Mikä on tämä 54-vuotias superruoka?

Luontaistuotteen elinkaari on yleensä hyvin lyhyt. Tästä säännöstä on olemassa kuitenkin yksi loistava poikkeus, Vogelin Strath-yrttivalmiste, jonka tuotanto alkoi jo vuonna 1961.

Bio-Strathin toimitusjohtaja David Pestalozzi johtaa perheyritystä jo toisessa polvessa. Hänen isänsä Fred aloitti Strath-yrttivalmisteen tuotannon Zürichissä yli puoli vuosisataa sitten. Strathin nykyinen valmistuspaikkakunta sijaitsee Zürichin läheisellä maaseudulla.

Kun perheen kolmas polvi vuorollaan astuu remmiin, tuotetta ei ole millään tavalla muutettu, sillä pyörää ei kannata keksiä kahteen kertaan.

Yrttihiivan teho on saavuttanut niin suuren suosion, ettei mitään muutoksen tarvetta ole ollut. Strath-tuotteita myydään nykyään jo yli 50 maassa.

Mitä se oikein on?

Mitä Strath sitten sisältää? Vaikka mitä: peräti 61 erilaista vitaaliainetta luonnollisissa ja keskenään tasapainoisissa suhteissa. Strath pitää sisällään muun muassa 11 vitamiinia, 19 kivennäis- tai hivenainetta, 20 aminohappoa ja 11 tärkeää elimistön rakennusainetta. Tuotetta on saatavana sekä nestemäisenä että tablettimuotoisena, ja sen sanotaan sopivan erityisesti lapsille, kasvissyöjille, urheilijoille ja ikäihmisille.

Mitä Strath ei sisällä? Keinotekoisia, synteettisiä lisäaineita kuten säilöntä-, väri- ja makuaineita. Valmisteen kaikki ainesosat ovat peräisin luonnosta. Strath-yrttihiivavalmisteet eivät sisällä eläinperäisiä valmistusaineita, joten ne sopivat siksi myös kasvisravinnon ystäville. Kaikki tuoteperheen valmisteet ovat laktoosittomia ja tabletit ovat lisäksi gluteenittomia  ja sokerittomia.

Yrttihiivan valmistuksessa käytetään Saccharomyces cerevisiae Meyen -ravintohiivaa. Siihen lisätään kaksi kuukautta kestävässä, patentoidussa valmistusprosessissa kymmeniä yrttiuutteita, jotka valmistetaan tarkoin valituista yrteistä. Hiivasolut käyttävät yrtit ravinnokseen, ja näin muodostuu ravinteikasta Strath-yrttihiivaa.

Strath tukee elimistön vitamiini- ja kivennäisainetasapainoa luonnollisesti auttamalla elimistöä imeyttämään ruoasta saatavia ravintoaineita.

Testejä ja 
tutkimuksia

Tärkeä käytännön syy Strathin koostumuksen muuttumattomana pitämiseen piilee siinä, että sitä on testattu hyvin runsaasti heti alkuvuosista lähtien. Kliinisiä testejä on jo useita kymmeniä.

Valmisteen on havaittu toimivan vastustuskykyä kohottavissa ja influenssan tyyppisissä reaktioissa. Kenttättutkimuksessa 232 osallistujaa jaettiin neljään ryhmään, joista yksi nautti nestemäistä yrttihiivaa, toinen tablettimuotoista yrttihiivaa, kolmas sai influenssarokotuksen ja neljäs toimi verrokkiryhmänä.

Kaksi yrttihiivaa nauttinutta ryhmää sai muita paremmat tulokset yleiskunnossa, keskittymiskyvyssä ja stressin sietämisessä. He myös tunsivat olonsa elinvoimaisemmaksi ja vähemmän väsyneeksi. Heille kirjattiin myös muita vähemmän poissaoloja töistä.

Toisessa saman aihepiirin tutkimuksessa tarkkailtiin 83 lapsen ja nuoren terveyttä ja käytöstä puolen vuoden ajan. Ikähaarukka oli 4–18 vuotta. He kävivät erityisopetusta antavaa koulua. Tarkkailujakson aikana havaittiin yskää ja nuhakuumetta vähemmän kuin samaan aikaan muualla Sveitsissä. Myönteisiä tuloksia saatiin myös oppilaiden keskittymiskyvyssä, ärsyyntyvyydessä, jaksamisessa ja aggressiivisuudessa.

