Levottomat jalat rauhoittuivat

Arja Aatrala Takku-kissansa kanssa.Siistijän raskasta työtä koko ikänsä tehnyt Arja Aatrala on kärsinyt jo levottomista jaloista. Välillä on ollut pitkiäkin aikoja, jolloin vaiva on ollut poissa, mutta sitten se on tullut jälleen takaisin.

Vantaalaisen Arja Aatralan, 67, sukunimi on hyvin harvinainen. Helsingissä syntynyt Arja ei tiedä nimensä alkuperää eikä sitäkään, mitä se tarkoittaa. Hän arvelee, että nimi on suojattu, mutta siitäkään hän ei ole ihan varma.

Arja on tehnyt koko ikänsä siistijän töitä. Hän on työskennellyt ”vähän joka puolella”, niin kuin hän itse sanoo.

– Olen ollut kouluissa, hotelleissa, kaupassa ja leipomossa, hän luettelee.

– Jäin koulun siistijän hommista eläkkeelle kolme vuotta sitten.

Arja asustelee nykyään kahdestaan kaksivuotiaan Takku-kissansa kanssa, mutta hänellä on kaksi aikuista lasta, joista toisella on oma perhe ja toinen elää yksinään. Kummankaan sukunimi ei ole Aatrala, sillä toisella on isänsä sukunimi ja tyttärellä on miehensä sukunimi.

Pientä arjen riesaa

Arjalla on sekä kakkostyypin diabetes että verenpainetauti, jotka kuitenkin pysyvät kurissa lääkityksellä. Verenpaine on kiusannut häntä jo viisikymppisestä asti, mutta diabetes ilmaantui vasta vajaat 10 vuotta sitten. Se hoituu onneksi tableteilla.

– Muita reseptilääkkeitä ei tällä hetkellä ole. Totta kai iän myötä on tullut kaikenlaisia kolotuksia sun muita. Oikea olkapää on ruvennut olemaan aika huonossa kunnossa.

– Olen oikeakätinen, ja kun yhtä ja samaa liikettä on tehnyt vuosikymmenestä toiseen, ei ole mikään ihme, jos paikat eivät kestä. Olkapäässä on todettu lievää nivelrikkoa, mutta onneksi sitä ei ole missään muualla. Aika vähällä olen päässyt, luojan kiitos.

Arjan riesana ovat olleet viisikymppisestä lähtien myös levottomat jalat.

– Välillä on tosin ollut pitkiä aikoja, ettei vaivaa ole ollut ollenkaan, mutta sitten sitä on taas ilmaantunut. Yleensä jalat alkavat kiusata, jos istun vähänkin pitemmän aikaa esimerkiksi telkkaria katsellessa. Jalat ovat tuottaneet ongelmia ehkä hiukan enemmän talvella ja kylminä vuodenaikoina kuin kesällä ja lämpimällä.

Voidetta ja villasukkia

Arja on onnekseen löytänyt hyvän avun, Relaxant-jalkavoiteen, josta on ollut suurta apua.

– En enää muista, kuka siitä minulle puhui, mutta eipä ole tarvinnut tätä kokeilua katua. Olen asunut jonkin aikaa myös Ivalossa, ja siellä joku tuttu sitä suositteli, ja olen ollut tosi tyytyväinen. Oli pakko todeta, että hei, täähän olikin oikein hyvä keksintö.

Arja on käyttänyt Jalka-Relaxantia jo useamman vuoden. Hän ei suinkaan tarvitse sitä koko ajan, vaan ottaa purkin esiin aina kun vaiva nostaa päätään.

– Jalkoja ei palella, mutta heti kun niissä alkaa ilmetä levottomuuden oireita, otan Jalka-Relaxantin käyttöön. Pesen jalat ja voitelen ne sillä, ja sitten laitan vielä paksut villasukat, niin saan nukuttua. Ennen Jalka-Relaxantia jalat kiusasivat joskus yölläkin.

Arja käyttää säännöllisesti myös Relaxant lihastenrentouttajaa.

– Se tekee hyvää kipeään olkapäähäni, joka kramppaa ja kipeyttää hartialihaksia.

Lääkärille Arja ei ole levottomista jaloistaan kertonut, koska hän ei ole kokenut vaivaa niin pahaksi, että se vaatisi valkotakkien neuvoja.

– Ei ole tarvinnut mennä vastaanotolle, kun olen todennut, että pärjään Relaxantien avulla vaivojeni kanssa. Ei minulla sen kummempia käyttöniksejä ole uusille kokeilijoille, mutta sen voin omakohtaisten kokemusteni perusteella sanoa, että minulle niistä on ainakin ollut apua. Suosittelen lämpimästi kaikille, joilla on samankaltaisia ongelmia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 2-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: levottomat jalat

Kommentit

Oma kommentti