Magnesiumista löytyi apu

Mainos

Hanna Kärävä-Holma oli vain seitsemänvuotias, kun migreenikohtaus ensimmäisen kerran iski. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin enemmän kuin hanskassa.

Klaukkalassa asuvan Hanna Kärävä-Holman, 48, terveydentilassa ei ole ollut suurempia murheita, jos lapsuudessa alkanutta migreeniä ei lasketa. Mutta pakko se on laskea.
– Ensimmäiset migreenikohtaukset tulivat jo ala-asteella, olisinko ollut seitsemänvuotias. Taipumukset migreeniin kulkevat meillä suvussa. Äidilläkin oli sama vaiva, hän toteaa.
Seitsemänvuotiaan pikkutytön migreeni on tietysti hyvin harvinainen juttu, ja sitä tutkittiin runsaasti, sillä Hannan vaivat olivat ankarat.
– Migreeneitä on aurallisia ja aurattomia. Mulla se oli aurallinen, mikä tarkoitti sitä, että näössä oli tosi isoja puutteita ja välillä näkö katosi melkein kokonaan. Koin myös kovia puutumisia, ja pahimmillaan puoli kehoa saattoi olla puuduksissa. Kohtaus vaikutti myös puhekykyyni, sanoja ei tahtonut löytyä ollenkaan. Aivot tutkittiin, mutta vikaa ei sieltä löytynyt, ei paljastunut muutenkaan mitään selittävää syytä migreenikohtauksille. Eikä sitä osattu hoitaa muuten kuin särkylääkkeillä.
Hanna tunnustaa olleensa koko ikänsä kova stressaaja ja jännittäjä, ja niinpä migreenit ovat tahtoneet ilmaantua tiukoissa tilanteissa.
– Näin kävi aina kun oli tulossa jotain isompaa. Sain aivan valtavan migreenikohtauksen juuri kun olin päässyt ripiltä. Kun kotona juhlittiin ripille pääsyäni, minä makasin sängyssä kovissa tuskissa. Jännitin konfirmaatiota niin kovasti.
– Myös kirkas valo pahentaa tilannetta. Kun kevätaurinko alkaa paistaa tosi voimakkaasti, silloin se pahenee. Särkylääkkeitä on aikoinaan syöty aikamoisia määriä.

Hanna on osteopaatti ja homeopaatti

Hanna ja hänen aviomiehensä Lasse Holma, 57, pyörittävät Helsingin Munkkivuoressa kahden hengen hoitoalan yritystä, johon voi käydä tutustumassa www.valonhuoneet.fi -nettisivuilla. Hanna on sekä osteopaatti että homeopaatti, mutta hänellä on aikaisemmilta ajoilta myös sosiaalikasvattajan paperit, ja niinpä hän vaikuttikin pitkään sosiaalialan töissä. Nyt hän kuitenkin kokee olevansa omalla alallaan. Hannan puoliso Lasse tekee puolestaan klassista hierontaa, vyöhyketerapiaa ja jäsenkorjausta.
Hannan omalta alalta on löytynyt myös apua migreeniongelmiin.
– Löysin vuonna 2000 homeopatian ja aloin sen avulla saada helpotusta niin paljon, että migreenikohtaukset loppuivat kokonaan. Kului varmaan kymmenen vuotta, ettei kohtauksia tullut ainoatakaan. Luulin jo päässeeni niistä kokonaan eroon.
Mutta toisin kävi.
– Neljä viime vuotta ovat olleet tosi rankkoja. Aloitin osteopaatin opinnot, ja juuri homeopatia/osteopatia -yhdistelmällä migreenit saatiin katoamaan. Näistä syistä ryhdyin opiskelemaan ensin homeopaatiksi, jonka jälkeen lähdin vielä jatkokouluttautumaan osteopaatiksi. Valmistuin osteopaatiksi viime keväänä, mutta opinnot olivat tosi raskaat. Teimme opintoihin liittyviä hoitoja ja kun kehoni on hirveän herkkä, se aktivoi kaikenlaista esille, ja pintaan nousi valitettavasti myös migreeni.
– Viime vuosi oli tosi hurja. Äiti menehtyi ja elämässä oli muutenkin kaikenlaista. Viimeiseen opiskeluvuoteen kuuluivat päättötutkinto ja loppukokeet samaan syssyyn, ja nyt migreenejä alkoi taas ilmaantua. Ne sitä paitsi olivat muuttaneet vähän muotoaan, sillä kun ne aiemmin kestivät vain yhden vuorokauden ja menivät yleensä yön aikana ohi, nyt saatoin heti aamulla herätä särkyyn, ja migreeni oli saattanut kestää useamman päivän, mikä oli tosi viheliäistä.
– En kuitenkaan ehtinyt puuttua tilanteeseen ja käydä kenelläkään homeopaatilla, sillä yrittäjän elämä on kiireistä. Kun migreeni taas iski, se tarkoitti meikäläiselle sairauspäivää, joka on pois lomista ja kukkarosta, kun jouduin peruuttamaan asiakkaat migreenin takia.

Yksi peruutus toi avun

Eräänä aamuna Hannan migreeni oli taas kerran niin paha, että hän joutui peruuttamaan päivän asiakkaat. Yksi heistä oli Lootuskauppa-luontaistuoteyrityksen vetäjä Emili Osara, jonka kanssa Hanna oli ollut tekemisissä ravintolisäasioissa.
– Soitin Osaralle aamulla ja kerroin, ettemme voikaan tavata, sillä makaan kotona migreenissä, johon hän sanoi heti, että kokeilepa Plantforce-nimistä magnesiumjauhetta. Siitä on nyt aikaa vähän yli puoli vuotta.
– Rupesin ottamaan kaksi teelusikallista veteen sekoitettuna, ja kun kaksi tuntia oli kulunut, tunsin olevani täysin työkykyinen. Koskaan aiemmin migreenit eivät olleet kadonneet yhtä nopeasti. Se oli sekä ihanaa että hämmentävää, ja rupesin harmittelemaan vain sitä, että olin perunut koko päivältä kaikki asiakkaat. Olisin ihan hyvin voinut mennä kahden tunnin jälkeen töihin! Tästä lähtien olen ottanut sitä iltaisin säännöllisen epäsäännöllisesti.
Ihan kokonaan Hanna ei ole päässyt kohtauksista eroon, mutta niitä on kuitenkin tullut huomattavasti entistä harvemmin – ja kun kohtaus iskee, hän kääntyy Plantforce-purkin puoleen ja tietää, että apu tulee parissa tunnissa.
Siperia kuitenkin opettaa.
– Olin hiljattain viikon leirillä, joka oli aika kuormittava. Siellä tanssittiin ja maalattiin ja nukuin teltassa pikkuisen huonosti. Siellä alkoi ilmaantua migreenintynkää, eikä mulla tietenkään ollut Plantforcea mukana. Sen verran tämä tapaus opetti, etten enää lähde minnekään kauemmas ilman tätä magnesiumvalmistetta.
Hanna sanoo iloisesti nauraen, ettei hänellä ole selitystä, miksi Plantforce-magnesium hänellä toimii.
– En minä tiedä! Mulla ainakin migreeni liittyy tietynlaiseen jännittämiseen, ja voi olla, että magnesium laukaisee sitä, jolloin päänsärky hellittää.
Eihän tämä selitys ole ollenkaan hassumpi!

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Hanna Kärävä-Holma, magnesium, migreeni, Plantforce-magnesium

Kommentit

Oma kommentti