Lisää seksihaluja!

Tribulus terrestris eli okarennokki on uusin uutuus seksitoimintojen nostattajana. Välimeren alueelta kotoisin olevaa kasvia on käytetty vuosisatoja Kiinassa muun muassa maksan, munuaisten, sydämen, verisuoniston ja immuunijärjestelmän hyväksi.

– Koska se nostaa testosteronia sekä naisilla että miehillä, se on myös erinomainen lemmenlääke, seksologi Kari Heusala sanoo.

– Länsimaiden mielenkiinto tribulusta kohtaan heräsi 1980-luvun lopulla, kun tuli tietoon, että erityisesti bulgarialaiset voimailijat käyttivät sitä suorituskyvyn parantamiseen, tamperelainen seksologi Kari Heusala kertoo.

Vuonna 1996 amerikkalainen kehonrakennukseen keskittyvä Muscle and Fitness -lehti kirjoitti artikkelin tribuluksesta, minkä jälkeen yrtin myynti USA:ssa kasvoi hurjasti. Kohun taustalla olivat tutkimukset, jotka osoittivat, että tribuluksen avulla voidaan kohottaa alentuneita testosteronitasoja. Myös myöhemmät tutkimukset vahvistavat saman.

– Tribuluksen vaikutuksia selvittäneet tutkijat arvelevat, että tribuluksen protodioskiini stimuloi aivojen hypotalamusta, joka säätelee LH:n (lutropiini) ja FSH:n (follitropiini) eritystä. LH:n vaikutuksesta kiveksissä olevat Leydigin solut eli kivesten välisolut valmistavat testosteronia.

Toisaalta on esitetty myös, että protodioskiinit kohottaisivat DHEA:n, dihydrotestosteronin, ja DHEAS:n tasoja. Aivan täyttä varmuutta tribuluksen vaikutusmekanismista ei siis ole.

Markkinoilla on hyvin paljon tribulus-valmisteita, jotka eivät lainkaan sisällä toiminnan kannalta tärkeitä protodioskiineja.

– Sen vuoksi on tärkeää, että tuote on standardoitu protodioskiinien suhteen, kuten X-Potens Tribulus 500 -valmiste. Ilman protodioskiineja tuotteella ei ole mitään vaikutusta. Protodioskiinien määrään vaikuttavat muun muassa kasvin osat ja kasvin alkuperämaa, Heusala sanoo.

– Tutkimuksissa on havaittu, että tribulus-valmiste parantaa miehen erektiokykyä, lisää siittiöiden määrää ja laatua, voimistaa libidoa, parantaa seksin nautittavuutta ja lievittää andropaussin oireita. Erektiovaikutus perustuu siihen, että testosteroni säätelee PDE 5:n eritystä ja toimintaa peniksen paisuvaiskudoksessa ja vaikuttaa näin erektion kehittymiseen. Libidolla ja testosteronilla taas on suora yhteys toisiinsa: mitä enemmän testosteronia, sitä voimakkaampi libido.

– Testosteroni stimuloi kivesten siittiötuotantoa. Testosteronilla on vaikutusta myös peniksen tuntoherkkyyteen, jolloin orgasmi koetaan usein voimakkaampana. Usein ikääntyvillä miehillä orgasmikyky heikkenee, eli X-Potens-valmisteen avulla sitä voidaan voimistaa. Testosteroni kohottaa myös andropaussista kärsivän miehen mielialaa ja vireystilaa. Myös lihaksisto ja luusto pysyvät paremmassa kunnossa.

– Toksisuustutkimuksissa tribuluksella ei ole havaittu olevan mitään haitallisia vaikutuksia. Se on myös hyvin siedetty. Tribuluksella ei ole anabolisten steroidien kaltaisia haittavaikutuksia, koska tuote lisää vain elimistön omaa hiipunutta testosteronituotantoa. Se ei siis tee kenestäkään supermiestä.

– Tuote ei lisää alle 40-vuotiaiden miesten testosteronitasojakaan, jolleivät ne ole jostakin syystä alentuneet. Esimerkiksi voimakas stressi voi laskea hyvinkin nuoren miehen testosteroniarvoja. Tribulus toimii kuitenkin parhaiten yli nelikymppisillä miehillä tai naisilla. Tribuluksesta on nimittäin hyötyä myös naisille, sillä se auttaa naisten haluttomuuteen, menopaussiin ja yleiseen vireystilaan, Heusala kertoo.

Kaksi X-potens-tablettia nautitaan päivittäin 1–2 kuukauden ajan. Sen jälkeen annostus on yksi tabletti päivässä. Protodioskiinia sisältävä tribulus on hyvin pistävän makuista, mutta X-potens Tribulus 500 -valmiste on makeutettu lakritsilla ja maistuu hyvältä. o

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 9-2005

Teksti:Hankintatukku
Avainsanat: okarennokki, seksi ja sukupuolielämän ongelmat

Kommentit

Oma kommentti