Maailmankuulu professori Tom Saldeen: Kaikille kalaöljyä!

Tom Saldeen– Vaikka ihminen söisi 100 grammaa rasvaista kalaa joka ikinen päivä, se ei vielä riitä nostamaan hänen verensä omega-3-tasoja riittävän korkealle, jotta tappavilta sydän- ja verisuonitaudeilta vältyttäisiin, Uppsalan yliopiston professori Tom Saldeen toteaa.

Tom Saldeen, 72, on työskennellyt Uppsalan yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professorina jo 40 vuotta. Hän on vaikuttanut professorina myös kahdessa amerikkalaisessa yliopistossa ja hän on julkaissut lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista yli 400 tieteellistä tutkimusta. Kalaöljyjä hän on tutkinut jo miltei 30 vuotta, joten hän tietää, mistä puhuu.

– Kiinnostuin omega-3-kalaöljyistä vuonna 1980, jolloin tutustuin tanskalaiseen lääkäriin Hans Olof Bangiin. Hän oli ollut Grönlannissa yhdessä kollegansa kanssa tutkimassa eskimoiden terveyttä ja sairastavuutta ja he huomasivat, että sydän- ja verisuonitaudit olivat eskimoiden keskuudessa hyvin harvinaisia, vaikka heidän päivittäinen ruokavalionsa sisälsi hyvin runsaasti eläinrasvaa. Bang tutkijakollegansa kanssa selvitti, ettei kyse ollut geneettisistä eroista eskimoiden ja skandinaavien välillä vaan yksinkertaisesti siitä, että ravinnon runsas omega-3-pitoisuus suojasi sydän- ja verisuonitaudeilta. Omega-3-rasvahappoja ei vielä tuolloin tunnettu,  ja mielestäni Bang olisi ansainnut tästä havainnosta Nobelin, mutta hän on valitettavasti jo edesmennyt.

– Tästä innostuneena rupesimme tutkimaan, olisiko ravinnon omega-3-rasvoilla mitään tekemistä sydäntautien kanssa myös Ruotsissa. Havaitsimmekin, että sydän- ja verisuonitauteihin sairastuneilla ihmisillä oli veressään hyvin niukasti omega-3-rasvahappoja ja tämä sai meidät jatkamaan tutkimuksiamme. Alkuun toteutimme niitä eläimillä ja sitten ihmisillä, joille annoimme erilaisia omega-3-valmisteita. Huomasimme kuitenkin, että monien valmisteiden sisältö oli huonolaatuista tai sitten valmisteet eivät olleet stabiiileja, jolloin ne härskiintyivät helposti ja ne myös maistuivat pahalta. Ryhdyimme ruotsalaisen yrityksen kanssa toteuttamaan tuotekehitystä,  ja näin syntyivät kalaöljyvalmisteet Eskimo-3 ja lapsille tarkoitettu Eskimo Kids.

Professori Saldeen toteaa, että kunnollisen ja luotettavan kalaöljyn valmistajalla on edessään monenlaisia vaikeuksia. On päästävä eroon myrkyllisistä yhdisteistä, joita ovat esimerkiksi PCB, dioksiini ja elohopea. Kalaöljyä puhdistettaessa menettää helposti hyviä antioksidantteja, joten prosessi on hyvin vaikea. Ruotsalaistutkijat kuitenkin onnistuivat.

– Meidän Eskimo-3-kalaöljymme on erinomaisen stabiilia ja se on puolueettomissa tutkimuksissa todettu suorastaan maailman stabiileimmaksi kalaöljyksi. Se on ollut Ruotsin markkinoilla jo 20 vuotta ja nykyään se on myynnissä 25 maassa, nyt viimein myös Suomessa, professori Saldeen kertoo. Yhteistyökumppaninamme on pieksämäkeläinen Vitacom Pharma (www.vitacom.fi). Tarkempia tietoja Eskimo-3:sta ja Eskimo Kidsistä on myös nettisivuillamme www.cardinova.com.

Professori Saldeen uskoo Eskimo-3:n läpilyöntiin myös meillä.

– Ensinnäkin tämä on äärimmäisen puhdas ja stabiili kalaöljy, mikä tekee siitä myös käyttäjälleen erittäin turvallisen. Sitä ei ole valmistettu kemiallisesti vaan Eskimo-3:n raaka-aineena ovat Perun rannikolta pyydystetyt pienet kalat kuten sardiini ja anjovis. Eskimo-3:ssa ei siis käytetä isoja kaloja kuten lohta tai makrillia. Meillä on sopimus raaka-ainetta toimittavan perulaisyhtiön kanssa, ettei kalastustoiminta aiheuta mitään ongelmia ympäristölle eikä ylikalastusta pääse tapahtumaan. Sardiinia ja anjovista on niillä vesillä hyvin runsaasti.

Professori Saldeen kertoo ylpeänä Eskimo-3:lla toteutetuista lähes 30:stä kliinisestä tutkimuksesta.

– Eskimo-3:lla on havaittu olevan hyvin suotuisia vaikutuksia kolesteroliin, triglyserideihin ja verenpaineeseen, mutta ehkä kaikkein kiinnostavin ja tärkein havaintomme on se, että tämä valmiste pystyy ehkäisemään kuolemaan johtavia rytmihäiriöitä. Kaikkein yleisin sydänperäinen kuolinsyy on juuri rytmihäiriöstä aiheutuva äkillinen sydämen toiminnan pysähtyminen.

Professori Saldeen suositteleekin kalaöljyä ravintolisänä  jokaiselle.

– Omega.-3-rasvahappojen puutos väestössä on nykyään huomattava, koska me syömme kalaa vähemmän kuin aikaisemmin. Itse syön kalaa vähintään kolme kertaa viikossa, mutta otan silti joka aamu 5 ml eli lusikallisen Eskimo-3-kalaöljyä.

Hän vakuuttaa, ettei pelkällä kalaruuallakaan saavuteta veressä niitä omega-3-tasoja, jotka varmuudella torjuvat useimmiten kuolemaan johtavia sydän- ja verisuonitauteja.

– Vaikka söisi 100 grammaa silakkaa tai anjovista joka päivä, se ei vielä riitä, hän toteaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 11-08

Teksti:Vitacom Pharma
Avainsanat: ravintolisä, sydän- ja verisuonitauti, kalaöljy, rasvahappo

Kommentit

Oma kommentti