Levottomat jalat muuttuivat levollisiksi

Aili ja Pentti Paavola ehtivät kärsiä vuosikausia suonenvedoista ja levottomista jaloista, jotka kiusasivat erityisesti nukkumaan mennessä. Joskus ne herättivät keskellä yötäkin.

Kun puhutaan Hymy-lehdestä, tamperelainen Aili Paavola, 80, kuuluu suorastaan sen pioneereihin. Hän toimi asiamiehenä, kun Hymyn ensimmäinen vuosikerta ilmestyi vuonna 1959. Vaikka Aililla on mittarissa ja kahdeksan vuosikymmentä, hän jatkaa edelleen lehtien vuosikertamyyntiä vanhoille asiakkailleen. Sitä on takana jo huimat 60 vuotta!

– Hymyn vuosikertojen myynti oli alkuun niin hyvä hanke, että kun lehteä myi kymmenen vuosikertaa, sai kultaisen rannerenkaan. Ajat ovat sittemmin muuttuneet.

Aili muistelee lämmöllä niin Urpo Lahtista kuin Hymyn vanhaa päätoimittaja Jorma K. Virtastakin. Myös Ailin aviomiehen Pentin, 78, veli Heikki ”Hessu” Paavola oli töissä Lehtimiehissä. Hän toimi lehtiyhtiön yleismiesjantusena, autonkuljettajana ja myös Villa Urpon talonmiehenä.

– Muistan hyvin, kuinka Hymyn levikki suorastaan räjähti Veikko Ennalan artikkelien ansiosta. Hymy alkoi tuolloin tulla joka taloon.

Ikä tuo kremppaa

Aili Paavola on vaikuttanut koko ikänsä myyntityössä ja eläkkeelle jäädessään hän oli työskennellyt Sammonkadun Prismassa kymmenen vuotta. Pentti Paavola on ammatiltaan sähkömies. Pariskunnalla on kolme poikaa, joilla kaikilla on kaksi lasta. Seuraavaa polvea ei vielä ole, sillä kuusikon ikähaitari on 23 ja 29 vuoden välissä ja suurin osa on opiskelijoita.

Aili ja Pentti ovat pirteitä ja hyväkuntoisia ikäihmisiä, jotka matkustelevat edelleen runsaasti. Mitään kuolemantautia ei onneksi ole ollut kummallakaan, mutta tottahan tuohon ikään mahtuu jo monenmoista kremppaa.

– Kun viisitoistavuotiaana lähti kauppaan töihin, välillä joutui nostelemaan 50 kg säkkejä, jolloin selkä rappeutui ja alkoi vihoitella.

– Minulla on verenpainelääkitys ja myös särkylääkkeitä selkää varten. Siellä on selkäydinkanavan ahtautuma. Miehelläkin on selkävika ja hänellä on ollut myös sydänongelmia.

Myös levottomat jalat ovat kiusanneet avioparia. Suonenvedotkin ovat tuttuja molemmille.

Jalat herättivät

Onneksi näihin vaivoihin on löytynyt pysyvä apu. Sen nimi on Jalka-Relaxant.

– Olemme käyttäneet sitä ihan siitä lähtien, kun se reilut 10 vuotta sitten tuli markkinoille, Aili kertoo.

– Sitä ennen kokeilin kaikenlaisia apteekin voiteita ja salvoja, mutta useimmissa niissä oli mukana hajusteita. Rupesin voimaan niistä pahoin. Ne eivät sopineet minulle ollenkaan.

Ennen muuta ongelmana ovat olleet levottomat jalat. Ne alkoivat kiusata heti kun illalla meni sänkyyn ja yritti nukkua.

– Ne herättivät monta kertaa keskellä yötäkin. Sitten rupesin kokeilemaan Jalka-Relaxantia ja huomasin ihmeekseni, että sitä oli heti kättelyssä hyvin miellyttävän tuntuista vetää. Rupesin sivelemään sitä varpaista polviin saakka aamuin illoin, mutta jos kerrankin jätti sen tekemättä, säryt palasivat heti. Tuote on myös siitä hyvä, että se imeytyy nopeasti, ei tahraa vaatteita eikä aiheuta allergiaoireita.

Miehelle myös!

Sitten sitä rupesi kokeilemaan mieskin.

– Pentilläkin oli levottomat jalat ja usein hän istui sängyn reunalla ja valitti, että kiskoo. Hänenkin vaivansa loppuivat Jalka-Relaxantin myötä. Kun heinäkuussa oli pitkät helteet, se auttoi siihenkin. Jalat ovat aiemmin tahtoneet kuumalla turvota, mutta nyt turvotusoireet olivat ihan minimissään.

Aili on huomannut Jalka-Relaxantin tehon myös lento- ja automatkoilla.

– Aiemmin laitoin lentosukat jalkaan, kun lähdettiin reissuun, mutta kun kesällä tehtiin pieni Moselin matka Saksaan, ei minkäännäköistä kipua tullut. Laitan sitä aina myös silloin, kun lähden pitemmälle automatkalle.

Aili Paavola ei ole vielä varannut seuraavaa ulkomaanmatkaa, mutta uusia suunnitelmia on varmasti vireillä. Pariskunta on reissannut kaukanakin, sillä he ovat muun muassa käyneet kaksi kertaa Dubaissa.

– Meillä on täällä Tampereen Aitolahdella omakotitalo ja iso piha. Yritämme pysyä Jalka-Relaxantin voimalla niin hyvässä kunnossa, että voisimme asua kotonamme mahdollisimman pitkään, Aili toteaa.

– Jos tällaista valmistetta ei olisi, saattaisi olla, etten enää pystyisi kävelemään ollenkaan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Lahtonen

Terveys-Hymy 9-14

Teksti:Detria
Avainsanat: suonenveto, levottomat jalat

Kommentit

Oma kommentti