HYMY: Hanna Liinoja-Malmivaara. Kuva: Hannu Rainamo

”Minusta oli tulla kalju nainen!”

Mainos

Vitsit ovat vähissä, kun naisihminen alkaa kovaa vauhtia kaljuuntua.
Tämän tietää Jyväskylän Kaupunginteatterin näyttelijä ja esiintymistaidon
kouluttaja Hanna Liinoja-Malmivaara, 60. Onneksi ongelma on nyt voitettu.

Hanna Liinoja-Malmivaara oli vuonna 2013 vuorotteluvapaalla teatterityöstä. Hän matkusteli miehensä kanssa runsaasti ympäri maailmaa. Taustalla jylläsi jo tuolloin perheen kodin vuosien mittaan aiheuttama homealtistuminen, mutta siitä Hanna ei tiennyt vielä mitään. Koti paljastui hometaloksi vasta muutamaa vuotta myöhemmin.

– Asuimme tuolloin Berliinissä erään ystäväperheen asunnossa. Siellä oli ollut vesivahinko, ja nyt minuun iski erittäin vahva tulehdus. Olin tosi hankalassa kunnossa. Muutimme seuraavaksi  seitsemäksi viikoksi Espanjaan, missä suomalainen lääkäri epäili vahvasti, että kun palaamme Suomeen, päänahkani joudutaan kuorimaan. Näin jo vahvasti edessäni mielikuvia skalpeerauksesta.

Suomessa allergialääkäri määräsi Hannalle kortisonia. Tässä vaiheessa sieni-infektio jylläsi hänessä kiireestä kantapäähän. Vain nenän sieraimet olivat puhtaat, kaikki muut mahdolliset paikat olivat täynnä tulehdusta.

– Hiukset lähtivät päästä kovaa vauhtia ja päänahka oli huonossa kunnossa. Sitten muutimme kolmeksi kuukaudeksi Thaimaahan, hiuksia putoili koko ajan lisää ja minä jatkoin kortisonin käyttöä. Sittemmin sain kuulla Helsingin Hiusakatemian toimitusjohtaja Annikki Hagros-Koskelta, että kortisoni nimen omaan lisää sieni-infefktioita päänahassa. Tilanteeni meni koko ajan huonompaan suuntaan, ja kaljussa alkoi jo olla lentokentillä ja muilla julkisilla paikoilla peittelemistä. Sen kanssa sai olla aikamoinen taikuri eikä se aina onnistunutkaan.

Sitten Hanna palasi Suomeen, ja sattuma alkoi kantaa satoa. Hänen tyttärensä sattui toimimaan tanssinopettajana samassa talossa Helsingin HiusAkatemian kanssa. Tytär oli kuullut yrityksen toiminnasta paljon hyvää ja suositteli sitä äidilleen.

– Minähän menin sinne, Hanna huokaa. – Muistan ikäni sen päivän ja kuinka huonossa kunnossa olin. Hiustutkija ja -hoitaja Kirsi Pekola, aivan ihana ihminen muuten, tutki minut ja minä kerroin hänelle koko tarinani.  Kun verbalisoin koko ongelmavyyhtini, en voinut välttyä tunteenpurkauksilta. Se oli varmasti rankkaa kuultavaa. Sitten Annikki tuli paikalle ja kuuli tilanteeni. Muistan senkin ikuisesti, kun hän sanoi, että kyllä me sut täällä kuntoon saadaan.

Elettiin tammikuuta 2014. Hannan kalju oli jo selvästi näkyvissä.

– Huomasin heti, että HiusAkatemiassa hoidetaan ihmistä kokonaisvaltaisesti. Sain hyvät ohjeistukset sekä ruokavalion että ravintolisien suhteen, ja HiusAkatemian kautta pääsin myös Helsingin Antioksidanttiklinikan lääkäri Erkki Antilan potilaaksi. Hän teki perustutkimukset, selvitti mikä sieni kehossani jylläsi –  eikä kortisonista puhuttu yhtään mitään. Allergialääkäri oli kehottanut minua laittamaan kortisonitippoja myös kynsiini!

 

Päänahan kuorimisesta ei puhettakaan

 

Myös skalpeerauspuheet unohtuivat nopeasti. Hannan päänahkaa hoidettiin ja haudutettiin aluksi uusiseelantilaisella Manuka-hunajalla, ja jo parin hoitokerran jälkeen pystyttiin aloittamaan varsinainen syvä- eli kapillaarihoito. Onneksi Hanna oli vielä tuolloin vuorotteluvapaalla ja asui Helsingissä, joten hän pystyi käymään hoitoja saamassa alkuun pari kolme kertaa viikossa. Sitten hoitokerrat harvenivat kertaan viikossa. Koko ajan hän noudatti myös saamiaan ravitsemusohjeita.

