Melatoniini auttaa uneen

Mainos

Lea Evesti sanoo olleensa koko ikänsä herkkäuninen ja tarvitsevansa vähintään kahdeksan tunnin yöunet. Viime vuosina hän on alkanut kärsiä unihäiriöistä, mutta onneksi niihin on löytynyt apu: melatoniini.

Kun Lea Evesti sanoo sukunimensä, vastapeluri kysyy pakostakin, että anteeksi, mikäs se taas olikaan. Lealla on vakiovastaus valmiina:
– Se on niin kuin eversti, mutta ilman ärrää.
Siis Lea Evesti, 65. Hän jäi Espoon kaupungin puhelinvaihteesta eläkkeelle jo kolme vuotta sitten 62-vuotiaana, mutta kun luoja oli antanut terveyttä ja hyvän kunnon, hän päätti vielä jatkaa työelämäänsä. Hän ryhtyi henkilökohtaiseksi avustajaksi.
– Olen tosiaan pysynyt hyvin terveenä, ainoa reseptilääkitys on kilpirauhasen vajaatoimintaan. Se todettiin varmaan jo kymmenen vuotta sitten, kun väsymys ja apaattisuus alkoivat vaivata. Se hoituu tyroksiinilla. Tunnen itseni tosiaan täysin terveeksi.
– En ole ollut päivääkään eläkkeellä, hän nauraa.
– Hoitelen vammaisia, vanhuksia ja liikuntaesteisiä. Pesen heitä ja teen kaikkea sellaista, mitä he itse eivät pysty tekemään. Olen eläkkeelle jäämiseen ihan liian vilkas ja terve. Eilenkin päivä alkoi aamulla kello yhdeksän ja illalla olin kotona vasta yhdentoista aikaan.
Siviilisäädyltään Lea on eronnut. Hänellä on kaksi aikuista lasta, tyttö ja poika, joilla kummallakin on tyttö ja poika. Vanhimmat lapsenlapset eli pojat ovat tokaluokkalaisia ja tytöt ovat viisivuotiaita.
Vaikka Lea tuntee itsensä terveeksi, ihan ongelmitta hän ei ole selvinnyt.
– Ainoa ongelma on ollut unijuttu, nukkuminen tahtoo mennä sekaisin. Olen aina ollut huono nukkumaan, mutta viime vuosien aikana on alkanut ilmaantua sekä nukahtamisvaikeuksia että yöheräilyä. Uni ei tahdo tulla, jos on ollut tiukka päivä, runsaasti erilaisia asioita ja mieli liikkuu. Kestää aikansa, kun jää pyörimään, ennen kuin tilanne tasoittuu. Joskus taas käy niin, että kun herää vessareissuun kahden maissa yöllä, uni ei tulekaan sen jälkeen silmään ja saatan valvoa parikin tuntia. Erityisesti tilanne on hankala silloin, jos tietää, että aamulla on töihin lähtö. Sitä alkaa jännittää ja pelätä, saako enää nukuttua ollenkaan, eikä aina ole kyse edes stressistä. Usein on käynyt niin, etten enää nuku ollenkaan kahden jälkeen. Ne on pitkiä ja pimeitä tunteja.
Lea on käynyt lääkärin vastaanotolla ja saanut sekä nukahtamis- että unilääkkeitä, mutta hän ei pidä niistä. Silti hänellä on aina yhtä unilääkettä kotona hätävarana. Hän ei syö unilääkkeitä mielellään, sillä ne aiheuttavat aamuksi ikävän tokkuran.
– Pahin ongelma on ollut se, kun ei ole saanut aamuyöllä nukuttua, Lea toteaa.
– Pyörin ja pyörin sängyssä ja yritän epätoivoisesti saada unen päästä kiinni. Silloin ei seuraavana päivänä mene täysillä eteenpäin.

Melatoniini tulee kuvaan

Lea kertoo pohtineensa luontaistuotejuttuja, sillä unilääkkeiden aiheuttama aamutokkura ei kiinnostanut.
– Näin telkkarissa mainoksia ja ajattelin, että minäpä kokeilen. Sitten menin luontaistuotekauppaan. Siitä on nyt jo muutama vuosi aikaa, kun rupesin ottamaan iltaisin Via Naturalen melatoniinivalmistetta. Se onkin toiminut tosi hyvin enkä tällä hetkellä edes muista, koska olisin viimeksi tarvinnut kovaa unilääkettä. Melatoniinin ansiosta herään pirteänä, ei ole väsymystä eikä tokkuraa. Nyt olen ruvennut ottamaan aiemmin käyttämäni lyhytvaikutteisen melatoniinin rinnalla myös pitkävaikutteista vaihtoehtoa.
– Otan nukkumaan mennessä pitkävaikutteisen Hyvän olon melatoniinin, mutta jos satun heräämään yöllä kahden kolmen maissa ja pelkään jääväni valvomaan, otan tuolloin vielä lyhytvaikutteisen melatoniinin, sillä nukkuma-aikaa on vielä neljä viisi tuntia. Tämä järjestely toimii.
– Olen tyytyväinen elämäntilanteeseeni. Olen jaksanut tehdä nykyistä raskasta työtäni ihan kivasti. Minulta kysytään usein, koska ihmeessä lopetan, mutta en sitä tiedä vielä itsekään. Teen tätä niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Mutta sitten kun lopetan, otan ilman muuta seurakseni koiran, sillä tykkään käydä lenkillä. Tykkään myös uimisesta ja viime talvena kävin avannossakin.
Tarkempia tietoja Lean käyttämistä melatoniinivalmisteista on www.vianaturale.fi -internetsivuilla.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: uni, melatoniini, Lea Evesti

Kommentit

Oma kommentti