Minnaa auttoi arbutiini

Minna Mäkisen nenänvarren couperosa alkoi varsinaisesti kiusata häntä kolmekymppisenä lasten saamisen aikoihin, mutta viitteitä alkavasta ongelmasta ilmeni jo aiemmin.

Torniossa syntynyt, mutta Raahessa asuva Minna Mäkinen on ollut koko ikänsä muuten terve, mutta hän potee hyvin laaja-alaisia allergiaoireita. Niitä aiheuttavat muun muassa koivun ja lepän siitepölyt, eläimistä kissa, ruoka-aineista kala, tietyt pähkinät ja tuoreet hedelmät. Pahimmat oireet saavat aikaan porkkana sekä pekaani- ja hasselpähkinät, mutta oireet eivät silti ole Minnan mukaan kuolemaksi. Vain ääni käheytyy.

Ulkonäköongelmista ykkönen on nenän couperosa.

Couperosa puhkeaa

– Nenässäni on lievää pientä punaista suonistoa, ja olen aikoinani kokeillut kaiken maailman voiteita ja valoimpulssihoitoa, mutta ne pahukset tulevat aina vaan uudestaan. Yhtenä osatekijänä on tietysti Suomen ilmasto. Nuorena tyttönä tuli varmaan otettua myös aurinkoa liikaa ja iholle tuli tehtyä  liian kovaa mekaanista kuorintaa. Tykkään myös käydä saunassa, mikä helposti nostaa couperosan esille. Ongelma on varmaan osittain itseaiheutettua, mutta oma osuutensa on myös pakkasilla ja kevään katupölyllä, joka herkistää ihoa. Ei nuoruusvuosinani tälle vaivalle vielä ollut edes couperosa-nimikettä, se on vasta ihan parin viime vuosikymmenen termejä.

Minnalla couperosa alkoi näkyä kolmekymppisenä lasten saamisten aikoihin, mutta oli tosin jo nuorempanakin lievää osviittaa siitä, että sitä saattaa olla tulossa.

Nyt kuitenkin Minna on löytänyt valmisteen, joka tuntuu tehoavan. Kaikki käynnistyi hänen bloginsa kautta. Minna sai testattavakseen Detria Arbutin Seerumi -nimistä valmistetta.

– Rupesin kokeilemaan sitä toukokuun lopulla. Aloin käyttää sitä aamun illoin enkä käyttänyt mitään muuta, jätin kaikki kuorinnatkin väliin ihan vain testatakseni tuotteen tehoa. Ohjeet suosittelevat 1-2 tippaa vuorokaudessa, mutta käytin sitä vähän reilummin. Se tuntui vähän kuumottavan ihoa ja pikkuisen pelkäsin alkuun, että olinko sillekin allerginen, mutta se pelko ei onneksi toteutunut. Olen oppinut olemaan luonnonkosmetiikan tuotteiden kanssa varovainen, sillä ne saattavat joskus aiheuttaa oireita – ja niin koomista kuin se onkin, synteettinen kosmetiikka ei niitä aiheuta.

Punoitus rauhoittui

– Olen vuosia sitten kokeillut silloista Detrian arbutiinia, mutta se ei toiminut. Tämä nykyinen kyllä rauhoitti punoitusta. Ei se pois lähtenyt eikä se ole tehnyt ihmeitä, mutta selvää rauhoittumista on tapahtunut. Tarvitsen aina suojatakseni ja myös esteettisistä syistä paljon meikkivoidetta, mutta tämän tuotteen aikana en ole tarvinnut sitä yhtä paljon kuin ennen.

– Vei kuitenkin pari kolme viikkoa, ennen kuin huomasin arbutiinin alkavan toimia. Tietysti odotin, että se alkaisi tehota ja että iho rauhoittuisi jo parin vuorokauden päästä, mutta tässäkin tarvitaan kärsivällisyyttä. Kun olin käyttänyt sitä muutaman viikon, oli miellyttävä huomata, että punoitus oli rauhoittunut. Monesti jo aamulla herätessä iho ei punottanut  ja näytti suhteellisen hyvältä. Käytän sitä edelleen aamuin illoin puhtaalle iholle.

Seerumilla oli myös muita positiivisia vaikutuksia.

– Huomasin yllätyksekseni, että seerumi myös kosteutti ihoa. Olisin voinut laittaa iholle sarjaan kuuluvia voiteita, mutta niitä ei ollut käytettävissä. En kuitenkaan tarvinnut niitä, sillä kesällä ilma on sen verran kosteampaa kuin talvella. Oli kiva juttu, että oli vain yksi tuote, kun lähti mökille. Ei tarvinnut läträtä niin monien purkkien kanssa.

– Olen ikäni aikana pyörinyt runsaasti kosmetiikkahyllyjen välissä, mutta couperosaan ei ole ollut kovin paljon tuotteita tarjolla, jotka sopisivat pohjoismaiselle iholle. Ilmeisesti vain me skandinaavit siitä kärsimme, ja kun minäkin olen aika lailla vaaleahipiäinen muuten, tällainen tuote on meille ihan lottovoitto.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Matti Matikainen

Terveys-Hymy 9-2015

Teksti:Detria
Avainsanat: couperosa, arbutiini

Kommentit

Oma kommentti