Miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta

NivelrikkoNivelrikko on ikääntymisestä ja nivelten kulumisesta johtuva nivelsairaus. Nivelrikosta käytetään myös nimitystä artroosi tai nivelkulumasairaus.

Nivelrikosta kärsii eri tavoin peräti noin miljoona suomalaista. Tavallisimmin sitä esiintyy käsissä, polvissa, lonkissa ja selkärangan alueella.

Nivelrikon varsinaista syytä ei tunneta. Tiedetään, että nivelrikossa uuden nivelruston muodostuminen on hitaampaa kuin sen haurastuminen. Nivelkulumaan myötävaikuttavat ainakin perinnöllisyys, raskas ruumiillinen työ ja tapaturmat.

Naisilla nivelrikkoa esiintyy useammin kuin miehillä. Naisilla nivelrikko ilmenee usein käsissä ja polvissa, ja se oireilee vaikeammin kuin miehillä. Nivelrikko valitettavasti periytyy, sillä 40–45-vuotiailla naisilla isojen nivelien nivelrikosta 50 prosenttia selittyy perinnöllisellä taustalla.

Ikääntyminen lisää nivelien kulumista, ja nivelrikko lisääntyy selvästi 40 ikävuoden jälkeen. 70-vuotiaista 75 %:lla ja 80-vuotiaista lähes jokaisella on nivelrikkoa, vaikka se ei antaisikaan oireita.

Ruston uusiutuminen tarvitsee sopivasti nivelen liikuntaa, mutta raskas fyysinen työ altistaa nivelrikolle, ja esimerkiksi maanviljelijöillä ja rakennusmiehillä on lonkan nivelrikkoa enemmän kuin muulla väestöllä. Työssä tai urheilussa saadut toistuvat pienet iskut ja vammat vaurioittavat niveltä ja nivelrustoa edistäen nivelrikon kehittymistä. Ylipaino rasittaa erityisesti polvien niveliä.

Nivelrikossa rusto ja sen alainen luu sairastuvat ja vaurioituvat. Rusto ohenee, kuluu ja haurastuu, ja siihen tulee pieniä koloja ja halkeamia. Ruston epätasaisuus aiheuttaa rutinaa ja naksahtelua niveltä liikuteltaessa. Vähitellen rusto kuluu kokonaan pois nivelpinnoilta, lisäksi rustonalainen luu kovettuu ja luuhun tulee halkeamia. Rustosta irtoaa palasia nivelonteloon aiheuttaen niveltulehduksen. Tulehduksen seurauksena nivelkalvo paksunee ja nivel turpoaa. Tulehduksesta johtuen niveleen tulee ylimääräistä nestettä (vettä polvessa).

Nivelruston ohetessa ilmenee vähitellen niveloireita: nivel on jäykkä, polven artroosissa esiintyy liikkeellelähtövaikeuksia, nivelessä on aristusta, turvotusta ja kipua. Kipu tuntuu aluksi vain rasituksessa, mutta helpottaa levossa. Pitkälle edenneessä nivelrikossa kipu voi olla jatkuvaa jomotusta ja yösärkyä. Pikkuhiljaa nivelen liikerata kapenee ja niveltä ympäröivien lihasten ja nivelsiteiden toiminta heikkenee, minkä seurauksena nivel menettää toimintakykynsä.

Nivelrikon ennaltaehkäisyssä on sopiva niveltä rasittava liikunta ja lihaskunnon ylläpito hyväksi.

Nivelrikko ei ole nivelreumaa. Nivelreuma on tulehduksellinen sairaus, jossa oireilevat eri nivelet kuin nivelrikossa. Nivelreumassa pienten nivelten oireet ovat symmetrisesti käsissä ja jaloissa.

Nivelrusto on nivelnesteessä kahden yhteen niveltyvän luun välissä. Sen tehtävänä on olla pehmeä, joustava, sitkeä ja kitkaa vähentävä kerros luiden välissä. Koska rusto joutuu jatkuvalle rasitukselle, rustokudoksen on jatkuvasti uudistuttava. Rustossa on rustosoluja (kondrosyyttejä), jotka tuottavat uutta rustoa eli kollageenia ja proteoglykaaneja. Vettä sitovat proteoglykaanit täyttävät ja tukevat kollageenisäieverkon välejä. Rustosta muodostuu kimmoisa ja iskunkestävä kerros nivelpintojen ja selän välilevyjen suojaksi.

