Lähes jokaisen korvat ovat soineet joskus, mutta 10-15 prosentille tinnitus jää päälle ja 1-2 prosentilla se häiritsee elämää tuntuvasti.
– Tinnitusoireet ovat yksilöllisiä niin kuin tinnituksen hoito- ja kuntoutusmuodotkin, Kuuloliiton asiantuntija Anna-Maija Tolonen kertoo.
Turussa vaikuttava Anna-Maija Tolonen, 58, on ammatiltaan sairaanhoitaja ja kuntoutuksenohjaaja. Hän on itse huonokuuloinen ja käyttää kuulokojeita. Tolonen tietää myös omakohtaisesti, mitä tinnitus on, mutta hänelle tinnitusta tulee vain aika ajoin – ja sitten se katoaa itsestään pois.
Kaikille ei käy yhtä onnellisesti.
– Suurin osa suomalaisista tietää, mitä tinnitus on, sillä melkein kaikkien korvat ovat joskus soineet. Tinnitus on hyvin yleistä. On arvioitu, että noin 10-15 prosentilla tinnitus on pysyvämpää ja 1-2 prosentilla se heikentää merkittävästi elämänlaatua, Tolonen kertoo.
Hetkinen! 10-15 prosenttia tarkoittaa reilusti yli puolta miljoonaa kansalaista ja prosenttikin vähintään 50 000 tinnituksesta enemmän kärsivää. Kyseessä on siis todella yleinen vaiva, jota Tolosen mukaan aikaisemmin jotenkin hävettiin. Hän kuitenkin toteaa, että tinnitus on nykyään saanut enemmän näkyvyyttä ja siitä uskalletaan puhua avoimemmin, joskaan se ei vieläkään ole tyypillinen kahvipöytäkeskustelun aihe.
Tinnituksen perimmäistä syytä ei tiedetä. Tinnituksella tarkoitetaan erilaisia aistimuksia, jotka eivät johdu ulkoisista äänistä.
– Aika monella tinnitus liittyy kuulo-ongelmiin. Kun kysyn Kuuloliiton huonokuuloisten ja kuulokojeen käyttäjien kursseilla, onko täällä ketään, jolla korvat eivät ole ikinä soineet, vain muutama käsi on vuosien saatossa noussut. Ja kun kysyn, kuinka monella sitä on, noin 50 prosentilla käsi nousee ylös.
Anna-Maija Tolonen kuitenkin huomauttaa, että myös normaalikuuloista voi tinnittää. Huonokuuloisilla se on kuitenkin huomattavan paljon yleisempää, ja mitä vanhempiin ikäluokkiin mennään, vaiva yleistyy, koska ikähuonokuuloisuus on niin yleistä.
Moni tekijä voi aiheuttaa tinnituksen
Mistä tinnitus sitten saa alkunsa?
– Aina ei saada selville, mistä tinnitus johtuu. Tinnituksen alkamiseen voi liittyä altistuminen voimakkaalle melulle. Tinnitus saattaa liittyä alentuneeseen kuuloon tai tiettyihin korvasairauksiin, joskus myös korvaan kerääntynyt vaikku voi aiheuttaa tinnitusta. Myös kireät niska-hartiaseudun lihakset, väärä purenta, korkea verenpaine ja jotkut lääkeaineet saattavat aiheuttaa tinnitusta. Stressi ja väsymys yleensä pahentavat sitä.
Anna-Maija Tolonen kertoo, että tinnitusta tutkitaan kaikkialla maailmassa, mutta mitään yksittäistä, kaikille toimivaa hoitoratkaisua ei ole löytynyt. Koska tinnitus voi aiheutua eri syistä, myös hoitokeinot vaihtelevat. Jos tinnitukseen löytyy selkeä syy, vaikkapa ylimääräinen vaikku korvissa, kireät niskalihakset tai korkea verenpaine, niin vaivan hoitamisella voidaan saada myös tinnitus pois.
– Jos tinnitus jää pysyvämmäksi, niin tinnituksen häiritsevyyttä voidaan kuitenkin vähentää. On paljolti kiinni siitä, kuinka ihminen itse suhtautuu tinnitukseen. Kyllähän se ärsyttää hirveästi, jos rakastaa ja nauttii hiljaisuudesta, ja yhtäkkiä iskeekin tinnitus, jota ei saa omalla tahdolla katoamaan. Ja mitä enemmän tinnituksesta ärsyyntyy, sitä enemmän rupeaa seuraamaan sitä. Ahdistus ja stressitaso nousevat ja tinnitus alkaa kuulua entistä voimakkaampana. Tätä reaktiota ja negatiivista kierrettä voidaan ohjauksella vähentää.
