Lihan käytön vähentämistä suositellaan Britanniassa

Punaisen lihan ja lihavalmisteiden yhteys suolistosyöpäriskiin on saanut Iso-Britannian terveysviranomaiset suosittelemaan suurkuluttajille käytön vähentämistä. Yli 90 grammaa nautaa, lammasta, sikaa, pekonia ja salamia päivässä kuluttaville suositellaan määrän vähentämistä 70 grammaan päivässä tai syömään näitä harvemmin. Suomessa vastaavaa ohjeistusta ei vielä ole.

Helmikuun lopulla Iso-Britanniassa annetun suosituksen taustalla on riippumattomista asiantuntijoista koostuvan komitean Scientific Advisory Committee on Nutritionin tuore katsaus, jonka mukaan punainen liha ja lihavalmisteet mahdollisesti lisäävät suolistosyövän riskiä, kun käyttö ylittää 90 grammaa päivässä.

Suomalaiset ravitsemussuositukset päivitetään

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistaan kesäkuussa 2012 ja pian sen jälkeen suomalaisetkin ravitsemussuositukset päivitetään. Pohjoismaisten suositusten työryhmässä Suomea edustavat dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta ja dosentti Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta.

Pohjoismaisissa suosituksissa otetaan kantaa ruokavalintoihin, mutta dosentti Fogelholmin mukaan ei voi vielä sanoa mitään, mihin lihan suhteen päädytään.

– Tämän kaltaisetkin asiat pohditaan suositustyössä huolella. Suomalaiset suositukset tulevat hyvin pitkälle noudattelemaan pohjoismaisten suositusten linjaa, dosentti Schwab kommentoi.

Suomessa lihan kulutus oli vuonna 2007 asukasta kohden 76,2 kiloa. Se on paljon vähemmän kuin Iso-Britanniassa, jossa lihaa ja lihavalmisteita kului samana vuonna 84,6 kiloa asukasta kohden. Suomessa lihan kulutus väheni vuonna 2009 ensimmäisen kerran ja siipikarjan liha kasvattaa suosiotaan naudan ja sianlihan kustannuksella.

Rajoitus ei juuri toisi muutosta ruokalistoille

Ravitsemusasiantuntija Leila Fogelholm Fazer Food Servicesistä kertoo, että broileria ja kalkkunaa on nykyisin ruokalistalla yhtä usein kuin niin sanottuaa kokolihaa. Vaalean lihan osuus on noussut listoilla vuosien aikana.

– Punainen liha on raaka-aineena kallista ja viime vuosien ekologisuusasiat ovat molemmat hiukan rajoittamassa punaisen lihan määrää ruokalistalla, Leila Fogelholm toteaa.

Lihaa tai kalaa on yhdessä normaalikokoisessa aikuisen ruoka-annoksessa yleensä 70 – 150 grammaa raaka-aineen ja ruokalajin mukaan.

– Kun syö kohtuullisen kokoisia annoksia ruokaa ja valitsee ruokalajeja monipuolisesti, ei 500 gramman viikkorajoitus ole mikään ongelma, Fogelholm sanoo.

Jos aikuinen syö kerran viikolla ja kerran viikonloppuna punaista lihaa pääruokana, se on noin 2 x 130 grammaa = 260 grammaa. Sen lisäksi 490 gramman viikottaiseen punaisen lihan annokseen mahtuu vielä 230 grammaa, joka vastaa noin 10 kinkkuvoileipää tai paria kolmea grillimakkaraa.

Mutta mikäli valitsee punaista lihaa mahdollisimman usein, syö isoja annoksia ruokaa sekä välttää kalaa ja kasviksia, tulee kiintiö täyteen jo kahdessa kolmessa päivässä, ravitsemusasiantuntija laskeskelee.

Maaliskuu on kansainvälinen suolistosyöpäkuukausi. Tänä vuonna halutaan korostaa varhaisen toteamisen merkitystä. Hoitotulokset ovat sitä paremmat, mitä aikaisemmin tauti todetaan. Suomessa todetaan vuosittain lähes 2 500 uutta suolistosyöpää. Se on naisilla toiseksi yleisin ja miehillä kolmanneksi yleisin syöpä.

Lähde: Ruokatieto

Muualla verkossa:
Iso-Britannian terveysviranomaisten tiedote
Suomen Suolistosyöpäyhdistys
Syöpäjärjestöt: Syövän ehkaisy: Muista ainakin nämä
Lihatiedotus (kulutusluvut)

Teksti: Hymy
Avainsanat: liha, suolistosyöpä, syöpä

Kommentit

Oma kommentti