Lennartin syöpä parani käsittämättömästi

Lennart Ekström on tätä nykyä terve mies, vaikka vielä viisi vuotta sitten hänelle annettiin vain vuosi elinaikaa. – Mutta oli siinä Jumalallakin sormet pelissä, Lennartin suomalaissyntyinen vaimo, pappina työskentelevä Anna Hälinen Ekström vakuuttaa.
Koska jokaisen menestyvän miehen takana on nainen, on tämäkin juttu syytä aloittaa elämäntyönsä vakuutusalalla tehneen Lennart Ekströmin, 77, Sonkajärveltä kotoisin olevasta Anna-vaimosta, 68.

Annan erikoinen sukunimi selittyy sillä, että Hälinen on hänen ensimmäisen miehensä nimi, mutta sitten kun hän ei enää toimi papin virassa, hän alkaa esiintyä pelkästään Anna Ekströminä. Tyttönimeltään Anna on Juutinen.

Anna tuli ensimmäisen miehensä perässä Ruotsiin jo 43 vuotta sitten, siis vuonna 1969, ja pysähdyspaikka oli Malmö, mistä Annan mies oli hankkinut pariskunnalle asunnon. Anna oli Suomessa työskennellyt meijerskänä, mutta Ruotsissa hän päätyi elintarviketehtaaseen ja tuotekehittelijäksi. 45-vuotiaana hän päätti lukea itsensä papiksi, ja hän onkin työskennellyt Malmön suomenkielisen seurakunnan pappina.

Virallisesti hän on ollut jo kolme vuotta eläkkeellä, mutta hän itse toteaa iloisesti nauraen, ettei pappi voi koskaan jäädä eläkkeelle. Kun tätä juttua tehtiin, hän oli juuri tullut hautaamasta suomalaissyntyistä miestä, ja toinen samanlainen työtehtävä odotti seuraavana päivänä.

Hautajaisista häihin

Anna muutti Ruotsiin hyvin vastentahtoisesti, koska oli juuri mennyt naimisiin, mutta kun mies vakuutteli, että oltaisiin Ruotsissa vain muutama vuosi ja palattaisiin sitten takaisin Suomeen, Anna lopulta suostui. Pariskunta asui Malmössä viitisen vuotta, kunnes he muuttivat siitä luoteeseen sijaitsevaan Baran pikkukaupunkiin. Pariskunnalle syntyi kaksi poikaa, mutta kun liittoa oli kestänyt 24 vuotta, tuli ero.

Sitten löytyi Lennart, eikä ihan kaikkein helpoimman kuvion kautta.

– Lennartin vaimo oli työkaverini Skånemeijerillä. Hän sairastui rintasyöpään juuri silloin, kun minä opiskelin papiksi. Hän oli jättänyt Lennartille viestin, että hautaisin hänet sitten kun hän kuolee, jos olen ehtinyt valmistua papiksi.

– Niin siinä kävi, että minä hänet hautasin.

Anna sanoo, ettei Lennartin vaimolla taatusti ollut mitään uutta avioliittoa vastaan.

– Hän jopa antoi pieniä vihjeitä siihen suuntaan.

Lennartin vaimon syöpä eteni rintasyövästä myös ihosyöväksi, eikä sitä voitu pysäyttää, vaikka hänelle annettiin sekä sytostaatteja että sädehoitoa. Lennart päätti, että jos hänelle itselleen joskus tulee syöpä, hän kieltäytyy näistä hoidoista, jotka tuottivat vain tuskaa, mutta eivät auttaneet yhtään.

”Kuin veitsellä leikattu”

Lennartin vaimo kuoli 61-vuotiaana tammikuussa 1999. Lennart ja Anna menivät naimisiin vuonna 2002. Seuraava tärkeä vuosiluku onkin sitten 2008, jolloin Lennart sairastui syöpään.

Lennartin vatsa alkoi oikutella ja se oli myös tuskallisen kipeä, Lennart luonnehtiikin sitä niin kuin joku olisi puukolla pistänyt. Lennart yritti ensimmäisten oireiden jälkeen pistää hanttiin lääkäriin menoa, mutta lopulta oli pakko, ja vaivat todettiin niin vaikeiksi, että häntä todellakin pistettiin puukolla.

