Matala D-vitamiinitaso altistaa keuhkokuumeelle

Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että matala veren D-vitamiinitaso altistaa keuhkokuumeelle.

Tutkimukseen osallistuneista niillä, joilla D-vitamiinitasot olivat matalimmat, oli yli 2,5-kertainen riski sairastua keuhkokuumeeseen verrattuna niihin, joilla vitamiinitasot olivat korkeat.

Yliopiston kansanterveystieteen yksikön seurantatutkimuksessa selvitettiin veren D3–vitamiinin yhteyttä keuhkokuumeeseen sairastumisen riskiin. Tutkittavina oli 1 421 Kuopion ja lähialueiden asukasta. Myös tupakointi oli merkittävä keuhkokuumeen riskitekijä. Lisäksi sairastumisen riski kasvoi iän myötä ja oli miehillä suurempi kuin naisilla.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinin puute heikentää immuunipuolustusta ja lisää lievien hengitystietulehdusten riskiä. Itä-Suomen yliopiston tutkimus oli ensimmäinen, joka osoitti sen lisäävän myös keuhkokuumeeseen sairastumisen riskiä ikääntyvässä aikuisväestössä.

Tutkijoiden mukaan tulos tukee aiempia havaintoja D-vitamiinin moniulotteisesta roolista elimistön toiminnassa ja lisää tarvetta tarkastella D-vitamiinin puutteen merkitystä myös kansanterveyskysymyksenä. Kansallinen saantisuositus 60 vuotta täyttäneille on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: keuhkokuume, D-vitamiini

Kommentit

Oma kommentti