Luontaistuote vei polvisäryt

Matti Loukosen päiväjärjestys meni kerrassaan uusiksi. – Olin fillarilenkillä ja auto ajoi päälleni suojatiellä. Vasempaan polveen tuli niin sanottu sirpalemurtuma ja kävelin kepeillä 12 viikkoa. Kuntoutus kesti seitsemän kuukautta.

Vantaalainen Matti Loukonen, 68, on eläkkeellä kotimaisen kosmetiikkayritys Lumenen myyntijohtajan tehtävistä. Hän ehti vaikuttaa siellä peräti 20 vuotta, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 2007.

Myös Matin vaimo Terttu, 60, on tuore eläkeläinen, sillä hän siirtyi reserviin muutama kuukausi sitten Electrolux-konsernin myyntipäällikön tehtävistä. Matin poika vaimoineen työskentelee matkailualalla Kanadassa, ja seuraavaakin polvea on ollut jo pitkään, sillä pojanpoika täyttää seuraavaksi jo 23.

Matti on ollut koko ikänsä innokas urheilumies ja on harrastanut myös kilpaurheilua. Hän on liikkunut säännöllisesti vuodesta 1953 alkaen ja liikkuu edelleen kuusi kertaa viikossa. Matti pelasi nuoruudessaan käsipalloa mestaruussarjassa viisi vuotta, kilpapyöräilyn hän aloitti 70-luvun lopussa ja se on hänen lempilajinsa edelleen.

Pyörän kanssa sattui myös runsaan parin vuoden takainen onnettomuus.

Altis vammoille

Matti on siis koko ikänsä ollut hyvin liikunnallinen mies, ja niinpä kunto on edelleen loistava. Hän käväisi juuri otattamassa ison verenkuvan, ja kaikki arvot olivat erinomaiset. Verenpainekin on kuin nuorella pojalla.

Yhdeksi terveytensä peruspilareista hän nimeää ravintolisät, joita hän on ottanut jo 40 vuoden ajan. Päivittäin Matti nappaa 6–8 valmistetta ja tuttuja ovat niin C- kuin D-vitamiinitkin, monista muista vitamiineista ja hivenaineista puhumattakaan.

– Ainoa juttu, jossa olen kohtuullinen kehäraakki, on vamma-alttiuteni, hän tunnustaa.

– Minulta on leikattu urheiluvammojen takia olkapää kahdesti, polvi kerran ja ranne kertaalleen. Selkäkin on operoitu, mutta ei ole täyttä varmuutta, oliko leikkaus urheilun aiheuttama.

Kaikki Matin saamat vammat eivät kuitenkaan ole hänen itsensä aiheuttamia. Nyt tullaan kesäkuun neljänteen päivään vuonna 2012.

– Auto ajoi päälle, kun olin fillarilenkillä. Kyseessä oli pyörätie ja suojatie, ja siinä rytäkässä vasempaan polvilumpioon tuli sirpalemurtuma. Kävelin kolmisen kuukautta kepeillä ja kuntoutin jalkaa seitsemän kuukautta. Kallis pyörä meni palasiksi, samoin kypärä ja vaatteet, mutta ne vakuutusyhtiö korvasi viimeistä senttiä myöten.

Apu löytyi

Sairaudenhoitoon liittyvistä korvauksista Matti onkin sitten saanut taistella tosissani.

– Sain keväällä 2014 maksusitoumuksen hyaluroni- eli kukonhelttauutepistokseen, joka vaikuttaa kuusi kuukautta. Vakuutusyhtiö ilmoitti maksavansa sen kertaluontoisesti. Kun sain pistoksen huhtikuussa, se vei kivut kokonaan pois, mutta syys-lokakuussa ne alkoivat palata takaisin.

Samoihin aikoihin Matti kuuli terveyskaupassa olevasta tuotteesta, joka sisälsi kukonhelttauutetta.

– Marssin Lifeen ja löysin sieltä Mezinan NutriLenk Active -nimisen nivelvalmisteen, mutta siellä oli myös NutriLenk Gold -nimistä niveltuotetta. Kysyin myyjältä, oliko niissä muuta eroa kuin kalliimpi hinta, jolloin hän suositteli Goldia.

Niinpä Matti osti sitä, mutta vasta kun oli aloittanut käytön hän huomasi yllättäen, ettei Goldissa ollut lainkaan kukonhelttauutetta.

– Otin heti yhteyttä tuotteen maahantuojaan Mezinaan ja kysyin asiaa. Myyjä oli suositellut minulle oikeaa tuotetta, joka todennäköisesti olisi parempi apu vaivaani.

Goldissa on rustokudoksen rakennusaineita, kun vastaavasti Active vaikuttaa nivelnesteen koostumukseen.

– Ihme kumma kivut alkoivat jo kahden viikon jälkeen selvästi hellittää. Minun oli pakko uskoa, että NutriLenk Gold toimii, koska säryt alkoivat vähetä. Polvessa ei ollut enää mitään kipuja.
Polvi kiusasi ennen Gold-kuuria sekä kävellessä että pyöräillessä, samoin portaissa

Yliajaja pahoitteli

Ennen NutriLenk Goldin kokeilemista Matti otti jälleen kerran yhteyttä vakuutusyhtiöön. Hän oli jäänyt miettimään vakuutusyhtiön lausuntoa kukonhelttapistoksen kertaluontoisuudesta – eikä tietenkään tyytynyt siihen. Hän vaati tiukkaan äänensävyyn uutta pistosta.

Yllättäen vakuutusyhtiö myöntyi, ja niinpä Matti sai uuden piikin marraskuun puolivälissä. Nyt sen tehon olisi määrä vanhaan malliin kantaa kevääseen 2015 saakka.

– Pelkään pahaa, että tämän jälkeen en enää saa pistosta, sillä se maksaa 300 euroa laaki.

Jos vakuutusyhtiö lyö lapun luukulle, Matti siirtyy ensi keväänä jälleen NutriLenk Goldiin. Hän on laskenut, että jos sitä syö ohjeiden mukaan, kovin suurta säästöä ei tule pistokseen verrattuna, mutta jotakin kuitenkin. Ja pääasia on tietysti, että kivut ja säryt pysyvät poissa.

Entä minkälaiset rapsut sai Matin suojatiellä runtannut autoilija?

– Sitä en tiedä. Hänen vakuutuksestaanhan tämä kaikki meni. Minut roudattiin onnettomuuspaikalta Peijaksen sairaalaan. Kaveri soitti minulle, oli äärimmäisen pahoillaan ja valitteli, ettei saa tämän takia unta. Rauhoittelin ja vakuuttelin, että kyllä minä tästä selviän.

Sitten soitti poliisi.

– Kerroin hänelle yliajajan olevan todella pahoillaan ja huolissaan – eikä hän sitä tahallaan tehnyt. Minulla ei ollut hänen suhteensa mitään vaatimuksia.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Tommi Tuomi/otavamedia

Terveys-Hymy 2-2015

Teksti:Mezina
Avainsanat: kukonhelttauute, polvisärky, sirpalemurtuma

Kommentit

Oma kommentti