Keskittyminen koheni

Keskittymiskykyä mitattiin myös 60 henkilön 12 viikkoa kestäneessä kaksoissokkotutkimuksessa, jossa tutkittiin yrttihiivan vaikutusta keskittymis- ja suorituskykyyn. Tutkittavia osa-alueita olivat keskittymiskyvyn ohella väsymyksen tunne, reaktionopeus, jännittyneisyys, fyysinen ja psyykkinen suorituskyky, vastustuskyky ja virkeys.

Yrttihiivaa nauttineiden tulokset paranivat keskimäärin 64 prosenttia, kun vastaava luku plaseboryhmässä oli vain 10 prosenttia.

Pienempi, 24:llä koululaisella toteutettu tutkimus puolestaan osoitti, että yrttihiivan nauttiminen kolmen kuukauden ajan auttoi parantamaan oppimistuloksia ja vähentämään poissaoloja.

Strathilla on havaittu myönteisiä vaikutuksia myös tarkkaavuushäiriöistä kärsivillä lapsilla. Tutkimukseen osallistui 18 lasta, ja tuloksia arvioimassa oli sekä vanhempia, opettajia että lääkäreitä.

Selvästi positiivisia vaikutuksia havaittiin peräti yli kahdella lapsella kolmesta, ja myös lasten terveys koheni. He olivat vähemmän väsyneitä kuin ennen ja muutenkin kaikin puolin pirteämpiä ja elinvoimaisempia. Myös sosiaalisessa kanssakäymisessä ja käyttäytymisessä niin koulussa kuin kotonakin havaittiin muutoksia parempaan suuntaan.

Parempaa 
elämänlaatua

Usealla syöpäklinikalla järjestettiin samanaikaisesti avoin tutkimus, johon osallistui 40 lääkehoidossa olevaa syöpäpotilasta. Osallistujat jaettiin pareihin, jolloin potilaiden taudinkuva, ikä, sukupuoli ja hoito olisivat mahdollisimman samankaltaiset. Parin toinen osapuoli sai yrttihiivaa, toinen ei.

Lopulliseen analyysiin osallistui seitsemän paria, ja tutkimuksessa havaittiin, että yrttihiivaa nauttineet saivat muita paremmat tulokset kuudessa yhdeksästä oirealueesta – kuten esimerkiksi huono olo, väsymys, unen laatu ja ruokahaluttomuus.

Toisessa saman aihealueen tutkimuksessa oli 177 sädehoitoa saavaa syöpäpotilasta. Siinä selviteltiin hoidon aikana ja sen jälkeen nautitun yrttihiivan vaikutusta fyysiseen aktiivisuuteen, ruokahaluun, painoon ja hemoglobiiniin. Myönteisiä vaikutuksia havaittiin kaikilla osa-alueilla.

Massaa ja muistia

Yrttihiivaa on tutkittu myös osteoporoosissa. On havaittu, että yrttihiiva lisää luunmuodostukselle tärkeiden proteiinien muodostumista. Tutkimuksessa havaittiin yrttihiivalla olevan positiivisia vaikutuksia luumassaa muodostavien solujen lisääntymiseen ja elinvoimaisuuteen – ja toisaalta vähentävän luumassaa hajottavien solujen tuotantoa. Yrttihiivan katsotaankin soveltuvan hyvin täydentämään luumassaa lisäävää hoitoa.

Yrttihiivalla on suotuisia vaikutuksia myös raskaudenaikaisiin hemoglobiinitasoihin. Tutkimukseen osallistui 31 odottavaa äitiä, ja yrttihiivan havaittiin pitävän raskauden aikana hemoglobiinitasot vakaina ilman rauta- tai muita ravintolisiä. Yrttihiivaa käyttäneet tunsivat muutenkin olonsa aiempaa virkeämmäksi.

Yrttihiivaa on testattu myös muistiongelmissa. Kahdessa kaksoissokkotestissä tutkittiin sen vaikutusta lyhytkestoiseen muistiin, väsyneisyyteen, huimaukseen, henkiseen valppauteen, uneen, tunne-elämän vakauteen ja yleiseen masentuneisuuteen. Toiseen testiryhmään kuului 184 ikääntynyttä henkilöä ja toiseen 75 alkavasta Alzheimerin taudista kärsivää. Molemmissa ryhmissä havaittiin yrttihiivaa nauttineilla myönteistä kehitystä jokaisella osa-alueella

Teksti Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 5-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: vastustuskyky, osteoporoosi, muisti, keskittymiskyky, vuoden 2015 superruoka, yrttivalmiste, yrttihiiva, suorituskyky

Kommentit

Oma kommentti