Laboratoriohoitaja laihtui 17 kiloa puolessa vuodessa

Paula LähteenlahtiNakkilalainen laboratoriohoitaja Paula Lähteenlahti kyllästyi viime äitienpäivänä olomuotoonsa ja päätti tehdä asialle jotakin. Painoa oli raskaan vuorotyön myötä kertynyt muutamassa vuodessa lisää viitisentoista kiloa.

Paula Lähteenlahti, 54, on siitä onnellisessa asemassa, että hänen aviomiehensä Jyri, 55, on koulutukseltaan sekä liha-, kala- että rakennusmestari, ja kaiken lisäksi perhe asustaa Mestarintiellä. Jyri Lähteenlahden monet mestaruudet selittyvät sillä, että hän on Tekun opintojen lisäksi suorittanut kauppiastutkinnon ohella myös liha- ja kalamestaritutkinnot. Tämä taas johtuu siitä, että Jyrin vanhemmilla oli kauppa, jonka töissä ovat vaikuttaneet sekä Jyri että Paula.

Kauppiasvuodet ovat kuitenkin jo takanapäin, ja Jyri vaikuttaa tällä hetkellä Kastelli-talokauppiaana. Paula puolestaan työskentelee laboratoriohoitajana Satakunnan Keskussairaalassa Porissa. Pariskunnalla on kaksi aikuista lasta, tyttö ja poika.

Paula oli täysin terve nainen aina siihen saakka, kunnes häneltä kolme vuotta sitten löydettiin selkärankareuma, joka teki elämän hankalaksi etenkin aamuisin. Raskas vuorotyö aiheutti myös närästystä ja koska työajat heittelivät koko ajan, myös ruokailuajat seurasivat perässä. Se taas tuotti turhia kiloja. Erityisesti kaikki makea maistui. Paula joutui koko ajan syömään närästyslääkkeitä.

Paula Lähteenlahti noin 17 kiloa sitten– Olen syönyt reumaani kortisonia ja antibioottijohdannaista. Olen ollut koko ajan töissä ja haluan ollakin. Elämä muuttui vain hankalammaksi, kun muutaman vuoden sisään tuli 15 kiloa ylimääräistä. Lopulta kyllästyin itseeni ja lähdin Harjavallan Luonnonhelmaan. Sanoin myyjälle, että loppu on pian lähellä, jos ei jotakin tapahdu. Alun perin minun piti ostaa ihan toista valmistetta, mutta myyjä kyseli vähän taustojani ja suositteli Pascoe-emäsjauhetta eli viralliselta nimeltään pH-balance -jauhetta. Ajattelin, että kokeillaan nyt sitten sitä.

Paula on selaillut Terveys-Hymyä ja hiukan tuhahdellut, kuinka Sinikka Sotkamosta tai Antti Alastarolta ovat kertoneet omista krempoistaan ja kuinka he ovat saaneet avun jostakin valmisteesta.

– Ajattelin aina, että voi kun he ymmärtäisivät syödä vähemmän ja liikkua enemmän, mutta itse sorruin itse ihan samaan. Mittaan työkseni ihmisten kolesterolia ja sokeria ja monia muita arvoja ja minun jos kenen pitäisi tietää, mitä on terveellinen elämä, mutta ei se aina mene niin kuin haaveillaan.

Paula alkoi ottaa aamuisin Pascoe-emäsjauhetta ohjeiden mukaan yhden teelusikallisen veteen sekoitettuna ja tyhjään vatsaan. Hän kiittelee pakkauksen hyviä ohjeita, mutta hän kehuu myös luontaistuotekaupasta saamaansa hyvää henkilökohtaista ohjausta.

– Lähdin mukaan hiukka sillä asenteella, että vedellään tätä nyt vähän aikaa, mutta eiväthän tämmöiset jauheet mihinkään tehoa. Samalla kuitenkin tein sellaisen ruokaremontin, että jätin hiilihydraatit, karkin ja sokerin lähes kokonaan pois. Söin kuitenkin lihaa ja väänsin salaattia enkä siis missään nimessä lopettanut syömistä. Söin vain niin kuin yritän puhua toisille. Liikuntaa en lisännyt lainkaan, mutta jossakin vaiheessa närästys jäi kokonaan pois ja olo parani välittömästi.

Toukokuun lopussa tuli lakkiaisbuumi ja muita valmistujaisia, ja Paula maisteli kakkua siellä sun täällä. Juhannuksen paikkeilla hän alkoi epäillä, että paino oli ruvennut putoamaan. Sitten alkoi kesälomakausi monine pippaloineen, mutta Paula vain pieneni. Hän joutui toteamaan, että jauhe taisi sittenkin toimia.

– Pascoe-jauhe vei happaman olon kokonaan pois. Kaiken lisäksi minulla on varmaan koko elämäni ollut laktoosi-intoleranssi, ja jauhe tuntui auttavan siihenkin. Olo muuttui koko ajan parempaan suuntaan ja paino jatkoi putoamistaan. Totta kai kaikessa on tarvittu omaa lujaa tahtoa ja ruokavalion muutosta, mutta kaiken aloitti kyllä tämä Pascoe-emäsjauhe. Sen avulla pääsin alkuun. Se oli loistava startti.

Kun äitienpäivästä oli kulunut puoli vuotta, Paulan 86 kiloa oli muuttunut 69:ksi. Peräti 17 kiloa oli kadonnut ulkoavaruuteen. Jo siinä vaiheessa, kun hän palasi kesälomalta töihin, hän herätti työtovereissaan kummastusta.

– Kun olen selvästi kevyempi kuin ennen, kaikki nivelkivut ovat poissa, laktoosiongelmaa ja närästystä ei enää ole ja myös reisien selluliitti on kadonnut, Paula hyrisee tyytyväisenä. – Olen joutunut muuttamaan suhtautumistani luontaistuotteisiin. Olen nyt omakohtaisesti saanut todeta, että Pascoe todella auttaa.

– Kaikki tutut kyselevät kilpaa, mitä minulle on tapahtunut. Myös vaaterintamalla on moni asia mennyt uusiksi. Kun tulin töihin Satakunnan Keskussairaalaan viisi vuotta sitten, vaatekokoni oli 38, ja nyt jouduin pahimmillani käyttämään 44:ää, mikä otti raskaasti päähän. Nyt vaatekoko on jälleen 38 ja joskus menee kolmekuutonenkin. Jopa vanhat kengät tuntuvat nykyään liian suurilta!

Paula on muodonmuutoksensa ansiosta voinut vähentää myös lääkitystään.

– Olen syönyt jonkin aikaa sytostaattejakin, mutta ne pudotin pois, minkä lasken ihan Pascoen ja sen myötä toteutuneen laihdutusoperaation ansioksi. Söin aikaisemmin neljä tablettia sulfajohdannaista päivässä, mutta senkin ottamisen lopetin lääkärin luvalla ja kortisonia otan enää minimiannoksen. Olo on oikein hyvä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Juha Sinisalo

Terveys-Hymy 03-10

Teksti:Vitacom
Avainsanat: laihdutus, ylipaino, laktoosi, emäsjauhe

Kommentit

Oma kommentti