Mieskuntoa luonnonaineilla

Nykyään erektiohäiriöistä puhutaan kuin muistakin vaivoista, ja yhä useammat miehet myös hakevat apua ongelmaan. Hyviä tuloksia on saatu yhdistämällä erilaisia luonnon kasveja.

Useimmat miehet kohtaavat erektiohäiriön ohimenevänä ilmiönä jossakin vaiheessa elämäänsä, usein jo suhteellisen nuorina. Toistuvat erektiohäiriöt voivat heikentää elämänlaatua aiheuttaessaan tunneperäisiä ongelmia, itsetunnon vähenemistä ja parisuhdeongelmia. Vaikka ongelma yleistyykin iän myötä, sitä ei tarvitse pitää ikääntymiseen automaattisesti kuuluvana riesana, sillä apua on useimmiten saatavilla.

Erektiohäiriöihin on lukuisia syitä, sekä psyykkisiä että fyysisiä. Monet yleisesti käytetyt lääkkeet, varsinkin verenpaine- ja mielialalääkkeet, voivat aiheuttaa tai lisätä erektiohäiriöitä. Erään arvion mukaan lääkkeiden käyttö liittyisi jopa neljäsosaan tapauksista.

Ylipaino aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, joiden yhteisvaikutuksena myös erektiohäiriöt lisääntyvät. Liikunnan harrastaminen on oiva keino painonhallintaan, yleiskunnon parantamiseen ja stressin vähentämiseen. Samalla itsetunto ja minäkuva paranevat.

Alkoholin liikakäyttö on kenties yleisin seksuaalitoimintojen häiriöitä aiheuttava tekijä. Vaikka pieni määrä alkoholia voi sopivasti rentouttaa ja lisätä romanttisia tunteita, niin suuremmat annokset aiheuttavat helposti erektiokyvyn heikentymistä häiritsemällä hormonitasapainoa. Pitkään jatkunut runsas alkoholinkäyttö voi johtaa vaikeasti korjattaviin erektiohäiriöihin.

Tupakoinnin lopettaminen hyödyttää aina, mutta tässä yhteydessä kannattaa muistaa, että hyvin usein myös pitkäaikaisten erektio-ongelmien taustalla ovat tupakoinnin haitalliset verisuonivaikutukset. Tampereen yliopistossa vuonna 2004 julkaistun väitöskirjan mukaan tupakointi kaksinkertaistaa erektiohäiriöiden riskin. Elämäntapojen muutokseen kannattaa siis ehdottomasti kiinnittää huomiota.

Miehet ja naiset ovat kautta aikojen lisänneet hedelmällisyyttä ja seksuaalista suorituskykyä käyttämällä sukupuoliviettiä kiihottavia aineita. Monien perinteisten ”lemmenrohtojen” vaikutus on voitu vahvistaa nykytieteen avulla. Seksuaalista halua, kykyä ja nautintoa voi lisätä yhdistämällä useita hieman eri tavoin vaikuttavia kasveja.

Potenssipuu (muira puama) mainitaan Brasilian farmakopeassa eli lääkeainekirjassa ensimmäisen kerran vuonna 1929. Pariisin seksologisessa instituutissa 1990-luvulla tehdyssä tutkimuksessa 62 prosenttia miehistä koki yrtin vaikuttavan positiivisesti seksuaaliseen kykyyn.

Damiana on pieni pensas, jota on käytetty Yhdysvalloissa 1800-luvulta lähtien lisäämään miehistä kuntoa. Damianaa pidetään testosteronia lisäävänä yrttinä, ja siksi sitä suositaan erektio-ongelmien hoidossa.

Tribulus eli okarennokki kasvaa pääasiassa Bulgariassa ja Intiassa. Bulgariassa tehdyn tutkimuksen mukaan tämä elimistön omaa testosteronituotantoa aktivoiva kasvi lisäsi miesten seksuaalista halukkuutta jopa 80 prosenttia.

Tutkimusten uusimpia löytöjä on aminohappo arginiini, joka on mukana elimistön typpioksidin tuotannossa ja jota siksi tarvitaan erektion syntymisessä. Parhaita arginiinin luontaisia lähteitä ovat pähkinät ja siemenet, mutta riittävän vaikutuksen saaminen edellyttää sen nauttimista ravintolisänä.

Aasialaisista kasveista tehokkaimpia seksuaalisen kyvyn lisääjiä ovat Ginsengin tavoin vaikuttava palsami– eli sitruunaköynnös (kisandra), joka tutkimusten mukaan lisää suorituskykyä ja stressinsietoa, sekä perinteisessä intialaisessa kansanlääketieteessä käytetty withania eli rohtokoiso. Myös inkiväärillä on vahva maine seksuaalisen kyvyn lisääjänä; se mainitaan mm. sheikki Nefzawin kirjoittamassa eroottisessa oppaassa Tuoksuva puutarha 1500-luvulta.

Nykyajan luonnonlääketieteeseen perustuva KP 2000 -tuotesarja sisältää näitä vaikuttavia aineita helposti nautittavina tabletteina. Alkuperäisellä KP 2000 Super  -valmisteen toimivuus on osoitettu kliinisellä tutkimuksella.

Kliininen seksologi ja erikoistutkija Jukka Virtanen selvitti vuonna 2001 kyseisen yrttivalmisteen vaikutusta miesten seksuaaliseen kykyyn. 17 miestä nautti kahden kuukauden ajan plaseboa eli tehotonta ainetta sisältävää lumevalmistetta, ja toiset 17 miestä sai vastaavasti KP 2000  valmistetta. Tilastollisesti merkittävä osa KP 2000 -valmistetta saaneista miehistä koki positiivisia muutoksia seksuaalisessa halukkuudessa sekä erektion voimakkuudessa. Myös kumppanien tyytyväisyys sukupuolielämään lisääntyi. Tutkimus suoritettiin kaksoissokkomenetelmällä helsinkiläisessä Eiran sairaalassa.

KP 2000 Super -valmisteen pohjalta on myöhemmin kehitetty monipuolisempi ja vahvempi KP 2000 Total, joka sisältää kaikki edellä mainitut ainesosat.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 6-09

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: erektio-ongelma, erektio

Kommentit

Oma kommentti