Liian vahvat pesuaineet: ”Minusta oli tulla sokea!”

Mainos

Salme Viljamaa ehti työskennellä siivoojana lähes 30 vuotta, kunnes vakavat terveysongelmat pakottivat hänet työkyvyttömyyseläkkeelle.
– En ymmärtänyt suojata itseäni siivotessani. Käytin liian vahvoja aineita.

Vaasalainen Salme Viljamaa, 66, luonnehtii itseään eläkkeellä olevaksi tavalliseksi tallaajaksi. Ennen lähes 10 vuotta sitten tapahtunutta eläköitymistään hän ehti työskennellä siivoojana peräti 28 vuotta.
Salme ei syytä ketään työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisestaan. Hän sanoo, ettei ymmärtänyt suojata itseään tarpeeksi hyvin ja että hän tuli käyttäneeksi vähän liian rajuja putsausaineita.
– Niitä meni hengityksen mukana silmiin, korviin ja nenän limakalvoille. Kurkkua turvotti ja korvista tuli märkää. Ilmeni myös iho-oireita kuten näppylöitä kasvoihin. Työpaikalla oli metallinen hissi, jota piti kiillotella, ja suihkuttelin pienessä tilassa vahvaa ainetta, joka irrotti lian ja rasvan. Ensimmäiset terveysoireet alkoivat jo 14-15 vuotta sitten.
– Silmiä särki tosi lujaa, nenän limakalvot turposivat ja havahduin monesti yöllä nukkuessani siihen, ettei nenän kautta voinut hengittää. Lääkäri laittoi lähetteen Vaasan keskussairaalaan, tutki silmät ja sanoi, että minusta saattaa tulla sokea, vain silmien reunoilla saatan nähdä jotakin.
– Vahvat pesuaineet olivat irrottaneet rasvaa omasta elimistöstäni, ja rasva tukki silmänpohjan. Olin myös äärettömän uupunut, mutta sen osasin sentään päätellä, että kaikki johtui pesuaineista. Pystyin toki vielä lukemaan lehtiä ja katsomaan telkkaria, mutta silmiä piti räpytellä. Oli kuitenkin aikoja, jolloin koko näkökyky pimeni. Se oli hyvin ahdistavaa ja yhdessä vaiheessa teki mieli jo kuolla.
Lopulta vuonna 2009 Salmelle kirjoitettiin työkyvyttömyyseläkepaperit. Ajat kolme neljä vuotta ennen eläköitymistä olivat oireiden puolesta kaikkein pahimmat. Salme kertoo tuolloin muistuttaneensa ulkoisesti lähinnä Kassi-Almaa.
– Eläkkeelle pääsyn jälkeen kului varmaan pari kolme vuotta, kun oireet alkoivat hiukan hellittää, mutta silmälääkärit olivat edelleen hyvin huolissaan ja pelkäsivät sokeutumistani. Minulle sanottiin, että pitää ottaa heti yhteyttä, jos muutosta tilanteeseen tapahtuu.

Vielä 2015 rasva silmänpohjassa näkyi

Näin sitten mentiin vuosi kerrallaan, kunnes Salme oli taas kerran vuonna 2015 silmänpohjakuvauksissa. Rasva oli ja pysyi sitkeästi paikallaan ja haittasi elämää. Salmella oli vaikeuksia jo pelkästään silmälääkärin taululle näkemisen kanssa.
– Eräs läheiseni sairastui syöpään marraskuussa 2016. Hän rupesi tutkimaan, olisiko olemassa jotakin hyvää luontaislääkettä syöpähoitojen tueksi ja luki jostakin, että jollakin miehellä oli hyviä kokemuksia Karin Havupuu-uutejuomasta keuhkosyöpänsä kanssa. Marssin heti seuraavana päivänä Prismaan, ostin uutejuomaa ja rupesin ottamaan sitä itse – ihan ennaltaehkäisevässä mielessä. En ajatellut ollenkaan, että se voisi vaikuttaa omiin silmäjuttuihini.
Salmella on seitsemänvuotias Nimu-poikakissa, joka herättää hänet usein keskellä yötä. Samalla Salme nappaa kaksi desiä juomaa ja jatkaa sen ottamista joskus myös päivällä.
– Ajattelin, että se hoitaa yöllä elimistöäni kaikkein parhaiten, kun sen ottaa tyhjään vatsaan. Pitkälti toista vuotta olen sitä nyt hörppinyt.

Vuonna 2018 rasva oli kadonnut

Kun Salme oli tämän vuoden helmikuussa jälleen kerran silmänpohjakuvauksissa, silmälääkäri sai yllätyksekseen havaita, että silmänpohjan rasva oli kokonaan kadonnut. Kuvia verrattiin vuoden 2015 kuviin, ja optikkokin tuli viereen katsomaan ja ihmettelemään. Ero oli valtava. Kaikki olivat hämmästyneitä, iloisia ja ihmeissään. Salme kertoi avoimesti juoneensa jo marraskuusta 2016 lähtien Karin Havupuu-uutejuomaa.
– Silmälääkäri kiinnostui kovasti ja lupasi ottaa uutejuoman valmistajan Ravintorenkaan ihmisiin yhteyttä. Lasken tämän kaiken ihan pelkästään juoman ansioksi, sillä mikään elämässäni ja elintavoissani ei ole muuttunut. Myös silmälääkäri on sitä mieltä, että juomasta on ollut minulle hyötyä. Hän kertoi jopa suositelleensa sitä monille, koska ihmiset ovat saaneet sen kautta apua vaivoihinsa.

”Hyvä että selvisin hengissä”

Nyt Salmen silmäongelmat ovat ohi. Rasva on silmänpohjista kadonnut eikä hänen enää tarvitse räpytellä. Havupuu-uutejuoman nauttimista hän aikoo silti jatkaa niin kauan kuin henki pihisee.
Salme moittii vielä kerran itseään, ettei hän ymmärtänyt suojata itseään kunnolla.
– Meidät ulkoistettiin, jolloin tein aina vaan enemmän töitä ja käytin pesuaineita pikkuisen ronskisti ja laimentamattomana, jotta sain lian lähtemään. Herkistyin, enkä osannut vaatia mitään korvauksia. Kun ihminen on oikein kipeä ja uupuu, ei se osaa pitää puoliaan. Oli vain niin kova juttu, että selvisin ylipäätään hengissä.

”Puolestani on rukoiltu paljon”

Uskonnolla ja seurakuntatyöllä on merkittävä osuus Salmen jokapäiväisessä elämässä. Salme sanookin, että hänen puolestaan on rukoiltu paljon.
– Olen erittäin voimakkaasti mukana seurakuntatyössä. Toimin vapaaehtoistyöntekijänä ja olen monessa mukana. Juonnan rukoushetkeä ja pidän puheita, toimin pyhäkouluohjaajana ja olen keittämässä jumalanpalveluksen aikana kirkkokahveja.
– Vaikutan myös draamaryhmässä, missä näyttelen. Huomasin vasta muutama vuosi sitten, että minulla on näyttelijän lahjoja. Yhtään ei näytteleminen ujostuta, minä suorastaan rakastan sitä! Vapaa-aikoinani kirjoittelen myös runoja ja kuntoa pidän yllä hiihtämällä ja hölkkäämällä. Aktiviteetteja on siis paljon!
Ja mikä on Salmen ollessa aktiivinen, kun maailma kaikessa kauneudessaan taas näkyy hänelle. Myrkyt eivät vaikuta enää.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Juha-Tapio Tuomela
Avainsanat: Karin havupuu-uutejuoma, Salme Viljamaa

Kommentit

Oma kommentti