Migreeni on jo kansantauti

migreeni_th_otavamedia-arkisto_jaakko_jaskariKipu, paino tai puristus, vihlominen, viiltely, raskas tunne päässä. Kaikki nämä ovat ihmisille päänsärkyä. Liian vähän tiedetään, että toimintakykyyn vaikuttava päänsärky on lähes aina migreeniä. Migreeni onkin alidiagnosoitu sairaus.

– Ainoastaan puolet saa oikean diagnoosin kuuden lääkärissäkäynnin jälkeen, kertoo neurologian erikoislääkäri Markku Nissilä Terveystalosta.

Suomessa migreeniä sairastavia on noin 500 000. Migreeni on perinnöllinen sairaus, joten sairastuakseen migreeniin ihmisellä pitää olla sille altistavia geenejä.

– Säryn osalta diagnoosiin vaaditaan vähintään kaksi seuraavista neljästä kriteeristä: särky tuntuu toispuoleisena, se on sykkivää, kohtalaista tai kovaa ja voimistuu ponnistuksessa. Lisäksi vaaditaan joko valo- ja ääniherkkyys tai pahoinvointi. Migreenin tunnetuin oire on näkökenttään ilmestyvä aura, mutta todellisuudessa siitä kärsii vain yksi kymmenestä potilaasta, Markku Nissilä kertoo.

Migreeni tarvitsee myös olosuhteet, jossa puhjeta. Niitä voivat olla esimerkiksi tietty elämäntilanne ja stressi.

– Migreenin hoidossa lähdetäänkin aluksi liikkeelle elämäntilanne- ja olosuhdetekijöiden kartoituksesta, sillä esimerkiksi liikunta- tai ruokailutottumusten muuttaminen voi usein parantaa päänsärkytilannetta. Myös työmäärän vähentäminen ja unen määrään ja laatuun panostaminen auttavat. Kaikkia kohtauksia ei voi kuitenkaan välttää, vaikka elämäntavat olisivat säännölliset. Siksi kehotan keskittymään mielekkääseen elämään, Nissilä sanoo.

Lääkehoidossa migreenikohtaukset pyritään Nissilän mukaan taltuttamaan ibuprofeenilla, parasetamolilla tai triptaanilääkkeillä. Lähivuosina voidaan käyttää biologisia lääkkeitä, jotka estävät migreeniin liittyvän kivunvälittäjäaineen vaikutuksen.

Migreeniin liittyy yleisesti muitakin elimistön oireita. Autonominen hermosto voi yliherkistyä. Monet migreenistä kärsivät ihmiset potevat huimausta, tasapainohäiriöitä, vatsavaivoja, rintatuntemuksia ja rintapuristuksia. Migreeni voi myös muuttua.

– Ihmiset eivät pode samoja migreenioireita läpi elämän, vaan oireistoon tulee hyvin monenlaisia sävyjä. Migreeni ei ole koskaan pelkkä päänsärkytauti, Nissilä kertoo.

Teksti:Hymy
Avainsanat: migreeni, päänsärky

Kommentit

Oma kommentti