Leilan jalkojen turvotus loppui

Laila UutelaLeila Uutela kaatui muutama vuosi sitten niin pahasti, että oikea lonkka vaurioitui pysyvästi. Leila joutuu liikkumaan ulkona pyörätuolilla, mutta sisätiloissa hän pärjää rollaatorilla. Onnettomuus toi mukanaan myös jalkojen turvotusta.

Sodankylässä syntynyt, Kittilässä nuoruutensa viettänyt ja nykyään Rovaniemellä asuva Leila Uutela, 71, on säilyttänyt avoimen ja huumorintajuisen mielen, vaikka kohtalo onkin koetellut häntä kovalla kädellä. Leila on kokenut sekä vaikean aivohalvauksen että pahan kaatumisen.

Leila teki elämäntyönsä ravintola-alalla, mutta joutui halvauksen takia jäämään baarimestarin vakanssilta eläkkeelle vain 48-vuotiaana. Kotona sattunut aivohalvauskohtaus oli niin paha, että Leila oli tajuttomana kuukausikaupalla. Vaikka pahempia pysyviä vammoja halvaus ei jättänytkään, työt ravintolassa oli lopetettava.

Leila on nykyään yksineläjä, mutta hän on ollut naimisissa ja hänellä on kaksi jo keski-ikäistä lasta, poika ja tytär.

– Kaaduin muutama vuosi sitten Vaasassa, hän kertoo. – Olin kylpylässä ja menin vessaan, jonka lattialle oli joltakin unohtunut muovipussi. Astuin sen päälle, liukastuin ja kaaduin. Oikea lonkka meni niin pahasti rikki, että se on avattu jo kolme kertaa. Toinen jalka jäi sen takia lyhyemmäksi ja joudun ontumaan. Saa olla koko ajan varovainen, ettei astu väärin ja ettei jalka muljahda.

– Pyörätuolia joudun käyttämään ulkona liikkuessani näin talvisaikaan, mutta kesällä liikun ulkona rollaattorin kanssa. Kaikenlaista sitä sattuukin, mutta kun paljon liikkuu, niin tulee myös paljon vahinkoja. Onneksi särkyjä ei tätä nykyä ole enää missään, mutta muuten kulkeminen on tietysti hankalaa.

Leilan kaatuminen jätti kuitenkin sellaisen ikävän jälkiseuraamuksen, että hänen molemmat jalkansa turposivat pahasti. Kun hänen varsinainen kengännumeronsa on 37, jalkaan mahtuivat vain 41 numeron kengät. Noihin aikoihin turvonneissa jaloissa oli myös särkyä.

– Viime syksynä satuin sitten kuulemaan rovaniemeläisestä Detria Oy:sta ja heidän Jalka-Relaxant -nimisestä tuotteestaan. Rupesin hieromaan sitä polvista alaspäin joka ilta pesun jälkeen, ja kun vedän sen jälkeen puhtaat yösukat jalkaan ja käyn nukkumaan, niin olen aamulla niin pirtsakka että pois alta! Molemmista jaloista on lähtenyt turvotus ja nyt taas omat vanhat 37 numeron kengät mahtuvat jalkaan. Sain 41 numeron kengät menemään kirpputorille. Vaikka tanssiin lähtisin, niin on hyvä olo. Turvotus on tipotiessään.

Vaikeista liikuntaongelmista huolimatta Leila vaikuttaa varsinaiselta ikiliikkujalta. Hän naureskeleekin olevansa mukana sen seitsemässä yhdistyksessä.

– Olin ennen ravintolahenkilökunnan liiton Rovaniemen osastossa mukana, nykyään vaikutan monissa invalidi- ja vammaisjärjestöissä sekä afasia- ja aivohalvausyhdistyksessä. Käyn yhdessä ravintolassa kerran kuussa vetämässä tietokilpailun ja teen kaikenlaista muutakin, mitä nyt vastaan tulee.

– En mie ala olemaan paikallani! Mie en kerkiä katsomaan telkkaria, kun on niin paljon kaikenlaista muuta askaretta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Timo Lindholm

Terveys-Hymy 3-09

Teksti:Detria
Avainsanat: kipu, särky, Relaxant, hierontavoide, jalkojejn turvotus, suonikohju

Kommentit

Oma kommentti