Minullako hiivasyndrooma?

Minullako hiivasyndrooma?Oletko tullut ajatelleeksi, että ihmisen iholla, limakalvoilla ja ruuansulatuskanavassa elää lukemattomia erilaisia mikrobeja, bakteereita ja hiivoja.

Vaikka ne yksisoluisina yksilöinä ovat niin pieniä, ettei niitä erota silmällä, niillä on kuitenkin joukkovoimaa, mikä voi saada ihmisen sairastumaan ja voimaan huonosti.

Yksi näistä kiusankappaleista on Candida Albicans -hiiva, jota esiintyy normaalisti iholla sekä suun, sukupuolielinten ja peräsuolen limakalvoilla. Se kykenee kulkeutumaan verenkiertoon ja sen kautta myös muualle ruuansulatuskanavaan, sisäelimiin, ja jopa sydämeen.

Yleensä Candidan läsnäoloa ei huomaa eikä se aiheuta ongelmia. Candida-hiiva voi kuitenkin muuttua kontrolloimattomasti lisääntyväksi infektion aiheuttajaksi, mikäli olosuhteet elimistössä muuttuvat sen kasvua ja vallalle pääsyä suosiviksi. Candidan liikakasvua kutsutaan hiivasyndroomaksi.

Suussa, iholla ja sukuelimissä liikaa kasvavaa hiivaa torjutaan lääkkeillä. Suolistohiivan liikakasvua koululääketiede ei silti edes pidä sairautena eikä diagnisoi sitä sen monista kiusallista oireista huolimatta.

Syndrooman oireet

Candida tuottaa ja erittää lukuisia elimistölle haitallisia yhdisteitä, jotka määrän kasvaessa voivat imeytyä lihaksiin, niveliin, hermostoon ja ihoon. Siksi hiivan liikakasvun aiheuttamat oireet ovat mitä moninaisimpia.

Ne voivat olla hermostollisia ja aiheuttaa ylimääräistä masennusta, pääsärkyä, väsymystä tai makean ja leivän himoa. Ne voivat olla sukuelimissä, joissa voi esiintyä valkovuotoa, emättimen kutinaa tai kirvelyä, vähentynyttä seksuaalista halua tai vaaleita näppylöitä peniksessä. Iho- ja limakalvo-oireina voi esiintyä jalka- ja kynsisientä, taiveihottumaa, päänahan ja korvien kutinaa, suusammasta ja tukkoista nenää.

Kaikkein yleisimpiä lienevät kuitenkin ruuansulatuskanavan oireet kuten pahanhajuinen hengitys ja ientulehdus, nielun kuivuus, ruuansulatus- ja ilmavaivat, vatsan turvotus, kurina ja kouristelu, ummetus tai ripuli, ulosteen paha haju tai limaisuus. Oireiden lisääntyminen ja immunosysteeminen heikkeneminen edesauttavat hiivasienen kasvua ja pahentavat oireita.

Mikä sen aiheuttaa?

Hiivasyndroomaa onkin aina aihetta epäillä edellä mainittujen vaivojen aiheuttajaksi, mikäli mitään muuta lääketieteellistä syytä vatsaoireiden aiheuttajaksi ei löydy tutkimuksissa.

Antibioottikuurit tai muut lääkeaineet kuten e-pillerit voivat aiheuttaa Candidan liikakasvua. Ne voivat hävittää suolistosta hiivan kasvua rajoittavat hyödylliset maitohappobakteerit. Jos ruokavalio sisältää samanaikaisesti runsaasti pitkälle jalostettuja elintarvikkeita ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka ruuansulatus pilkkoo sokeriksi, on hiivojen elinolosuhteet ja kasvu taattu.

Suolistohiivan liikakasvun osoittaminen ei onnistu aina laboratorioissakaan. Pikatestin voi tehdä aamulla itsekin sylkemällä haaleaa vettä sisältävään lasiin heti herättyä, ennen kuin laittaa mitään suuhun. Seuraamalla noin 15 minuutin välein mitä lasissa tapahtuu, saa viitteen elimistön hiivatilanteesta.

Hiivaongelma on todennäköinen, mikäli veden pinnalla kelluvasta syljestä lähtee alaspäin nauhamaisia rihmoja  kuin ”jalkoja” tai sameita sylkipilkkuja leijuu vedessä tai samea sylki vajoaa kokonaan lasin pohjalle.

Ruokavalio auttaa

Hiivan häätöhoidossa on kolme kulmakiveä: ruokavalio, maitohappobakteerit ja hiivasyndroomaan tepsivät ravintolisät.

Ruokavalion tehtävänä on ehkäistä hiivan kasvua sekä puhdistaa suolistoa hiivoista. Siksi ruokavaliosta on karsittava pois mahdollisimman tarkoin hiivaa, sokeria, siirappeja, perunaa, vehnäjauhoja, valkoista riisiä ja E-koodilla merkittyjä lisäaineita sisältävät ruuat, ruoka-aineet ja juomat, alkoholi sekä varsinkin makeat kuivatut hedelmät.

Maitohappobakteerien avulla suolen sisältö muuttuu happamammaksi ja hiivoille epäedulliseksi kasvuympäristöksi.

Candida Forte on kotimainen hiivanhäätöön kehitetty erityisvalmiste. Se auttaa hiivasyndroomaan viiden vaikuttavan ainesosan voimin. Greipinsiemenuute on hiivojen lisääntymistä vähentävä aine, joka tehostaa elimistön omaa vastustuskykyä. Kuitupitoiset aineet inuliini, maa-artisokka ja psylliumsiemen, tukevat maitohappobakteerien kasvua ja puhdistavat suolistoa hiivoista. Voikukanjuuri puolestaan parantaa sapen virtausta, ruuansulatusta sekä suolen kuntoa ja sen toimintaa.

Lukuisat käyttäjäkokemukset osoittavat valmisteen vähentävän vatsan turvotusta ja muita ruuansulatusvaivoja. Monet ovat sen avulla saaneet helpotusta myös jatkuviin kurkkukipuihin, iho-ongelmiin ja päänahan kutinaan. Tarvittaessa Candida Fortea voi käyttää jopa kuukausia tauotta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 1-11

Teksti:Candida Forte
Avainsanat: hiivasyndrooma, Candida Albicans

Kommentit

Oma kommentti