Lasten diabetes ja D-vitamiini

Lasten diabetes yleistyy Suomessa hälyttävää vauhtia. Diabetekseen sairastuneilla lapsilla on yleisesti D-vitamiinin puutosta ja se haittaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, ilmenee uudesta kanadalaistutkimuksesta. Siihen osallistui 878 poikaa ja 867 tyttöä.

S-D-25 oli keskimäärin 46 nmol/l kummassakin ryhmässä. Yli 93 % lapsista oli S-D-25:n viitearvojen alapuolella eli alle 75 nmol/l. Diabetesta sairastavien lasten tavoitetasohan on noin 160 nmol/l, kirjoittivat Christel Lamberg-Allardt ja muut D-vitamiiniasiantuntijat pari vuotta sitten tiedelehdessä.

Mitä enemmän D-vitamiinia oli seerumissa, sitä parempi oli sokeri- ja rasvatasapaino. Vaikka havaitut yhteydet S-D-25:n ja paastoverensokerin ja rasva-aineenvaihdunnan muuttujien välillä oli vaatimaton, niillä saattaa olla potentiaalinen pitkäaikaisvaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin, päättelevät tutkijat.

Suomessa alle 3-vuotiaiden lasten D-vitamiinin suositusta on alennettu yhteen kymmensosaan. Ennen  vuotta 1964 suositus oli 112,5 mikrogrammaa päivässä, mutta 1964 se alennettiin 50 mikrogrammaan. Vuonna 1975 suositus laskettiin 25 mikrogrammaan ja vuonna 1992 se alennettiin 10 mikrogrammaan. Jokaisen alennuksen jälkeen uusien alle 14-vuotiaiden lasten uusien diabetestapausten määrä lisääntyi. Vuoden 1992 jälkeen käyrä kääntyi jyrkkään nousuun. Käänteinen korrelaatio D-vitamiinin saantiin on erittäin vahva. Jokaisen diabetesta sairastavan lapsen S-D-25 tulisi mitata ja tarvittaessa korjata se ihannetasolle eli noin 160 nmol/l tienoille. Se voi ehkäistä diabeteksen lisätauteja.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: D-vitamiini, diabetes

Kommentit

Tampereen yliopistosta on julkaistu uusi raportti odottavien D-vitamiinin saannista vuosilta 1997–2002 kertoo, että D-vitamiinin saanti oli keskimäärin vain 5,1 µg/vrk ruoasta ja 1,3 µg ravintolisistä (sic!), siis keskimäärin vain 6,4 mikrogrammaa päivässä. http://20.fi/4203

Amerikkalaiset lastenlääkärit ovat sitä mieltä, että raskauden aikana tarvitaan D-vitamiinia mieluiten 100 mikrogrammaa päivässä. Se ehkäisee mm. raskauskomoplikaatioita ja vähentää lapsen riskiä sairastua myöhemmin elämässään.

Oma kommentti