Kutina loppui kuin seinään

Vesa LehtoahoVesa ”Vesku” Lehtoaho on kärsinyt pahasta maitoruvesta eli hienommin sanottuna atooppisesta ekseemasta aivan pikkupojasta asti. Nyt Vesku on viimein onnistunut nujertamaan sitkeän kiusaajansa.

Vesa Lehtoaho, 48, on syntynyt Kuusamossa, mutta ajautunut töitten myötä Savon sydämeen Pieksämäelle. Vesku toimii ravitsemishuoltajana Vaalijalan kuntoutuskeskuksessa. Hän on töissä keskuskeittiössä ja huolehtii ruokakuljetuksista ja varastopuolen hommista.

Vesku on ollut samassa työpaikassa lähes koko aikuisikänsä eli jo 23 vuotta. Työpaikka on koitunut onnellisessa mielessä myös hänen kohtalokseen, sillä sieltä löytyi elämänkumppani. Elämä olisi muuten mallillaan, mutta sitkeä ihottuma on riivannut häntä aivan lapsuusvuosista saakka. Hän huokaakin, että yhtä kituuttamista se on ollut.

– Maitorupi oli pienenä niin paha, että minut kuulemma jouduttiin sitomaan sänkyyn kiinni, etten raavi itseäni ihan verille, Vesku kertoo.

– Mitään omaa muistikuvaa minulla ei siitä ole. Olen myös allerginen koivun siitepölylle ja eläinepiteelille. Erityisen paha on hevonen. Monen sortin rasvaukset ovat tulleet tutuiksi, mutta kortisonia minulle alettiin määrätä vasta aikuisiän kynnyksellä. Vuodenajoista talvi oli vaikein, kun iho kuivui.

– Pahimmat vaivat olivat jalkojen ja käsien taipeissa, mistä ihottuma alkoikin. 1990-luvun alussa se alkoi levitä myös kasvoihin, kaulaan, rintaan ja selkään. Kasvot olivat aivan punaiset ja iho oli tosi järkyttävässä kunnossa. Raavin yöllä itseäni kutinan takia niin pahasti, että aamulla lakana ja tyyny olivat veressä. Kutina öisin oli aivan sietämätöntä.

Vesku on ollut keskussairaalassa muutaman kerran saamassa kortisoni- ja valohoitoa ja lääkärille hänellä on ollut säännöllistä asiaa pari kolme kertaa vuodessa. Muuta ei kuitenkaan ole osattu antaa kuin kortisonia, mutta sen teho on ollut lyhytaikaista. Viitisen vuotta sitten hän sai ihottumaansa kuriin uudella lääkkeellä, Protopicilla. Se on ollut hyvä apu.

– Olen kokeillut kahdenlaista homeopatiaa eli iiris- ja klassista homeopatiaa, mutta niiden jälkeen tilanne vain huononi. Hiuksista on tehty hivenaineanalyysiä ja olen testannut avantouintia ja vyöhyketerapiaa, mutta mistään en ole saanut pysyvää apua. Olen syönyt helokkia, sinkkiä ja rypsi/oliiviöljyä ynnä muuta, mutta tuloksetta.

Karin Havupuu-uutejuomaVesku oli mielestään kokeillut jo aivan kaikkea, kun hän internetissä surffaillessaan törmäsi Ravintorengas Oy:n Havupuu-uutejuomaan.

– Erehdyin kokeilemaan sitäkin, ja se kannatti. Join sitä neljä, viisi desilitraa päivässä, ja jo eka kerralla lävitseni kulki omituinen lämpöaalto. Se alkoi tehota ihan heti. Minulla oli varmaan ollut tuntuva antioksidanttivajaus. Minulta löytyi 90-luvun puolivälissä myös keliakia. En ole saanut ravinnostani kaikkia tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita.

– Juoma toimi ihan välittömästi, ja kutina loppui kuin seinään. Ihottumat alkoivat kadota kasvoista ja muualtakin ja nykyään pärjään ihan pelkällä perusvoiteella. Kortisonia en enää tarvitse. Nykyään ihottumaa on enää jonkin verran nilkassa ja käsissä, mutta kasvoissa ja rinnassa ei enää mitään. Taipeet ovat täysin puhtaat.

Vesku sanoo suoraan, että kaikki kunnia on yksinomaan Havupuu-uutejuoman ansiota ja piste. Kutina ei enää vaivaa öisin eikä päivällä tule minkäänlaisia kutinakohtauksia. Nykyään hän ottaa juomansa illalla nukkumaan käydessään.

– Viimeksi kävin lääkärissä kolme vuotta sitten, joten en ole ehtinyt kertoa juomasta lääkäreille, hän naureskelee.

– Olen viime syksystä saakka käyttänyt sitä päivittäin enkä uskalla olla montaa päivää ottamatta.

Veskun vapaa-ajan harrastukset ovat sanalla sanoen värikkäitä. Hän on juossut maratonin yhdeksän kertaa ja ennätys on kova, 3.04,24. Vesku väittääkin, että neljän tunnin maratonaika on jo kävelyä.

– Yritin parantaa ihottumaani liikunnallakin, mutta ei se onnistunut. Vaikka juoksin kuinka kovaa, en päässyt ihottumaa karkuun.

Veskun toinen rakas harrastus on musiikki. Hän soittaa kosketinsoittimia ja säveltelee omaksi ilokseen. Hän sanookin, ettei osaa soittaa muiden kappaleita.

– Sävelsin myös meidän oman häämarssimme ja myös paluumarssin alttarilta. Naimisiin menoa piti odotella sen verran pitkään, että sain sävellykset valmiiksi, hän viisastelee.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Mervi Sarenius

Terveys-Hymy 7-10


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: antioksidanttivajaus, atooppinen ekseema, havupuu-uutejuoma, ihottuma, Karin havupuu-uutejuoma, kutina, maitorupi

Kommentit

Oma kommentti