Mitä on riisiproteiini?

Life coach ja personal trainer Tuuli Kaunisluonto liputtaa voimakkaasti jauhemaisen riisiproteiinin puolesta. Hän itse käyttää sitä päivittäin smoothieen sekoitettuna. – Se auttaa pitämään kylläisenä ja korvaa perinteisen välipalan loistavasti, hän vakuuttaa.

Englantia taitamattomille kerrottakoon heti kättelyssä, että life coach tarkoittaa elämäntapavalmentajaa ja personal trainer henkilökohtaista valmentajaa. Smoothie taas on yleensä marjoista, hedelmistä, kasviksista tai vihanneksista rakennettu juoma. Tämä USA:sta meillekin rantautunut herkku valmistetaan yleensä tehosekoittimen avulla. Smoothie eroaa pirtelöstä siten, että siihen laitetaan jäätelön sijaan pohjaksi maustamatonta jugurttia, vettä, tuoremehua tai vaikka teetä.

Yhteistä life coachille, personal trainerille ja smoothielle on ainakin se, ettei niitä tunnettu Kekkosen aikana. Kaikki kolme ovat nykyajan juttuja.

Life coach ja personal trainer Tuuli Kaunisluonto, 27, joutuu hänkin aika ajoin selittelemään, mutta silloin kysymys on hänen erikoisesta sukunimestään. Se on siis Kaunisluonto, ei Kaunisluoto, joksi se usein vääntyy.

– Se ei tosiaankaan ole alkuperäinen, hän nauraa.

– Kyseessä on uusi sukunimi, jonka otin erottuani pari vuotta sitten. Ehdin olla avioliitossa melkein seitsemän vuotta, jonka jälkeen mietin pitkään sukunimen vaihtamista. En ole koskaan oikein samaistunut tyttönimeeni, joten päädyin hakemaan perustelujen kanssa uutta. Se on sikäli ainutlaatuinen, ettei Suomessa ole muita samannimisiä.

Pidä huolta itsestäsi

Tuuli on työskennellyt hyvinvointialalla eri liikuntakeskuksissa 19-vuotiaasta lähtien. Hän kertoo saaneensa ihmisiä pitämään parempaa huolta itsestään, mutta valmennuksen hän kuitenkin kokee varsinaiseksi elämäntehtäväkseen.

– Tavoitteenani on saada ihmiset voimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Uskon, että kaikkien luontainen tila on hyvinvointi ja hyvinvoiva olo. Meissä on potentiaalia paljon enemmän mitä itsellemme näytämme.

Tuulilla itsellään on kilpaurheilutaustaa. Hänen lajinsa oli suunnistus. Oman alansa koulutusta hän on hankkinut lukuisilla ja monipuolisilla kursseilla.

– Työpäiväni ovat hyvinkin vaihtelevia, mutta yleensä valmennuspitoisia, jolloin päivään mahtuu useampi valmennus. Se voi olla joko fyysistä tai mentaalipuolen valmennusta, treeniohjelmien suunnittelua tai kirjoittamista. Myös oma hyvinvointi ja omat liikuntaharrastukset ovat oleellinen osa jokaista päivää.

Riisiproteiinivalmisteet tulivat Tuulin elämään, kun hän alkoi harjoitella säännöllisemmin kuntosalin puolella ja ryhtyi muokkaamaan kehoaan erityisillä harjoitteilla. Silloin hän alkoi tuntea tarvitsevansa proteiinilisää.

– Näin myös siksi, koska olen kasvissyöjä. Syön kuitenkin silloin tällöin jotakin maito- tai juustotuotetta ja etenkin silloin, jos olen mummolassa ja mummo on tehnyt hyvää kasvisgratiinia, joka sisältää maitoa tai kermaa. Silloin on syötävä, mitä mummo tarjoaa!

Hyvinvoinnin
haasteet

Tuulilla on ollut aika paljon haasteita myös oman hyvinvointinsa suhteen.

– Alle parikymppisenä voin vatsaongelmien takia melko huonosti. Piti lähteä hakemaan sellaisia vaihtoehtoja, jotka kantavat vähän pitemmälle. Näin löytyi riisiproteiini, joka imeytyy kehoon todella hyvin eikä aiheuta mitään vatsaongelmia.

Tuuli nauttii riisiproteiinin yleensä smoothieen sekoitettuna. Hän käyttää tätä nykyä muun muassa Plantforce-riisiproteiinituotteita, joihin hän hurahti vuodenvaihteessa niiden tultua markkinoille. Vaihtoehtoja on kolme: maustamaton, vanilja tai suklaa. Toisinaan hän sekoittaa jauhetta myös kotona tekemiinsä herkkuihin kuten suklaa- tai raakasuklaapalloihin.

– Plantforcen valmisteet imeytyvät todella hyvin, ovat herkullisen makuisia ja olen vakuuttunut myös tuotesarjan laadusta, Tuuli kertoo.

Tuotesarjassa käytetään vain 100-prosenttisia luonnonaineita – eli mitään synteettistä ei ole lisätty. Tuotteet ovat myös hypoallergisia eli niissä ei ole jäämiä soijasta, maidosta, pähkinöistä, viljoista, kananmunista, kalasta eikä äyriäisistä.

Perinteisen korvaaja

Proteiinin valmistamisen yhteydessä suodatetaan pois kaikki antiravinteet kuten lektiinit, joten tuotesarja on vatsaystävällinen. Se on myös gluteiiniton ja sisältää kaikki välttämättömät aminohapot luonnollisessa muodossa.

– Käytän niitä lähes päivittäin ja etenkin silloin, kun treenaan, Tuuli kertoo.

– Ne sopivat myös palautusjuomana treenien jälkeen, jolloin sekoitan ne veteen.

Tuuli kertoo käyttävänsä riisiproteiinijauheita saadakseen pitkäkestoisempaa energiaa. Salilla tapahtuvassa kehon muokkauksessa rasitetaan lihaksistoa sen verran reippaasti, että silloin tarvitaan ylipääräistä proteiinia.

– Riisiproteiini pystyy korvaamaan perinteisen välipalan. Monet salilla kävijät syövät siihen tarkoitukseen esimerkiksi maitorahkaa, mutta kaikille se ei sovi. Riisiproteiini on hyvä ja terveellinen vaihtoehto myös voileivälle tai pullalle.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Ari Heinonen

Terveys-Hymy 5-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: hyvinvointi, palautuminen, riisiproteiini, smoothie

Kommentit

Oma kommentti