Mirva luottaa havupuujuomaan: Rauhoittaa vatsaa

Mainos

Mirva Täckman sairastui vuonna 2005 haavaiseen paksusuolen tulehdukseen, joka on monin tavoin haitannut hänen elämäänsä. Onneksi apukeinoja on löytynyt.

Porin liepeillä Vanha-Ulvilassa asuva Mirva Täckman, 53, on koulutukseltaan merkantti ja ammatiltaan palkanlaskija. Hän on ollut toimistotöissä koko ikänsä. Mirvalla on kolme aikuista poikaa, nykyään hän on avoliitossa. Mies ajaa työkseen bussia. Perheeseen kuuluu myös mäyräkoira, jonka nimi on Juice.
Mirva sen paremmin kuin lääkäritkään eivät osaa sanoa, miksi häneen iski haavainen paksusuolen tulehdus 15 vuotta sitten.
– Kyseessä on autoimmuunisairaus, joka on stressiperäistä. Elämässäni oli kaikenlaista ikävää siinä vaiheessa, ja elimistö sitten aikanaan sanoi stopin.
Mirva sinnitteli vaivojensa kanssa vuosikaudet, kunnes hänet leikattiin kesällä 2018 ja hänelle tehtiin ns. j-pussileikkaus. Suolistosta poistettiin 70-80 cm ja ohutsuolesta rakennettiin j-pussi eli säiliö, joka toimii paksusuolen ja peräsuolen korvikkeena.
– Ulospäin ei näy muuta kuin ryppyinen nahka, hän viisastelee.
Vaikka Mirvalla ei tällä hetkellä ole mitään reseptilääkitystä, ei kuitenkaan voi sanoa, että hän olisi terve nainen.
– Suolisto-ongelmat vaikuttavat sillä tavalla jokapäiväiseen elämään, että vessa on erittäin tuttu ja läheinen paikka. Uloste ei ole normaalia vaan lähinnä lirua. Normioloissa käyn vessassa päivästä riippuen kuudesta kymmeneen kertaan, mutta sitten useammin, jos on tulehdus päällä.
– Minulla on ollut leikkauksen jälkeen muutaman kerran j-pussitulehduksia ja lääkäri ehdotteli suonensisäisiä biologisia lääkkeitä. Ennen leikkausta kokeiltiin kahtakin erilaista, mutta sain niin pahoja oireita, että immuniteetti meni täydellisesti. En siis halunnut kokeilla niitä enää vaan hain jotakin muuta.
– Jos pussiin kuitenkin tulee tulehdus, joudun silloin syömään kortisonia ja antibioottia.

”Sitten kuulin havupuujuomasta”

Karin Havupuu-uutejuomaa valmistava Ravintorengas Oy oli Mirvalle tuttu. Kerran keskustellessaan Ravintorenkaan Sanna Herttuan kanssa sairauksista, Mirva mainitsi hänelle myös omista vatsavaivoistaan.
– Kerroin hänelle, etten halunnut ruveta enää käyttämään mitään biologisia lääkkeitä. Hän suositteli kokeilemaan Karin Havupuu-uutejuomaa. Tuolloin elettiin viime lokakuuta. Rupesin ottamaan sitä joka aamu desilitran verran tyhjään vatsaan. Alkuun se maistui hirveän pahalta ja tuntui, etten pysty sitä juomaan, mutta nykyään se menee jo ihan janojuomana! Minulla on sitä koko ajan jääkaapissa.
Helmikuussa Mirvaan iski paha flunssa.
– Sanna sattui soittamaan minulle juuri silloin, kun sain hirveän yskänkohtauksen. Ääni oli ihan tukossa. Hän kehotti lämmittämään yhden pullollisen juomaa ja laittamaan hunajaa joukkoon. Se piti juoda niin kuumana kuin suinkin.
– Join kaksi pullollista peräkkäisinä päivinä, ja johan alkoi helpottaa. Juoma auttoi tähänkin. Pystyin menemään nukkumaan ihan oikeaan sänkyyn eikä nojatuoliin.
Mirva on alusta lähtien ottanut kiltisti desilitran verran joka ikinen aamu.
– Vetäisen pullon suusta sen verran että jano lähtee. Kuuden desin pullo kestää neljästä viiteen päivään. Pirteyttä on tullut lisää ja vessareissut ovat harventuneet.
Karin Havupuu-uutejuomalla on ollut myönteisiä vaikutuksia myös Mirvan vatsavaivoihin.
– Se rauhoittaa vatsaa. Ei tarvitse enää juosta vessassa yhtä usein kuin aikaisemmin. Eikä tulehduksia enää tule samaan tahtiin.
Hän on kertonut juomasta myös lääkärille.
– Minulta otetaan vähän väliä ulosteesta erilaisia arvoja. Kun viimeksi vuodenvaihteessa vein näytteen, lääkäri kysyi heti, mitä minulle oli tapahtunut. Vielä viime vuoden toukokuussa arvot olivat hyvin korkealla, nyt ne olivat pudonneet rajusti ja melkein normaaleiksi, joka meille j-pussileikatuille on harvinaista.

Apua myös Mirvan pojille

– Kun lääkäri kysyi, mitä olin tehnyt, kerroin Karin Havupuu-uutejuomasta ja kuinka se on tehnyt hyvää vatsalle. Lääkäri totesi siihen, että hän ei voi sanoa mitään muuta kuin kehottaa jatkamaan.
Mirvalla on luonnollisesti ongelmia myös syömisen kanssa. Ehdotonta kieltoa minkään suhteen ei kuitenkaan ole.
– Saan syödä mitä tahansa, mutta tiedän kokemuksesta, mitä kannattaa välttää. Olen jättänyt kaiken sellaisen pois, joka tekee ilmaa vatsaan. Valkosipulia ei voi edes ajatella.
– Olen heittäytynyt myös täysin laktoosittomalle, ja olen huomannut sen auttavan. Olin vähän aikaa myös gluteenittomalla, mutta sen jälkeen, kun aloin juoda tätä juomaa, olen pikkuhiljaa alkanut syödä muunlaista leipää, mutta ei ruisleipää.
Mirvalla on terveisiä kaikille uusille Karin Havupuu-uutejuoman käyttäjille.
– Kannattaa kokeilla vähän kauemmin kuin viikon. Kun itse aloitin lokakuussa, vuodenvaihteessa se näkyi jo laboratorioarvoissa.
Myös kahdella Mirvan aikuisista pojista on ollut vatsavaivoja, jotka ovat nyt saman tuotteen avulla hellittäneet.
– Pojat ovat 26– ja 30-vuotiaita. Hekin aloittivat juomalla, mutta siirtyivät sitten saman valmisteen puristemuotoiseen versioon, jota on heidän mielestään mukavampi käyttää. Selvää apua siitä on heille ollut.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Karin havupuu-uutejuoma, Mirva Täckman, Ravintorengas Oy

Kommentit

Oma kommentti