Ja niin elimistö alkoi puhdistua, ja kun kolme kuukautta oli kulunut, Hannan pää näytti jo aivan toisenlaiselta kuin alussa. Sieni-infektio katosi ja hiukset alkoivat kasvaa. Kevään aikana tukka tuli kokonaan kuntoon. Kun Hanna piipahti työpaikallaan, teatterin kampaajalla riitti ihmettelemistä.

– Tämä oli ihan kohtalonkysymys, sillä kaljulle naisnäyttelijälle on harvemmassa rooleja, Hanna toteaa. – Vaikka peruukin voi laittaa, se ei pysy kaljussa päässä kovin helposti.

Hanna on jatkanut edelleen samoilla linjoilla, ja jos ongelmia on tullut, hän on kääntynyt HiusAkatemian puoleen.

– Kävin vielä viime syksynä kapillaarihoidossa ennen ulkomaan reissua. Päässä oli aivan mieletön kutina, mutta sain HiusAkatemiasta Evonia Betaglukaanigeeliä, ja jo sitä ennen – eli ensimmäisen HiusAkatemiassa käynnin jälkeen – olin käyttänyt päivittäin Immufix-nimisiä beetaglukaanikapseleita. Geeli osoittautui aivan ihanaksi, ja kutina loppui matkoilla ollessani kokonaan. Käytän sitä edelleen koko ajan, ja hiukset ovat jatkaneet kasvuaan.

– Hiukset rasittuvat teatterityössä, mutta hoitojen ansiosta ne ovat edelleen vahvistuneet. Toinen tärkeä valmiste on ollut kurkumiini. Alkuvaiheissa nauttimani vitamiini- ja hivenainemäärä oli aikamoisen suuri, mutta sitä on sittemmin pudotettu. Opin prosessin aikana itsekin tuntemaan omat hiusjuureni ja minkälaista tarinaa ne kertovat.

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin.

– Mikään vakuutus ei korvannut yhtään mitään eikä verottaja tullut vastaan, vaikka yritin selvittää verottajalle, että hiukset ovat näyttelijälle yhtä tärkeitä kuin metsurille saha. Eihän tämä hoito ilmaista ollut, mutta kyllä se oli myös hintansa arvoista!

 

”Ihotautilääkärit eivät ymmärrä”

 

Toimitusjohtaja Annikki Hagros-Koski sivaltelee ankarasti ihotautilääkärien käsityksiä hiusongelmien hoidossa. Hän sanoo lyhyesti ja ytimekkäästi, etteivät he ymmärrä, mistä on kysymys.

– Lääkärit antavat virheellisiä lausuntoja, koska he tutkivat hiusten lähtöä ottamalla verikokeita, kilpirauhasarvoja ja niin edelleen. Ja kun päänahkaa tutkitaan, koepala otetaan päänahan pinnasta. Hius kasvaa kuitenkin syvällä päänahassa ja hiusjuurissa. Tämä alue päänahan ja hiusjuuren välillä jää kokonaan tutkimatta. Näin ollen he eivät tiedä, mistä he puhuvat. Näin ei varmaan saisi sanoa, mutta tulipa nyt sanottua.

Annikilla ja HiusAkatemialla on aivan oma hoitokeinonsa hiusongelmiin, kapillaarihoito. Sillä aloitetaan, olipa kyseessä sitten minkä tyypin kaljuuntuminen tahansa. Annikki sanoo suoraan, että kyseessä on huippujuttu eikä mikään näpertely. Hän kertoo jo tuhansien suomalaisten saaneen tukkansa takaisin  tällä menetelmällä.

– Lyhyesti sanottuna Kapillaarihoito on puhdistava, antiseptinen, luonnollinen ja täysin turvallinen hoito hiuspohjalle. Hoitoaineena on erikoismenetelmällä tehty maitoheravalmiste, jonka pH on kolme. Kapillaarihoito puhdistaa hiukset, hiuspohjan ja hiustupen. Se rauhoittaa tulehtunutta, ärsyyntynyttä ja kutiavaa hiuspohjaa ja vähentää tulehduksia. Se liuottaa hiustuppeen kuulumattomat hiustuotejäänteet ja jähmettyneet sekä kiteytyneet talit.  Se edesauttaa uusien hiusten kasvua poistamalla hiustupesta kuolleet hiukset, jotka kiteytynyt tali on liisteröinyt kiinni. Näin tarpeettomat kuolleet hiukset saadaan uusien, kasvavien hiusten tiellä pois. Säännöllisesti käytettynä hoito ehkäisee tulehduksia estämällä haitallisten bakteerien kasvua.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Hannu Rainamo
Avainsanat: kaljuuntuminen, Hanna Liinoja-Malmivaara, HiusAkatemia, Kirsi Pekola, Erkki Antila, Annikki Hagros-Koski

Kommentit

Oma kommentti