Kutina hellitti, ihottuma katosi

Vielä alkukesästä Kaisu Pietarista väsytti ja turvotti, korvissa ja päänahassa oli kutinaa, rinnassa ja reisien sisäpinnalla oli ihottumaa. Koko nuori nainen oli vakavan hiivasyndrooman kourissa.


Joensuulainen Kaisu Pietarinen, 27, on koulutukseltaan lähihoitaja, mutta on vaihtamassa alaa. Tällä hetkellä virallisesti työttömänä oleva Kaisu totesi lähihoitajan homman olevan hänelle liian raskasta, vaikka hän piti siitä kovasti. Hän ehti toimia lähihoitajana kuusi vuotta, joten ihan hetken päähänpistosta ei ole kysymys.

– Elämä on ollut viime aikoina vähän tämmöistä tulevaisuuden haeskelua, Kaisu naurahtaa.

– Vaihtoehtoja kuitenkin on olemassa, joten laakereillani en rupea lepäämään.

Kaisu on ollut kaksi vuotta aviossa rakennusalalla työskentelevän Akselinsa, 28, kanssa. Lapsia pariskunnalla ei vielä ole. Koska Kaisu on vasta 27-vuotias, mitään kovin vakavia terveysongelmia hänellä ei ole ollut. Jotakin kuitenkin.

– Minulta leikattiin yhdeksänvuotiaana lonkka, koska jotkut luut olivat luutumassa liian aikaisin yhteen. Ylä-asteella ollessa operoitiin toinen jalka; sääriluu katkaistiin ja sitä venytettiin semmoisella rautakangella. Näin ennaltaehkäistiin nivelrikko, joka olisi tullut polveen jo parikymppisenä, hän kuvailee.

Kaikki karkasi käsistä

Kaisu oli nuorena tyttönä vielä normaalipainoinen ja urheilullinen neitonen, mutta viitisen vuotta sitten hän alkoi pikku hiljaa lihoa. Lopulta 162-senttinen nainen painoi 113 kiloa, mutta viime vuodenvaihteessa hän otti itseään niskasta kiinni ja on tämän vuoden aikana laihduttanut kunnioitettavat 30 kiloa.

Nykyään hän sanoo olevansa elämänsä kunnossa, mutta se on vaatinut aikamoisen ravitsemus- ja elämäntapamuutoksen. Namit ja pullat ovat jääneet kokonaan pois.

– Jotenkin kaikki vaan karkasi käsistä. Haluan tietysti vielä jonkin verran pudottaa painoa, mutta  jatkan yhtä rennosti kuin tähän astikin. Painoa lähtee sitten sen mukaan kun lähtee. En rupea sen takia stressaamaan.

Vaikka Kaisun paino putosi, hänen olonsa ei ollut vielä alkukesästäkään kovin hyvä.

– Olin hirveän väsynyt ja vatsaa turvotti, korvissa oli kutinaa, samoin päänahassa. Myös rinnassa ja reisien sisäpinnalla oli selvää ihottumaa. Huomasin myös vehnä- ja sokeripitoisen ruuan lisäävän kutinaa ja ihottuman oireita ihan selvästi.

Tuloksia kahdessa viikossa

Kesäkuun puolivälissä Kaisu sai neuvoja tuttavaltaan.

– Hän kysyi minulta, olinko koskaan ajatellut, että minulla voisi olla hiivasyndrooma. En ollut kuullutkaan koko asiasta, mutta oireitteni perusteella päätin ruveta kokeilemaan monilla nettisivuilla suositeltua valmistetta. Kun rupesin käyttämään Candida Fortea, kaikki oireeni alkoivat helpottaa, ja lisäksi vielä yllättävän nopeasti. Tuloksia alkoi tulla jo kahdessa viikossa.

Ihan ensimmäiseksi hellitti ihon kutina, samoin ihottumat rinnassa ja reisissä. Myös päänahan kutina helpotti.

– Vatsan turvotukseen sain aivan valtavan helpotuksen, sillä vyötäröltä lähti kuukauden aikana peräti kahdeksan senttiä. Myös väsymys hellitti selvästi, joten sain Candida Fortesta todella mahtavan avun.

Kaisua myös aikaisemmin vaivannut kynsisieni iski uudestaan, mutta kun hän hyvin varhaisessa vaiheessa hakeutui lääkärille saamaan uutta kuuria, tilanne helpottui. Kynsisieni ilmaantui aiempaa lievempänä eikä jalkasientä enää tullut.

Terveisiä tovereille

Kaisu syö edelleen koko ajan Candida Fortea kaksi kapselia aamulla ja yhden illalla – ja on käytännössä lähes oireeton.

– Lieviä oireita tulee, jos syön jotakin sopimatonta, vaikka olenkin jättänyt ruokavaliostani lähes kokonaan pois sokerit, vehnäjauhot ja hiivat. Syön nykyään vähän oman oloni mukaan, ja kestän jonkin verran oireitakin, sillä ne eivät enää tule yhtä pahoina kuin aikaisemmin.

– Olen ollut reilusti ylipainoinen ja syönyt hyvin epäterveellisesti. Olen tankannut hirveästi sokeria ja vehnää elimistööni, joten suolistoni ei varmaan ole ollut kovin hyvässä kunnossa. Ei sitä ihan hetkessä hoidetakaan kuntoon, mutta parempaan suuntaan ollaan koko ajan menossa.

Kaisulla on terveisiä myös kohtalotovereilleen ja uusille Candida Forten kokeilijoille.

– Kannattaa toimia ohjeiden mukaan ja omaa kehoa kuunnellen. Ruokaremontti ja elämäntapamuutos ovat ihan välttämättömiä, eikä paluuta entiseen enää ole. Hiivasyndrooman kanssa ei kannata leikkiä eikä kuvio mene niin, että syön nyt jonkin aikaa Candidaa ja  palaan sitten takaisin vehnän ja sokerin suurkuluttajaksi. En todellakaan halua enää takaisin hiivasyndrooman oireistoa!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Harri Mäenpää

Terveys-Hymy 11-12

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: ihottuma, hiivasyndrooma, kutina

Kommentit

Oma kommentti