hommia yövalvomisineen ja stresseineen. Harvalla toimittajalla on muuten hovimestarin paperit!

– Kun täytin 50, lopetin alkoholin käytön ja tupakoinnin kokonaan. Mitään reseptilääkitystä minulla ei ole ollut sen jälkeen, kun pääsin erään reseptilääkkeen ansiosta tupakasta eroon.

Ainoaksi ongelmaksi jäi vatsa.

– Reagoin stressiin aina ensimmäiseksi vatsallani. Näin on ollut jo kansakoulusta saakka eli jos kokeita oli tulossa, mulla oli vatsa kipeänä. Lisäksi minulla on huono ruuansulatus eikä vatsa tykkää pitkistä istumisista. Seurauksena on kauheaa turvotuksen tunnetta ja myös ummetusta. Olen kokeillut luumuja ja olen ostanut apteekista jotakin vatsaa pehmentävää valmistetta, mutta seurauksena oli niin kovat ilmavaivat, että vatsa oli sen jälkeen entistä enemmän kuprulla. Ulostuslääkkeisiin en ole halunnut mennä. Olen yrittänyt hoitaa asiaa liikkumalla, mutta se ei koskaan vaikuta ihan heti.

– Eikä asiaa yhtään paranna, että olen intohimoinen ruoanlaittaja ja herkuttelija: kun koittaa pääsiäinen, grillikausi tai joulu, en katso yhtään, mitä syön. Pääsiäisenä uppoaa lammasta ja pashaa. Rakastan valkosipulilammasta ja valkosipuliperunoita ja varsinainen herkkuni on rahkapiirakka. Seurauksena on sitten se, etteivät vaatteet mahdu päälle, vyötärö kiristää ja on ähky ja jytky olo. On kuin olisi kerralla nielaissut kokonaisen lampaanpaistin.

Vuosi sitten pääsiäisen jälkeen Marjan olo oli taas kerran turvonnut ja tunkkainen. Hän marssi luontaistuotekauppaan ja kysyi neuvoa. Hänelle suositeltiin Fructolaxia.

– Ajattelin, että no joo, kokeillaan nyt tätäkin, mutta en varsinaisesti uskonut siihen. Otin kuitenkin kiltisti kuution puolikkaan neljänä iltana peräkkäin ja hämmästyin. Uskomaton määrä kuonaa poistui kehostani luonnollista tietä ja ilman mitään sivuvaikutuksia. Tunsin itseni energiseksi ja makean mieliteot alkoivat hävitä. Rupesin myös katselemaan vähän terveellisempiä ruoka-aineita. Kun vyötärön turvotus laski, se innosti liikkumaan ja ulkoilemaan, mikä taas puolestaan pudotti painoa. Ihanaa!

Marja tekee nyt saman tempun jokaisen juhlakauden päätyttyä. Niinpä hän nytkin joulun jälkeen napsi viikon verran Fructolaxin puolikkaita ja hoiteli näin ylimääräisen turvotuksen, kuonan ja nesteen pois. Tilanne normalisoitui parissa päivässä.

– Nykyään tuotetta on saatavana myös tabletteina, jos ei satu pitämään kuutioiden makeasta ja hedelmäisestä mausta. Minulle piisaa kuution puolikas runsaan veden kanssa ennen nukkumaan menoa, mutta kaikille se ei riitä, jolloin tarvitaan kokonainen kuutio. Käytän Fructolaxia lähinnä kuureittain, mutta otan sitä mukaan silloinkin kun lähden matkoille, ja vaikka liikkuisin vain kotimaassa. Syöminen kodin ulkopuolella on aina erilaista ja vaikka stressi olisi luonteeltaan positiivista, vatsa saattaa reagoida siihenkin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 03-10

Teksti:Harmonia
Avainsanat: hedelmäkuutio, ruuansulatus, stressi, ummetus, vatsa

Kommentit

Oma kommentti