Kurkuma vei Minnan selkäkivut

Minna Hiltusen elämäntaival alkoi mahdollisimman vaikeasti, sillä häneltä löydettiin iso reikä sydämestä vain kolmen kuukauden ikäisenä. – Pari vuotta sitten minulle asennettiin tekonivel lonkkaan. Se onnistui, mutta sitten tulivat ankarat selkäsäryt, Minna kertoo.

Minna Hiltunen, 51, työskentelee luontaistuotemyyjänä Kuopion Lifessa. Hän on koko ikänsä ollut myyntialalla, joskin luontaistuotepuolella vasta viitisen vuotta. Jossakin vaiheessa hänellä oli oma sisustusliikekin Kuopiossa.

Minna asuu miehensä Eskon, 47, kanssa 12 kilometriä Kuopiosta pohjoiseen Siilinjärven puolella. Pariskunnalla on neljä lasta, eikä sovi unohtaa perheen karvaisimpiakaan jäseniä: löwchen eli leijonakoira Veikka on kohta 10-vuotias ja sen kaveri, kaksikiloinen chiahuahua Siiri on nelivuotias.

Kun perheen äidin Minnan sydänvika todettiin pikkuvauvana, ei siihen aikaan sen alan leikkauksia tehty muualla kuin Lastenklinikalla Meilahdessa Helsingissä. Jonot leikkaukseen olivat pitkät. Minnan tilanne oli vakava, sillä sydämestä löytynyt reikä oli 2,5 cm kanttiinsa. Se rajoitti pikkutytön elämää runsaasti.

– En saanut ennen kymmentä ikävuottani juosta enkä hyppiä narua. Välitunneilla opettajat pitivät kädestä kiinni. Minut leikattiin vasta yhdeksänvuotiaana ja jouduin tekemään sairaalareissun yksin, sillä äidin piti hoitaa isoveljeä ja isä kävi töissä. Isä kävi sentään katsomassa.

Sitten iski nivelrikko

Minnan sydänongelmat muistuttivat itsestään vielä lasten syntymän jälkeen. Hänellä ilmeni rytmihäiriöitä, jotka kuitenkin saatiin operaatioiden avulla kuntoon. Sen jälkeen pumppu ei ole enää kiusannut. Mitään rajoituksia ei sydämen puolesta ole, ei ole edes lääkitystä. Nykyään Minna ei enää pelaa lentopalloa, mutta kuntosalilla hän käy kolmesti viikossa ja joka aamu hän tekee lenkin.

Minna on ollut puukon alla sairaalassa vielä sydänjuttujenkin jälkeen, sillä pari vuotta sitten hänelle asennettiin tekonivel lonkkaan. Hän itse arvelee kyseessä olleen jonkin vanhan vamman, josta sitten kehittyi nivelrikko.

– Kivut olivat ennen lonkkaleikkausta kovat, mutta leikkaus onnistui oikein hyvin ja kivut katosivat. Kaikki sujui tosi nopeasti: kun minut leikattiin maanantaina, pääsin torstaina pois sairaalasta ja lauantaina olin jo katsomassa pojan jääkiekkopeliä. Lonkka on toiminut oikein hyvin.

Sitten tuli taas takapakki.

– Kun lonkkaleikkauksesta oli kulunut kaksi vuotta, selkä alkoi oireilla tosissaan. Luulin alkuun sen johtuvan siitä, että olin lonkkaoperaation jälkeen joutunut opettelemaan erilaisen askelluksen. Kun selkä alkoi vaivata, tulin kysyneeksi luontaistuotekaupan työkaverilta, mitä oikein ottaisin hyllystä. Hän suositteli minulle HCA:n PhenoCuria eli uutta kurkumavalmistetta. Siitä on nyt aikaa vuoden verran. Se tuntuikin toimivan niin hyvin, että aloin taas kuntoilla. Facebookissa oli tuolloin kyykkäyshaaste, jota kesti kuukauden ajan. Minä hölmö osallistuin siihen, ja sen seurauksena selkä jämähti niin kipeäksi ettei sitä usko kukaan.

Kurkuma- valmisteesta apu

– Olin lopettanut PhenoCurin hiukan aiemmin, kun selkä rauhottui. Nyt se tuli niin kipeäksi, että oli pakko mennä lääkärille. Elettiin toukokuuta. Matkaa lääkäriin oli 12 km ja pyysin poikani mukaan henkiseksi tueksi. Sain kovat kipulääkkeet. Kun tulimme kotiin, en enää päässyt omin voimin autosta, jolloin 190-senttinen bodaripoikani nosti minut sieltä ylös ja raahasi kainalo-otteella kotiin. Oli perjantai-ilta, ja naapurin poika tuli samaan aikaan kotiin. Mahtoi hän luulla, että Hiltusen rouva oli jo tässä vaiheessa viikonloppua aika huppelissa.

– En halunnut ruveta syömään lääkärin määräämiä kovia särkylääkkeitä, sillä minulle oli tullut niistä kammo sairaalareissujen myötä. Pyysin poikaa laskemaan minut sohvalle makaamaan ja tuomaan kaksi PhenoCuria. Eikä mennyt kuin vartin verran, kun kaikki kivut olivat poissa. Koko iltana ei tarvinnut ottaa särkylääkkeitä.

Minna on toukokuusta lähtien ottanut kiltisti kaksi kapselia PhenoCuria päivittäin. Nyt selkä on kunnossa. Vain muutamia fysioterapeutin neuvomia sivuliikkeitä hän pyrkii välttämään salilla. Lääkäri arveli röntgenkuvan perusteella, että Minnalla olisi alaselässä sisäänpäin kääntynyt välilevyn pullistuma, mutta nyt selässä ei ole mitään vaivaa.

– Olin keväällä kolme viikkoa sairauslomallakin, mutta siitä vähitellen tilanne alkoi korjaantua. Selkä ei rajoita elämääni oikeastaan millään tavalla. Saan tehdä sen kanssa mitä tykkään. Jos nyt lopettaisin PhenoCurin, voisi olla, että kivut ja jäykkyys tulisivat takaisin. Kurkumahan poistaa sekä kipuja että tulehdusta.

Minna kehottaa kaikkia kivuista ja säryistä kärsiviä ainakin kokeilemaan, auttaako PhenoCur.

– Vaikka koskisi päähän, otan mieluummin sitä kuin kovia särkylääkkeitä. Viimeksi olen tarvinnut särkylääkkeitä viime keväänä eli ennen kuin aloitin säännöllisen PhenoCurin käytön. Vahinko vaan, ettei sitä ollut vielä saatavana lonkkaleikkauksen aikaisiin särkyihin. Mutta hyvä näinkin!

Terveys-Hymy 2-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Hannu Miettinen
Avainsanat: selkäkipu, nivelrikko, kurkuma, lonkan tekonivel

Kommentit

Oma kommentti