Miro luottaa magnesiumsuihkeeseen

Uimarilupaus Miro Vaskon titteli on tällä hetkellä aliupseerioppilas. Siviili siintelee syyskuun puolivälissä, jolloin tittelinä on joko alikersantti tai kersantti, jos kaikki menee nappiin.

Tamperelainen Miro Vasko, 21, oli seitsenvuotias, kun hänen äitinsä vei pojan kilpauintikouluun. Äiti oli vankasti sitä mieltä, että uimataito on syytä opetella.

– Siitä se oikeastaan lähti, Miro muistelee.

– Pelasin jalkapalloa ala-asteen ajan varmaan 12-vuotiaaksi, kunnes lopetin, ja uinti on oikeastaan ainoa urheilumuoto, joka on pysynyt.

Se onkin sitten tullut jäädäkseen, sillä Miro ui jo aivan Suomen huipulla. Huhtikuun SM-kisoissa hän saavutti 50 metrin selkäuinnissa neljännen sijan – ja jäi pronssista vain kolme sadasosaa. Satasen selässä hänen sijoituksensa oli viides.

– Aikuisten SM-kisoista ei siis vielä ole mitaleita, mutta nuorten Pohjoismaiden mestaruusedustuksia on kolme ja sieltä on mitaleitakin, Miro juttelee.

Miron leipälaji on juuri selkäuinti, eikä menestys jää ainakaan raameista kiinni, sillä nuorukaisella on mittaa 198 cm ja painoa 85 kiloa. Vankat raamit ovatkin yksi Miron vahvuuksista, samoin taito- ja tekniikkapuoli, mutta fysiikkaa eli voimaa saisi kuulemma olla vähän enemmän. Se lienee kuitenkin järjestelykysymys.

Armeija alta pois

Miro on urheilevasta perheestä, sillä äiti on harrastanut sekä yleisurheilua että koripalloa ja isä on pelannut jääkiekkoa. Miron Oona-siskon laji on melonta ja hän on saavuttanut peräti nuorten EM-pronssia.

Miro aikoo lähivuodet uida tosissaan ja katsoa, mihin rahkeet riittävät. Seuraavaksi hän käy ensi kaudella EM-aikarajojen kimppuun.

– Intti on mennyt tähän asti oikein hyvin, hän kertoo.

– Me olemme tiedustelijoita ja minä olen vielä tarkemmin sanottuna sissiradisti.

Tuleva elämänura ei ole vielä nuorelle miehelle selvinnyt, mutta aikaa on. Historia kuitenkin kiinnostaa, ja hän aikookin hakea yliopistolle sitä lukemaan, kunhan saa armeijan käytyä.

– Lähdin heti inttiin koulun jälkeen. Pääsin ylioppilaaksi toissa keväänä, joten hyvä oli saada armeija heti alta pois.

Miro seurustelee ja hänen tyttöystävänsä Riina on niin ikään ylioppilas, ja varsin tuore sellainen,  tämän vuoden kevään valkolakkeja.

”Treeneissä 
kramppeja”

Mirolla ei ole mitään selkeää dieettiä, vain perusterveellinen urheilijan ruokavalio. Hän käyttää myös jonkin verran ravintolisiä yhteistyössä valmentajansa kanssa.

– Mulla on kuitenkin ollut jonkin verran kramppitaustaa. Treeneissä sekä pohkeita että reisiä on krampannut. Olen jonkun verran kokeillut suun kautta otettavia magnesiumtabletteja, mutta SM-kisojen aikaan tapasin Pohjoismaiden Terveyssuihkeiden esittelijän Timo Rauhasen ja innostuin, kun hän selvitti, että magnesiumsuihkeita voi spreijata suoraan kramppikohtaan ja että se toimii.

Niinpä Miro rupesi käyttämään BetterYou Magnesium Oil Sport -suihketta.

– Käyttöhistoria ei ole vielä kauhean pitkä, mutta jo nyt voin sanoa, ettei kertaakaan ole krampannut sen jälkeen kun aloin käyttää sitä. Siitä on ihan ehdottomasti ollut suurta hyötyä. Suihkutan sitä sekä ennen treenejä ikään kuin valmistavana ja lihaksia lämmittävänä, jolloin magnesiumvarastot täydentyvät, mutta käytän sitä myös treenien jälkeen palautuksena.

– Olen käyttänyt sitä myös kasarmialueella, jos on oltu metsässä ja kroppa on kuormittunut. Hyvin toimii silloinkin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Matti Matikainen

Terveys-Hymy 7-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: kramppi, kilpauinti, uinti, magnesiumsuihke

Kommentit

Oma kommentti