Markun selkä on leikattu viisi kertaa: ”Enää en tarvitse särkylääkkeitä”

Markku LehtinenMarkku Lehtinen on kärsinyt kiukuttelevasta selästään jo pian 30 vuotta. Hänet on leikattu peräti viidesti. – Särkylääkkeitä on syöty ja paljon. Mutta nyt olen päässyt niistä kokonaan eroon, hän huokaa.

Peruskoulun opettajan hommista eläkkeelle jäänyt Markku Lehtinen, 57, on aina liikkunut ja urheillut paljon, mutta urheiluvammoista ei ole ollut kysymys. Vasta joitakin vuosia sitten kävi ilmi, että selkäongelmien varsinainen syy on ollut ydinkanavan ahtaus.

Selkä on vaivannut Markkua jo kolmekymppisestä lähtien. Pahimmillaan hänen on ollut tuskissaan pakko maata lattialla.

– Näin täytyi tehdä joskus myös työpaikalla, jolloin ”vessakäynti” tarkoitti ajoittain muutaman minuutin makaamista lattialla olon helpottamiseksi, Markku kertoo.

– Pahin ja samalla vaarallisin tilanne oli 1997. Silloin parin päivän sinnittely kovien kipujen kanssa johti siihen, ettei liikkuminen onnistunut enää lainkaan, ja seurauksena oli ambulanssikuljetus sekä leikkaus heti samana päivänä. Onnea oli sikäli, että pääsin päivystysleikkaukseen, sillä ydinkanavan sisään tunkeutunut pullistuma oli niin paha, että pitkittyessään se olisi katkaissut virran jaloista.

Selkävaivoistaan huolimatta Markku sinnitteli töissä aina siihen saakka, kunnes peli lopullisesti vihellettiin poikki.

Ensimmäisen kerran Markku leikattiin vuonna 1995. Sen jälkeinen elämä on suurta sairauskertomusta. Istumaan ei pystynyt, mutta ei pystynyt seisomaan suorassakaan.

Markku kiittelee kirurgeja, jotka operoivat hänen selkänsä peräti viidesti, mutta arviointivirheitä tehtiin puolin ja toisin. Kerran Markku muun muassa lähetettiin tavallisella taksilla Helsingistä kotiin Siikaisiin heti leikkauksen jälkeen. Siitä selkä ei pitänyt.

– Omaksi virheekseni katson sen, että kolmannen leikkauksen jälkeen ja kipujen ilmaantuessa sinnittelin kovien lääkkeiden turvin yli vuoden, ennen kuin vaadin magneettikuvausta. Kuvissa näkyi kookas pullistuma ja nyt myös yliliikkuvuutta nikamavälissä. Leikkauksella jäykistettiin yksi nikamaväli. Selkä luonnollisesti vahvistui, mutta kivut eivät kadonneet.

Särkylääkkeitä kului runsaasti ja hän nimittääkin tuolloista olotilaansa huppuraksi. Vuonna 2005 hänet leikattiin viidennen kerran. Selkään tehtiin laaja ydinkanavan avarrusleikkaus ja samalla jäykistystä lisättiin luudutuksella kahden uuden nikamavälin osalta.

Lääkärit ovat antaneet Markulle luvan juoksemiseen ja liikunnan harrastamiseen, mutta krooniset kivut ja säryt jäivät. Seurauksena oli työkyvyttömyyseläke, vaikka Markulla itsellään olisi ollut vielä työhaluja.

Markku yritti päästä särkylääkkeistä eroon, ja vähensi määrää sekä lisäsi liikuntaa, mutta kivut olivat edelleen valtavat.

Karin havupuu-uutejuoma– Tutustuin porilaisiin painonnostajiin ja Matti Everin innostamana lähdin toimintaan mukaan. Olen nyt ollut pari vuotta painonnostoliiton johtokunnassakin. Otin mainospyyntömielessä yhteyttä Ravintorenkaan Kari Herttuaan. Tunsimme toisemme jollakin lailla jo ennestään, sillä paikkakunta on pieni ja olen opettanut hänen lapsiaan.

– Kari kysyi heti, olinko juonut koskaan hänen Havupuu-uutejuomaansa. Kerroin saaneeni sitä joskus 70-luvulla arpajaisvoittona, mutta siihen kokemukseni jäivätkin. Minä vähän ihmettelin, että eihän sen pitäisi selkävaivoihin auttaa. Mutta kun tutustuin tuotteeseen tulin huomaamaan, että se auttaa myös tulehdustiloihin. Ja siitähän selkäsäryissäni oli kysymys.

Markku alkoi juoda uutetta kesällä 2009. Hän söi edelleen myös särkylääkkeitä, koska pelkäsi kipuja niin paljon.

– Tein kuitenkin lupauksen itseni kanssa, että seuraavana keväänä yritän taas särkylääkkeistä irti. Tein sen mahdollisimman varovaisesti, ettei tule vieroitusoireita. Silloin havahduin ensimmäisen kerran, kun liikkuminen alkoi tuntua omituisen helpolta. Noin puolen vuoden juomisen jälkeen muutosta parempaan oli tullut ihan selvästi. Pelko siitä, että kivut palaavat, alkoi kadota.

Ja niin tultiin kevääseen 2010. Markku otti viimeisen pillerinsä eikä ole niitä sen jälkeen tarvinnut.

– Selkä on koko lailla oireeton ja pystyn tekemään vaikka lapiohommia, kunhan vain muistan, ettei selkä taivu eteenpäin, koska se on jäykistetty. Teen pitkiä lenkkejä, käyn kuntosalilla ja olen kaiken kaikkiaan tyytyväinen työkyvyttömyyseläkeläinen, varsinkin kun olen saanut viime aikoina myös erilaisia työtehtäviä, joissa voin hyödyntää aiemmin hankkimiani tietotaitoja hyväksi.

– Pystyn vaikka loikkimaan portaat ylös, eikä muuta ole seurauksena, kuin lihasten lievä kipeytyminen. Aamulla en kuitenkaan saa maata liian pitkään sängyssä, mutta kun nousen ylös ja liikun edes pikkuisen, oireet katoavat.

Markku nimittää Havupuu-uutejuomaa yksinkertaisesti taikajuomaksi. Hän sanoo sen ansiosta päässeensä positiiviseen kierteeseen, jonka avulla hän pystyi irtautumaan särkylääkkeistä.

– Eräs opiskelijakaverini, jota en ollut nähnyt pariinkymmeneen vuoteen, totesi sairaustarinani kuultuaan, että nyt sinustakin on vihdoin tehty suoraselkäinen mies. Se on varmaan paras kommentti, mitä olen tästä jutusta kuullut.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Jussi Partanen

Terveys-Hymy 11-10


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, selkä, selkäsärky

Kommentit

Oma kommentti