– Silmät me saamme kiinni, mutta korvia ei. Sillä, minkälaisen merkityksen antaa tinnitukselle, on vaikutusta sen häiritsevyyteen. Jos kokee, että tinnituksesta on tullut lopun elämän pilaaja, kyseessä on hirmuinen tunnelataus. Silloin pitäisi saada kehitettyä neutraalimpi suhtautuminen tinnitukseen, mikä ei aina ole helppoa.
– Kysynkin kuulokurssilaisilta, kuinka te selviätte tinnituksen kanssa ja mitä te teette helpottaaksenne tinnitusta. Osa kurssilaisista sanoo, etteivät he enää edes huomaa sitä, koska sen kanssa on oppinut elämään ja tinnitus on jäänyt taka-alalle. Jotkut rupeavat tekemään jotakin oikein mielekästä, mikä vie kaiken ajatuksen tinnituksesta pois: joku menee puuverstaalle, joku leikkii lastenlasten kanssa. Rentoutumisella on iso merkitys siihen, ettei tinnitusta koeta niin hankalana.
Kuulokoje voi auttaa
Jos tinnitus jää pysyvämmäksi, Tolonen suosittelee lääkärissä käyntiä.
– Kuulokoje voi auttaa tinnitukseen, jos kuulo on alentunut. Kun minulle soitetaan ja kerrotaan tinnituksen alkaneen häiritä, kehotan ainakin kertaalleen käyntiä lääkärin vastaanotolla, missä tarkistetaan kuulo ja korvien tilanne. Kuulokojeet saa tarvittaessa julkisen terveydenhuollon kautta.
– Moni on saanut kuulokojeista apua tinnitukseen: kuulemisen helpottuessa kuulon kanssa ei enää tarvitsee niin pinnistellä, kuulojärjestelmä rentoutuu ja tinnituksen häiritsevyys vähenee. Kuulokojeet myös rikastuttavat äänimaailmaa ja laimentavat tinnituksen kuulumista. Nykyään kuulokojeisiin voidaan liittää myös tinnitusohjelma, josta on ollut monelle apua. Kaikkia se ei silti auta, mutta kokeilu kannattaa varmasti.
Moni on kokenut tinnituksen lisääntyvän iltaa kohti ja väsymyksen myötä.
– Usein korvat alkavat soida nukkumaan mennessä. Päivällä tinnitusta ei niin helposti huomaa, kun on muuta taustaääntä. Jos tinnitus on oikein hankala, silloin voi kokeilla nukkumaan mennessä jotakin miellyttävää taustaääntä, joka vie huomiota pois tinnituksesta. Useimmat kokevat luonnon äänet miellyttävinä ja rentouttavina.
Apua kannattaa hakea
Kuuloliiton asiantuntija Anna-Maija Tolonen painottaa, että aina kannattaa hakea apua ja etenkin silloin, jos tinnitus heikentää merkittävästi elämänlaatua.
– Tinnitus voi pahimmillaan aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, unettomuutta, mielialan laskua, masennusta sekä vaikeuksia työ- ja sosiaalisessa elämässä. Kannattaa lähteä ihan oikeasti hakemaan apua ennen kuin ongelmat kärjistyvät. Jos tinnituksesta kärsivällä on hankalia liitännäisoireita, niin hänen on saatava niihin asianmukaista hoitoa. Esimerkiksi yliopistollisten keskussairaaloiden kuulokeskuksissa on tinnituksen hoitoon perehtyneitä psykologeja. Usein tinnituksesta kärsivä hyötyy terapeuttisesta ohjauksesta ja neuvonnasta, jossa opitaan siirtämään tarkkaavuutta muihin asioihin.
– Me Kuuloliitossa järjestämme tinnituspainotteisia kuulokursseja, joissa kurssilaiset saavat tietoa kuulosta ja tinnituksesta sekä tavata toisiaan ja huomata, että muillakin on samanlaisia ongelmia. Sanomani on, että tinnituksen häiritsevyyttä pystytään vähentämään, sen kanssa pystyy elämään ja parhaimmassa tapauksessa sen pystyy jättämään taka-alalle ja unohtamaan.
Artikkeli on julkaistu Terveys-Hymyn numerossa 7/2021.
Kommentit
Oma kommentti