Mihinkään ei koske

Sirkka MäkinenEmäntä Sirkka Mäkinen on kärsinyt jo vuosikymmeniä polvien, käsien ja niskan jäykkyydestä ja säryistä, mutta tätä nykyä kaikki kivut ja jäykkyydet ovat poissa. – Nyt olen kuin peipponen, hän iloitsee.

Sirkka Mäkinen, 76, teki yhdessä aviomiehensä Einon, 82, kanssa täysiä työpäiviä maatilallaan Hartolassa, kunnes he vajaat parikymmentä vuotta sitten jäivät eläkkeelle. Pariskunnalla on viisi tytärtä ja kaksi poikaa, ja pojista vanhempi jäi pitämään vanhempiensa tilaa. Sirkka tosin ei jättänyt maatilan töitä vielä sukupolvenvaihdoksen jälkeenkään, sillä hän työskenteli viisi vuotta maatalouslomittajana ennen kuin jäi lopullisesti eläkkeelle 63-vuotiaana.

– Rakensimme miehen kanssa Hartolan keskustaan omakotitalon heti sen jälkeen, kun luovuimme omasta tilasta. Koska talo on aika iso, touhua riittää, ja etenkin kesäisin liikun hyvin paljon perennapenkkien ympärillä.

Sirkan terveys on pitänyt pääpiirteittäin hyvin, mitä nyt lievä sepelvaltimojuttu todettiin parikymmentä vuotta sitten. Se pysyy kuitenkin kurissa lääkkeillä.

– Maatalon emännäksi olen varmaan aika hyväkuntoinen, Sirkka tuumailee. – Eniten minua vuosien varrella ovat kiusanneet nivelet. Olen kuitenkin nimitellyt näitä niveljuttuja lähinnä lieveilmiöiksi. Vaivat alkoivat jo maatilan aikoina.

Sirkka on potenut kipeitä polviaan, mutta myös käsiä on särkenyt ja niska on ollut ikävän jäykkä ja kivulias. Pari talvea sitten nukkuminen oli niin vaikeaa, että Sirkka ei ollut päästä aamulla liikkeelle ollenkaan ja yöllä piti toisella kädellä nostaa toista kättä, kun olkapäitä ja kyynärpäitä särki niin kovasti. Kipua tuntui vähän siellä sun täällä.

Yksi pariskunnan tyttäristä työskentelee vyöhyketerapeuttina, ja hän suositteli äidilleen Bioteekin Nivel Boswelliaa. Sirkka alkoi ottaa yhden kapselin aamulla ja toisen illalla, ja vaivat alkoivat vähitellen kadota.

– Olen aina ollut vähän kielteinen ihminen, ja niinpä olin nytkin alkuun sitä mieltä, että höpö höpö, mitä apua niistä on. Ajattelin kuitenkin, että voinhan minä tyttären mieliksi kokeilla. Luontaistuotteet eivät tätä ennen olleet minulle tuttuja, Sirkka kertoo.

– Mutta nyt en enää epäile. Olen tullut Nivel Boswellialla täysin kuntoon ja olen tätä nykyä pirteä kuin peipponen. Ponkaisen seisomaan tuoliltakin istualtaan enkä tarvitse siinä mitään apua. Tuntuu erittäin hyvältä, sillä kipuja, särkyjä tai kankeutta ei ole missään paikassa. Ei ole jäykkyyttä edes aamuisin sängystä noustessa.

– Yksi tyttäristäni hiukan epäili tätä asiaa ja sanoi mulle, että äiti, jos sä luulet vaan, mutta vastasin hänelle, että kyllä minä vielä kivun ymmärrän. Lääkärille en ole kertonut koko asiasta. Pystyn kävelemään eikä mihinkään koske, joten olen elämääni hyvin tyytyväinen.

–  Olen suositellut samaa valmistetta muutamaa vuotta nuoremmalle sukulaisnaiselle, jolla on niin ikään ollut vaikeuksia liikkeelle pääsemisen kanssa. Kuulin juuri, että jo lyhyen käytön jälkeen hän tunsi olonsa norjemmaksi.

Terveys-Hymy 1-2008

Teksti: Reijo Ikävalko

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: kivut ja säryt, nivelvaivat, polvivaivat

Kommentit

Oma kommentti