Lennyn koliikki loppui

Lenny SinisaloKun Lenny Sinisalo oli kahden viikon ikäinen, häntä alkoi vaivata pahanlaatuinen koliikki. Lapsi huusi raivoisasti kaikkina vuorokauden aikoina. Kahden kuukauden kuluttua koliikki oli tipotiessään.

Lenny ja hänen vanhempansa asustavat omakotitaloa Suonenjoella Savon sydämessä. Perheeseen syntyi 13.10. viime vuonna terve poikalapsi. Koska vauva sai suunsa kohtalaisen hyvin auki jo heti synnyttyään, vanhemmat alkoivat kutsua häntä Lenni Lokinpoikaseksi ja sitä kautta ristimänimeksi vääntyi Lenny.

Lennyn koliikkihuudot alkoivat kaksiviikkoisena. Vanhemmat eivät heti oivaltaneet, mistä oli kysymys ennen kuin eräs tuttava kysyi vauvan mahdollisesta koliikista.

– Me olimme luulleet, että kaikki vauvat olivat samanlaisia ja yhtä vaativia, peltiseppäyrityksen esimiehenä työskentelevä Markus, 25, toteaa. – Lennyn huudot alkoivat mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, mutta iltahuudosta olisi melkein voinut tarkistaa kellonsa. Poika huusi niin paljon kuin ääntä lähti, ei pysynyt hetkeäkään aloillaan vaan häntä piti hyysätä ja kannella jatkuvasti, vaikka keskellä yötä. Koliikkikohtausta kesti aina muutama tunti. Koliikki-itkut painottuivat pääasiassa iltaan, mutta kipuja ja itkuja oli kellon ympäri.

Vanhemmat saivat käyttää koko kekseliäisyytensä Lennyn rauhoittamiseen. Vaunuissa ja autossa huuto vaimeni, samoin silloin kun häntä keinutettiin lakanan sisällä. Sinisalot keksivät netistä pikkuvauvoille tarkoitetun riippukeinun, missä he edelleen nukuttavat poikaa.

– Yritimme tietysti saada helpotusta joka suunnasta. Neuvolasta ja lääkäristä ei kuitenkaan ollut mitään apua, sillä molemmissa paikoissa annettiin ymmärtää, että kyse on kolmen kuukauden koliikista, joka kestää aikansa ja jolle ei voi tehdä mitään, koettakaa kestää. Vanha kansa oli samaa mieltä. Meille sanottiin, että nukkukaa sitten sen jälkeen.

Sinisalot kokeilivat pariakin eri vatsa- ja ilmavaivoihin tarkoitettua valmistetta, mutta tuloksetta. He kävivät myös kiropraktikon ja vyöhyketerapeutin puheilla, ja viimeksi mainittu rentouttikin Lennyä sen verran, että hän sai nukuttua. Vanhempien yöunet vaihtelivat tuolloin muutamasta tunnista maksimissaan kuuteen tuntiin. Sinisalot yrittivät hakea apua myös netin keskustelupalstoilta.

Lennyllä ilmeni myös kovien vatsakipujen lisäksi vatsan kouristelua, ilmavaivoja, pulauttelua, aineenvaihdunnan toimimattomuutta sekä sammasta suussa. Kuukauden vanhana Lennyllä alkoi ilmetä ummetusta, ja vatsa toimi hyvin epäsäännöllisesti 2-6 vuorokauden välein. Sinisalot olivat jo kokeilleet monia juttuja, kunnes he Lennyn ollessa kaksikuukautinen sattuivat törmäämään kaupan ovella erääseen luontaistuotealalla työskentelevään tuttavaansa, jolle he ohimennen mainitsivat asiasta. Tuttava kehotti kokeilemaan Vitacom Pharman markkinoimaa Pascoe-emäsjauhetta ja vanhemmat olivat heti valmiita.

Aikuisen henkilön suositellaan nauttivan Pascoe-emäsjauhetta siten, että sekoitetaan ½-1 teelusikallista lämpimään vesilasilliseen.  Lennyllä kuvio meni niin, että lasillisesta valmista juomaa annettiin yksi teelusikallinen. Tätä jatkettiin muutaman päivän ajan ja seurattiin tilannetta.

– Lennyn olo helpottui jo samana iltana. Vatsaoireet katosivat, aineenvaihdunta alkoi vilkastua ja ilmavaivat hävisivät. Oireet helpottuivat vielä lisää lähipäivien aikana ja viikonvaihteessa Lenny alkoi jo naureskella ja myös viihtyä selällään, mikä sitä ennen oli ollut vatsanväänteiden takia mahdotonta. Toistimme saman annostuksen vielä viikon kuluttua ja vielä kertaalleen jälleen viikon päästä, ja tilanne alkoi jo siinä vaiheessa olla kokonaan ohi. Nyt vatsakin toimi päivän kahden välein ja välillä jopa kolmesti päivässä.

Sinisalot muuttivat myös ruokailutottumuksiaan. Maitotuotteet jäivät kokonaan, kun aiemmin maitoa kului päivässä litrakaupalla. Pois jäivät myös kahvi ja possunliha ja ruokavalioon lisättiin runsaasti kasviksia. Viljat vaihdettiin tummiin ja sokeri korvattiin hunajalla.

– Lenny toki pulauttelee ja itkee vieläkin, mutta ne kuuluvat asiaan. Itku ei enää ole koliikkihuutoa, joka on ihan oma lajinsa, Markus huokaa. – Sellaiset ihmiset, joilla ei siitä ole omakohtaista kokemusta, eivät ymmärrä koko asiaa. He sanovat vain helposti, että kaikki vauvathan itkevät.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Mervi Sarenius

Terveys-Hymy 2-09

Teksti:Vitacom Pharma
Avainsanat: koliikki, emäsjauhe, happamuus

Kommentit

Oma kommentti