Koska rustossa ei ole verisuonia, rustosolut tuottavat myös niveltä voitelevaa ja nivelen ravinteiden saannista ja kuona-aineiden poistosta huolehtivaa nivelnestettä.

Proteoglykaanien rakennusaineina rustossa toimivat glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti. Glukosamiini on glukoosi-sokerista ja glutamiini-aminohaposta muodostunut nivelen luonnollinen yhdiste. Kun useampi glukosamiini yhtyy pitkäksi ketjuksi, syntyy glykosaminoglykaaneja, joista eräs on kondroitiinisulfaatti. Kun glykosaminoglykaaniin liittyy vielä proteiini, syntyy proteoglykaani. Proteoglykaanin ominaisuus on kyky sitoa vettä. Siksi rustokin sisältää jopa 80 % vettä.

Glukosamiinia on luontaisesti ruston lisäksi ihossa, jänteissä ja verisuonten seinämissä sekä sydämen läpissä. Glukosamiini ei ole pelkästään uuden ruston rakennusaine vaan se ja kondroitiinisulfaatti aktivoivat rustosoluja muodostamaan uutta rustokudosta. Lisäksi ne myös estävät rustokudoksen haurastumista. Glukosamiinilla on todettu olevan myös tulehdusta hillitsevä vaikutus.

Kolmas luonnollinen aine ruston muodostuksessa on MSM (metyylisulfonyylimetaani). Se on orgaanista rikkiä, jota saadaan pienet määrät myös ravinnon mukana. Rustossa MSM toimii ruston muodostuksessa tarvittavan rikin lähteenä. Rikki muodostaa ns. rikkisiltoja proteoglykaanien välille.

Oireilevan ja kivuliaan nivelrikon vaivoihin joudutaan käyttämään särky- ja tulehduskipulääkkeitä. Pitkään käytettyinä lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia, pahimmillaan maha-suolikanavassa verenvuotoa. Särkylääkkeet poistavat kyllä kivun, mutta varsinaista syytä kipuun eli ruston hajoamista ne eivät estä.

Nivelrikkoon on olemassa myös kasviperäisiä, luonnollisia yhdisteitä kuten inkivääriä, avokadoa ja ruusunmarjaa sisältäviä tuotteita. Nämä ainesosat saattavat myös lievittää nivelkipua, mutta ne eivät korjaa varsinaista syytä eli ruston rappeutumista.

Nivelen omat luontaiset aineet glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti sekä luonnollinen rikki MSM ovat uutta rustoa rakentavia aineita. Näiden ainesosien yksittäisistä vaikutuksista sekä yhteisvaikutuksista nivelrikon vaivoihin on runsaasti kliinistä tutkimusnäyttöä.

Tutkimuksissa on havaittu, että nivelen omien aineiden nauttiminen hidastaa nivelruston kulumista, vähentää nivelkipuja ja lisää nivelen liikkuvuutta lievässä ja keskivaikeassa polvien nivelkulumassa. Glukosamiini, kondroitiinisulfaatti ja MSM ovat tutkimuksissa olleet yleensä hyvin siedettyjä pitkäaikaisessakin käytössä, eikä niillä ole havaittu sivuvaikutuksia kuten lääkkeillä.

Teksti: Reijo Ikävalko
Kuva: Tiia Ahjotuli

Terveys-Hymy 9-2007

Teksti: Hymy
Avainsanat: artroosi, glukosamiini, kondroitiinisulfaatti, metyylisulfonyylimetaani, MSM, nivelkulumasairaus, nivelrikko, nivelrusto, nivelvaivat

Kommentit

Hej!
Artikkeli oli todella hyvin kirjoitettu ja todellista asiaa, johon jopa minä uskon,
koska olen suorittanut ns. Nat.Med diploman ja olen yli 20 vuoden ajan tehnyt omaa tutkimustyötäni: aiheista hiustenlähtö ja sen syyt ja hoito, Diabeteksen
luonnollinen hoito, luonnosta apu särkyihin,infrapunasaunan terveydelliset
vaikutukset ja vertailu muihin saunoihin, ihon ikääntyminen ja sen estäminen.
Voin olla avuksi ed. main. asioiden tiimoilta.
Terv. Maj Oskal-Laakso
0400 449816

Oma kommentti