Mikä avuksi kun muisti temppuilee?

Ritva Kaukorannalla todettiin pari vuotta sitten alkava muistisairaus, jolloin hänelle määrättiin asiaankuuluva lääkitys. Kun ikää on jo 87 vuotta, ei ole mikään ihme, että muisti joskus temppuilee.

Ritva Kaukorannalla, 87, todettiin pari vuotta sitten alkava muistisairaus, melko harvinainen Lewyn kappaletauti. Ritvan poika, näyttelijä ja ohjaaja Petteri Kaukoranta, 48, oli paikalla, kun äidille tehtiin muistitesti.

– Sen teki Laakson sairaalan geriatri. Tätäkin muistisairautta hoidetaan alzheimerlääkkeillä, vaikka sairaus poikkeaa alzheimerista, jossa persoona muuttuu ja ihmisestä tulee lopulta vieras myös omalle itselleen.

Lewyn kappaletautia voidaan verrata tietokoneen kovalevyyn, joka valitsee asioita sattumanvaraisesti muistin eri kohdista. Asiat ovat edelleen olemassa ja tallella, mutta aina välillä muisti hyppää jonkun kohdan yli.

Ritva Kaukorannan muistisairaus ei vielä haittaa hänen jokapäiväistä elämäänsä. Hän asuu yksinään Helsingin Koskelassa sijaitsevassa senioritalossa, jossa ei ole minkäänlaisia palveluja. Edes ovet eivät aukea sähköisesti.

Palkittu keraamikko

Ritva kulkee rollaattorin avulla, mutta mieli on edelleen virkeä ja hän seuraa aikaansa tiukasti.

– Äiti on pirteä, aktiivinen ja osallistuva. Hän kirjoitti kolme neljä vuotta sitten sadan vuoden historian omasta elämästään ja omista vanhemmistaan, Petteri Kaukoranta kertoo.

– Äiti seuraa tiukasti aikaansa, yöunien jälkeen hän keittää kahvit ja odottaa, että Hesari kopsahtaa luukusta. Hän lukee lehden, ja kun tulen aamulla yhdeksän maissa häntä katsomaan, lehti on luettu ja kahvit on juotu. Sitten lähdetään joko pankkiin tai kauppaan. Silmät ovat niin hyvät, että hän tarvitsee laseja vain silloin, kun tarvitaan kaukonäköä. Lähinäön suhteen hän pärjää omin silmin.

Ritva Kaukoranta on ammatiltaan keraamikko, mutta lupaava ura Arabian taideosastolla jäi kesken, kun hän päätti keskittyä perhe-elämään. Lapsia syntyi kaikkiaan viisi, kolme poikaa ja kaksi tyttöä. Esikoinen näki päivänvalon vuonna 1948 ja nuorimmainen eli Petteri Kaukoranta vuonna 1965.

– Mutsi oli Arabian taideosastolla vuoteen 1951, jolloin hän jäi sieltä pois ja alkoi tehdä töitä free lancerina. Hän sai Milanon triannaaleista kultaa ja veti pokaalin kotiin Sarpanevan ja muiden isojen nimien nenän edestä. Hänelle tarjottiin pysyvää paikkaa Arabian taideosastolla, mutta pelin heki oli se, että joko perhe tai ura. Niin hän sitten äitinsä taivuttelemana päätyi perheeseen.

Pieni krillitesti

Ritva on hyvin pienikokoinen ja linnunluinen nainen. Hänen terveydentilansa on nivelkulumia lukuun ottamatta ollut hyvä, kunnes viitisen vuotta sitten jalkoihin ilmaantui turvotusta. Kun asiaa tutkittiin, sydämestä löytyi eteiskammiovärinän riskiä eli lääkäri havaitsi pientä sydämen vajaatoimintaa.

Petteri Kaukoranta on havainnut äidissään pientä muistiharhailua. Omaishoitaja Petteri ei kuitenkaan ole, siihen äiti on vielä aivan liian hyväkuntoinen.

– Olen itse käyttänyt erilaisia kalaöljyjä ja EPA-juttuja hyvällä menestyksellä, ja niinpä ajattelin ostaa tarjouksesta äidilleni OmegaRed-krilliöljyvalmisteita. Päätin testata, toimivatko ne.

Niin Petteri kuin kaikki muutkin äidin lähellä olleet saivat huomata, että kolmen viikon jakso oli selvästi kirkkaampi kuin sitä edeltäneet ja sitä seuranneet vaiheet.

– Äidin vireystasokin nousi huomattavasti. Kun kuuri loppui, taantuma oli aivan selvästi havaittavissa. Koska tulos oli näin positiivinen, kerroin siitä myös hoitohenkilökunnalle, eikä kenelläkään ollut mitään OmegaRed-kuuria ja sen jatkumista vastaan.

Petteri on ruvennut antamaan äidilleen uudestaan OmegaRed-kapseleita, ja antaa niitä myös kasvuiässä olevalle 12-vuotiaalle pojalleen.

– Ei siitä ainakaan mitään haittaa ole. Mutta runsaasti hyötyä voi olla.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Miguel Vera

Terveys-Hymy 11-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: krilliöljy, Lewyn kappaletauti, muisti, muistisairaus

Kommentit

Oma kommentti