Lennartin paksusuolesta löytyi pahanlaatuinen kasvain, joka oli tukkinut suolen. Uudet tutkimukset paljastivat syövän levinneen kauttaaltaan Lennartin kehoon. Sitä oli keuhkoissa, munuaisissa, maksassa, imusolmukkeissa ja koko mahanpohjassa.

– Hän kieltäytyi kuitenkin kaikista lääkärien tarjoamista solumyrkyistä ja sädehoidoista, niin kuin hän oli vaimonsa taistelua seuratessaan aikoinaan päättänyt, Anna kertoo.

– Se pelotti minua kamalasti, mutta päätös oli hänen omansa. Lääkärit vain pyörittelivät silmiään ja sanoivat, että teet sen omalla vastuullasi.

Syöpämuutoket katosivat

Sitten kuvioon tuli Havupuu-uutejuoma.

– Lennartin pitkälle edennyt syöpä oli tietysti valtava shokki meille kaikille. Työkaveri oli nähnyt lehdessä mainoksen Havupuu-uutejuomasta. Meillä oli Lennartin kanssa lähtö Suomeen kesäkuussa 2008 eli heti kun hän oli toipunut ensimmäisestä leikkauksesta. Lennart alkoi ottaa juomaa päivittäin heti kun oltiin tultu Suomeen. Hänellä ei ollut mitään lääkitystä.

Lennartille tehtiin heti Suomen reissun jälkeen toinen leikkaus, jolloin hänen keuhkoistaan poistettiin palanen. Keuhkoja jouduttiin operoimaan toisen kerran vielä vuonna 2010, jolloin toisesta keuhkosta poistettiin kolmannes. Sen koommin Lennartia ei ole operoitu.

– Tietokonekuvaukset kuitenkin paljastivat jo ensimmäisen leikkauksen jälkeen, että kaikki syöpään viittaavat muutokset olivat kadonneet muista elimistä. Lääkärit olivat aivan ihmeissään, katselivat mykkinä ja sivelivät partaansa.

Lennartin tapaus kuitenkin kiinnosti lääkäreitä. Yksi heistä soitti kesällä 2009 ja kyseli Lennartin vointia, jolloin Anna totesi miehensä olevan terve kuin pukki. Lennart oli käynyt kolmen kuukauden välein tutkimuksissa, joten Anna oli ajan tasalla.

Lennartille tehtiin lopputarkastus marraskuun puolivälissä 2012. Syöpää ei ollut enää missään, ja kaikki arvot olivat erinomaiset.

”Jumalalla sormet pelissä”

Kukaan ei osaa sanoa, mikä osuus Lennartille tehdyllä kolmella leikkauksella on hänen parantumisessaan, mutta luonnollisesti niillä on ollut ratkaiseva merkitys. Mutta mikä sitten on ollut Havupuu-uutejuoman osuus, se on lääkäreillekin täysi arvoitus. Anna on kuitenkin vakuuttunut asiastaan.

– Sen merkitys on sataprosenttinen, sillä se auttoi Lennartia! Mutta onhan Jumalallakin sormet pelissä, pappi-Anna toteaa.

– Kun vein Lennartia toiseen leikkaukseen kesällä 2008, lapsenlapset olivat luonani, ja kysyin silloin nelivuotiaalta Samuelilta mitä asiaa hänellä nyt on Jumalalle. Poika risti pienet kätensä ja sanoi, että hän haluaa Lennartin parantuvan mahdollisimman pian. Kun Lennart pääsi leikkauksesta kotiin, poika hyppi ja pomppi riemusta ja hihkui, että hänen rukouksensa on kuultu.

Lennart jatkaa edelleen Havupuu-uutejuoman nauttimista. Hänellä ei ole minkäänlaisia rajoituksia elämässään eikä mitään lääkitystä. Annalla itselläänkin on hyviä kokemuksia valmisteesta.

– Minulla on ollut nivelsairaus, mutta se pysyy poissa, kun juon tätä puoli desiä vuorokaudessa. Ja mitä Lennartiin vielä tulee, Havupuu-uutejuoma näyttää myös nuorentavan, sillä mieheni on paljon reippaampi kuin monet hänen ikäisensä miehet, Anna toteaa tyytyväisenä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 3-13


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: syöpä, havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti