Vaikka Tuukka Seppälä sairastui ykköstyypin diabetekseen parikymppisenä ja joutui heti insuliinipistoshoitoon, hän ei ole antanut taudin komennella itseään.
Ykköstyypin diabetes iskee yleensä jo lapsuudessa tai viimeistään varhaisessa teini-iässä, mutta jostakin syystä se päätti ilmaantua Tuukka Seppälälle, 36, vasta parikymppisenä. Oireet olivat klassiset: voimakas laihtuminen, väsymys, jano ja pissittäminen.
Tuukan suvussa ei ole muita diabeetikkoja, joten tauti iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Se muutti nuoren miehen elämää aluksi melkoisesti.
– Kuvaan tuli heti insuliinihoito. Ykköstyypissä haima ei eritä ollenkaan insuliinia, joten muuta hoitomuotoa ei ole. Elämä muuttui ehkä vähän säännöllisemmäksi. Pistän itseäni aamulla, illalla ja ruokailun yhteydessä eli käytännössä kuusi kertaa vuorokaudessa.
– Ärsyttäväähän se on, mutta pakko siihen on ollut tottua, kun muita vaihtoehtoja ei ole. Sinänsä se kuitenkin on vain yksi vaiva, ja se pysyy näillä konsteilla hyvin kurissa.
Tuukka on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri ja hän vastaa oman yksikkönsä taloudesta Tampereen kaupungin tietohallinnossa. Varsinainen titteli on controller. Hän on syntyperäinen tamperelainen ja on ollut nykyisessä työssään pian kymmenen vuotta eli lähes koko työikänsä. Tuukka on naimisissa farmaseuttina työskentelevän Anunsa kanssa ja pariskunnalla on kaksi pientä lasta, kolmevuotias poika ja vuoden ikäinen tyttövauva.
Kaikkea kohtuudella
Suoranaisia ruoka- ja juomarajoituksia Tuukalla ei ole.
– Sokerijuomia ja limppareita en kuitenkaan juo, ja sokerin syömisen kanssa saa olla tarkkana. Periaatteessa voin syödä mitä tahansa, kunhan vain sen huomioi insuliinin määrässä. Voin nauttia myös alkoholia, joskaan kaatokänniä ei kannata hankkia, sillä silloin verensokeri laskee liian alas.
– Diabetes ei silti estä normaalia elämää. Voin tehdä ihan samaa mitä kaikki muutkin. Olen innokas kuntoilija ja harrastan futsalia talvisin sekä golfia ja jalkapalloa kesäisin. Käyn myös kuntosalilla ja harrastan kalastusta.
Ikävät ja rankat suonenvedot kiusasivat kuitenkin Tuukkaa. Näin tapahtui erityisesti vähän rankempien urheilujuttujen jälkeen. Krampit ilmaantuivat joko iltaisin tai öisin, jolloin ne olivat niin rajuja, että herättivät kesken unien.
– Krampit liittyivät varmaan nestehukkaan, ja diabetes varmaan omalta osaltaan vauhditti asiaa, Tuukka arvelee.
– Ne iskivät pääosin takareisiin ja nivusiin, harvemmin pohkeisiin ja olivat aika kivuliaita. Laitoin kramppikohtiin jotakin linimenttiä, joilla sain hiukan helpotusta. Krampit eivät kuitenkaan kadonneet ihan heti.
Krampit katosivat
Tuukan Anu-vaimon ystävätär vinkkasi uudesta magnesiumsuihkesarjasta, ja niin Tuukka alkoi kokeilla BetterYou Sport-Magnesiumsuihketta runsaat puoli vuotta sitten. Tuukka myöntää olleensa alkuun jonkin verran skeptinen, sillä hän oli jo sitä ennen nauttinut suun kautta otettavia magnesiumvalmisteita, joista ei ollut juurikaan apua.
– Rupesin laittamaan magnesiumsuihketta kramppikohtiin ennen urheilua, mutta myös erityisesti urheilun ja suihkun jälkeen. Minulle kerrottiinkin, että silloin se imeytyy parhaiten. Huomasin hyvin äkkiä, että luontaistuote auttoi, ja oikeastaan yllättävän nopeasti. Kramppeja ei enää ole tullut. Käytän sitä edelleen kaikkina urheilupäivinä, ja nyt krampit eivät ole enää kertaakaan yllättäneet edes yöllä. Olen saanut nukkua rauhassa.
– Kramppeja tuli ehkä eniten sisäjalkapallon eli futsalin jälkeen, mutta niitä ilmaantui myös kesällä golfin jälkeen, jos oli ollut kuuma päivä. Siinäkin lajissa hikoaa paljon. Olen ihan vilpittömästi suositellut tätä tuotetta monelle kaverilleni ja myös vanhalle isälleni, joka niin ikään on kärsinyt krampeista. Hänkin on kuntoilun ystävä, joten varmaan hänenkin kramppinsa ovat olleet peräisin sieltä.
Tuukka suosittelee BetterYou Sport magnesiumsuihketta myös muille diabetespotilaille.
– Diabeetikoilla esiintyy varmaan kramppeja aika yleisesti. Tätä kannattaa ainakin kokeilla, se ei maksa paljon. En tietenkään osaa sanoa, kuinka paljon sen teho vaihtelee eri ihmisillä, mutta ainakin minulla se toimii oikein hyvin.
Teksti: Reijo Ikävalko
Kuva: Kalle Parkkinen
Terveys-Hymy 7-12
Kommentit
Oma kommentti