Mikan polyypit pysyvät kurissa

Mika Järviö oli viisikymppiseksi asti täysin terve mies, kunnes sieraimet täyttyivät ikävistä polyypeista. – Niitä on nyt leikattu kolme kertaa, viimeksi viime toukokuussa, hän toteaa.

Mika Järviö, 52, on alun perin kotoisin Porista, missä hän vietti parikymmentä ensimmäistä elinvuottaan. Sitten seikkailunhalu voitti ja nuori mies lähti Ruotsiin, tarkemmin sanottuna Tukholmaan. Ruotsista löytyi myös vaimo, joka oli alun perin suomalainen, mutta kuitenkin jo Ruotsissa syntynyt. Hän ei enää pitänyt Suomea kotimaanaan.

Mika oli jo Porin aikoinaan ehtinyt hankkia sähköalan teknikon paperit, ja Ruotsissa hänet palkannut yritys koulutti hänestä automaatioinsinöörin. Siirto Suomesta Ruotsiin vaikutti onnistuneelta. Mutta Mika ei ollut tilanteeseensa tyytyväinen.

– Asuin Ruotsissa 14 vuotta, kunnes lähdimme koko perhe siirtolaisiksi Brisbaneen Australiaan. Meitä oli minun ja vaimoni lisäksi neljä kouluikäistä lasta, kolme tyttöä ja poika. Joku kehui, että Brisbanessa on kaikkein paras ilmasto ja että sinne kannattaa muuttaa.

Vuodet Australiassa

Tuolloin elettiin vuotta 2001. Ikävä kyllä pariskunnalle tuli ero jo ensimmäisen vuoden aikana, mutta koko sakki oli kuitenkin jysähtänyt Australiaan, joten niillä eväillä oli jatkettava.

Mikan ruotsalaiset insinöörin paperit eivät kelvanneet Ausseissa. Hänen olisi pitänyt lähteä yliopistoon jatko-opintoihin, mutta se vaihtoehto ei kiinnostanut. Niinpä Mika aloitti työt tavallisena sähkömiehenä, ja jossakin vaiheessa hänellä oli oma yrityskin. Kahdeksan vuotta sitten hän sai työpaikan Australiassa vaikuttavasta suomalaisfirmasta ja pääsi koulutustaan vastaaviin työtehtäviin.

Pari vuotta sitten Mikaan kuitenkin iski koti-ikävä lähes 15 Australian vuoden jälkeen. Ausseihin jäi vain yksi tyttäristä ja ex-vaimo. Vanhin tyttäristä työskentelee EU-komissiossa Brysselissä, poika opiskelee Ruotsissa markkinointia sekä tekee sivutoimisesti personal trainerin hommia. Nuorin tyttäristä opiskelee ja asuu Suomessa isänsä kanssa. Mikan titteli on nykyään sähköinsinööri.

– Takaisin Suomeen oli hyvä tulla, kun kaikki lapset ovat jo aikuisia. Täällä on edelleen paljon hyviä kavereita ja sukulaisia. Minulta on 30 vuoden ajalta jäänyt kaikki sukujuhlatkin väliin.

Tätä nykyä Mika asustaa tyttöystävänsä kanssa Vantaalla. Paljon erilaisia käänteitä on siis hänen elämäänsä mahtunut. Eikä tässä vielä kaikki.

Polyypit iskivät

Mika oli lähes viisikymppiseksi saakka täysin terve mies, ja hän oli pitänyt hyvää huolta myös kunnostaan. Hän on ollut koko ikänsä innokas urheilumies ja yksi hänen lajeistaan on rullaluistelu, jota hän on harjoittanut viitisentoista vuotta. Myös maraton ja uinti ovat tuttuja juttuja.

– Kolme vuotta sitten nenä alkoi mennä kummallisesti tukkoon. Lääkäri totesi, että kyse on poskionteloon kasvaneista polyypeista, jotka tukkivat nenän ja aiheuttavat hajuaistin menetyksen. Ensimmäinen leikkauksista tehtiin Australiassa. Heti sen jälkeen sairastuin tosi pahaan rasitusastmaan, jonka takia jo yhden kerroksen rappujen nouseminen väsytti minut täysin. Leikkaus toki teki sen, että pystyin taas hengittämään nenän kautta. Se oli hyvä asia, sillä kun sieraimet ovat tukossa, nukkumisesta ei tahdo tulla mitään. Olin hereillä tunnin välein, koska suu oli kuiva. Piti joko imeskellä pastilleja tai juoda vettä. Siinä mielessä tilanne oli nyt parempi kuin ennen leikkausta.

Polyypit ikävä kyllä uusiutuivat, ja Mikalle tehtiin seuraava leikkaus vuoden 2015 syyskuussa, nyt jo Suomessa. Lääkärit eivät ole osanneet selittää, miksi polyypit iskevät Mikaan, mutta sen verran he ovat kuitenkin sanoneet, että jos sairastaa astmaa, silloin polyyppejakin ilmaantuu herkemmin. Mutta Mikallehan tuli astma vasta ensimmäisen operaation jälkeen!

– Tilanne oli hyvä muutaman kuukauden ajan, kunnes polyypit ilmaantuivat taas. Minut leikattiin kolmannen kerran viime vuoden toukokuussa. Olin taas täysin tukossa, sillä polyyppeja oli molemmissa sieraimissa.

Poika opetti ruokavaliota

Tämän operaation jälkeen Mikan 25-vuotias poika alkoi pitää huolta isästään. Hän neuvoi ravitsemusasioissa ja kehitti pirtelön, jossa on 15 eri ainesosaa. Mika teki myös aikamoisia muutoksia ruokavaliossaan.

– Jätin pois leivän ja muut jauhoja sisältävät viljatuotteet, samoin kaikki maitotuotteet. Lounaan syön kuitenkin päivittäin ihan normaalisti, ja se voi sisältää niin perunaa, riisiä kuin lihaakin. Aamuin illoin nautin pirtelön, ja olen täysin vakuuttunut siitä, että tällä keinolla polyypit pysyvät poissa. Sivutuotteena myös paino on pudonnut reilusti, peräti 17 kiloa vain neljän kuukauden aikana. Nyt myös astmakin on paljon parempi kuin aikaisemmin. Aiemmin minulla oli myös runsaasti vatsavaivoja, mutta nekin ovat pysyneet poissa.

Mika on taas täydessä iskussa. Hän vakuuttaa, ettei astma kiusaa häntä sen paremmin töissä kuin vapaa-ajallakaan. Hän rullaluistelee täyttä vauhtia ja käy päivittäin uimassa. Vain jos pulssi nousee yli sadan neljänkymmenen, on hyvä hiukan hellittää vauhtia.

– Nyt kaikki on hyvin ja tilanne on hallinnassa. Olen varma siitä, ettei neljättä leikkausta enää tarvita. Nyt myös hajuaisti on alkanut palautua. Pystyn tekemään 30 kilometrin rullaluistelulenkin ja jaksan uida putkeen kaksi ja puoli kilometriä.

Jos joku haluaa Mikalta tarkempia tietoja, hänen sähköpostiosoitteensa on mikajarvio@outlook.com.

Terveys-Hymy 4-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Arto Wiikari/Otavamedia
Avainsanat: astma, polyyppi, rasitusastma, ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti