Maitohappobakteerit rauhoittivat maratoonarin vatsan

Heikki KärkkäinenEspoolainen kuntatoimihenkilö Heikki Kärkkäinen on juossut vajaan 20 vuoden aikana 130 maratonia. Hän olisi juossut vieläkin useamman, jos ei olisi joutunut kymmeniä kertoja keskeyttämään ankaran närästyksen vuoksi.

– Vasta maitohappobakteerit ovat rauhoittaneet vatsani, Heikki toteaa. – Niitä suositteli erikoislääkärikin.

Heikki Kärkkäinen, 53, innostui maratonjuoksusta vasta 1980-luvun puolivälissä, mutta kun innostus iski, se iski koko voimalla. Kuntien eläkevakuutuksessa työskentelevästä Heikistä tuli melkein maratonnarkomaani.

Perheeseen kuuluu lastenhoitajana Tapiolan seurakunnassa työskentelevän vaimon lisäksi 16-vuotias poika. Alun perin Heikki on kotoisin Tohmajärveltä, Katri Helenan ja Seppo Rädyn kotikunnasta.

– Tänä vuonnakin on jo puoli tusinaa maratoneja täynnä, Heikki naureskelee. – Ennätys on 3,37,40 ja saavutettu joskus alkuaikoina. Nykyään maratoniin kuluu aikaa jo neljän ja viiden tunnin väliltä. Aloitin maratonien juoksemisen aikoinani Tukholmassa ja niitä olisi paljon enemmänkin kuin 130, sillä olen joutunut närästyksen takia keskeyttämään varmaan kymmeniä kertoja. Ensimmäiset kymmenen kilometriä ovat sujuneet, mutta sitten on tullut toppi.

Heikki kertoo kärsineensä närästysoireista jo parikymmentä vuotta. Hän ei itsekään tiedä, mikä närästyksiä aiheuttaa, mutta melkein kaikkea on kokeiltu.

– Minua on tähystetty, olen kuunnellut ainakin kymmenen lääkärin juttuja, olen käynyt sekä luontaistuotekaupoissa että apteekeissa ja olen joka paikasta saanut toinen toistaan parempia vinkkejä. Jotkut valmisteet ovat auttaneet hetkeksi, mutta ne ovat vain siirtäneet ongelmaa muutamalla tunnilla. Pois ne eivät ole sitä vieneet.

– Yksi lääkäri on kehottanut lopettamaan kahvin juonnin, toinen taas ruisleivän syömisen, kolmas on ehdottanut elämäntyylin tarkistamista, ja olen totellut kiltisti. Ainoa, mitä en ole suostunut lopettamaan, on maratonien juokseminen.

Heikin närästysongelman ratkaisi lopulta valistunut maallikko.

– Meille tuli kylään nuori tyttö, pohjoiskarjalasta kotoisin oleva perhetuttu, joka ehdotti vaimolleni, että minun kannattaisi kokeilla maitohappobakteereja. Hän kirjoitti oikein pienelle paperilappuselle sanat Probiootti Plus. Asia oli minulle täysin outo ja suorastaan säikähdin, mitä helkkaria tämä nyt meinaa, ruvetaanko minua myrkyttämään. Eikö maailma ollut muutenkin kaikenlaisia bakteereja täynnä! Miksi niitä nyt ruvetaan minuun työntämään?

Heikki totteli kuitenkin naisväen ehdotusta kiltisti ja marssi saamansa lapun kanssa luontaistuotekauppaan. Sieltä osattiin heti ottaa esille Suomen Bioteekki Oy:n Probioottiplus -niminen maitohappobakteerivalmiste.

– Ei siitä ole kuin pari kuukautta aikaa, kun aloitin kokeilla sitä, Heikki kertoo. – Otin ensimmäisen kahdeksan gramman pussillisen veteen sekoitettuna työpaikallani. Närästykset olivat sinäkin aamuna alkaneet aivan normaalisti. En ollut sinä päivänä ehtinyt syödäkään mitään. Kun muutama tunti maitohappobakteerien ottamisesta oli kulunut, tunsin olossani outoa virkistymistä. Närästykset katosivat siltä päivältä hetkessä pois. Myöhemmin illalla tunsin alavatsassa sellaista pientä nyplimistä ja pikkaisen rinnan korvennusta, mutta kun seuraavana päivänä otin taas uuden pussillisen, sama kuvio toistui. Parin viikon säännöllisen käytön jälkeen närästysongelma oli kokonaan poissa päiväjärjestyksestä.

– Nyt saan jopa juoda kahviakin, eikä se tunnu missään. Minulla on maitohappobakteereita mukana koko ajan, mutta en ole enää tarvinnut niitä.

Kun Heikki oli jonkin aikaa ottanut Probioottiplus -maitohappobakteereita, hän käväisi Mehiläisessä työterveyshuollossa erikoislääkärin luona.

– Hän tiesi ennestään sairauskertomuksestani, kuinka kauan närästys oli minua kiusannut. Kerroin hänelle kaikkien närästysten kadonneen maitohappobakteerien avulla. Pyysin häntä selittämään minulle, mitä maitohappobakteerit ovat ja miksi ne auttoivat. Mitä ihmettä elimistössäni oikein oli tapahtunut?

– Tapahtunut oli hänen mielestään hyvin helposti selitettävissä. Hän totesi, että suolistossani oli ollut vakavanpuoleinen hyvän bakteerikannan vajaus. Jostakin syystä hyvä bakteerikanta oli vuosien mittaan kadonnut ja huono oli tullut tilalle. Se on voinut aiheutua esimerkiksi lääkekuureista ja elämäntyylistä, vaikka olenkin raitis ja ikäni harrastanut kuntoliikuntaa.

– Lääkäri totesi tyytyväisenä, että tilanteeni oli korjaantunut maitohappobakteereilla ja että vatsassani oli nyt niiden ansiosta hyvä bakteerikanta. Hän kirjoitti minulle lisääkin maitohappobakteereita.

Heikki Kärkkäinen ihmetteli tilannetta ääneen myös kyseiselle lääkärille.

– Olen käynyt lukuisissa tutkimuksissa ja monien erikoislääkärien luona, mutta kukaan ei ole hiiskahtanutkaan maitohappobakteereista. Minulle on määrätty kaiken maailman alumiinipitoisia närästyslääkkeitä ja -kapseleita, mutta niistä ei ole ollut mitään apua. Minusta vähän tuntuu, että kymmenet tuhannet ihmiset tässä maassa syövät ihan turhaan näitä lääkkeitä. Jotenkin tämä on ihan kummallista…ettei tässä vain olisi jonkinlainen bisnes takana?

– Nyt maratonit sujuvat hienosti, eikä minua närästä yhtään. Pystyn juoksemaan täysillä ja olen muutenkin kuin eri ihminen!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 6-2004

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: maitohappobakteerit, närästys, vatsavaivat

Kommentit

Oma kommentti