MS-potilas voitti voimanoston SM-kultaa

Eve Lehdon todettiin 21-vuotiaana sairastavan MS-tautia. Lääkäri sanoi suoraan, että tytöllä oli edessään enää kymmenen hyvää vuotta.

Eve Lehto, 35, on kotoisin Tallinnasta, mutta kymmenen Suomessa vietetyn vuoden jälkeen hän puhuu suomea kuin syntyperäinen. Hänen aviomiehensä Antti, 33, on ammatiltaan urheiluhieroja ja pariskunnalla on vajaan vuoden ikäinen poika Hendrik Aleksander. Pariskunta tapasi toisensa Suomessa personal trainer -kurssilla.

Eve on ammatiltaan geologi ja hän on tutkijana seisomologian laitoksella. Hänellä on gradu myös biokemiasta.

Kun Eve oli 21-vuotias, hänen oikea reisilihaksensa alkoi puutua oudosti. Tunne oli kuin olisi nukkunut huonosti jalan päällä. Puutuminen ei kuitenkaan mennyt ohi vaan tunnetta jatkui ympäri vuorokauden.

– En ymmärtänyt alkuunkaan, mistä oli kysymys. Perhelääkäri passitti minut hyvin nopeasti lisätutkimuksiin, ja aika nopeasti diagnoosiksi varmistui MS-tauti. Se oli tietysti nuorelle tytölle aikamoinen järkytys.

Suvussa ei ollut kenelläkään tätä eikä mitään muutakaan autoimmuunisairautta.

Evellä oli jo 13-vuotiaana todettu keliakia, mutta tuolloin elettiin vuotta 1993, jolloin tiedot keliakiasta eivät olleet samalla tasolla kuin nyt. Sitä paitsi Viro oli ollut itsenäisenä vasta muutaman vuoden.

– Lääkäritkin sekoittivat keliakian tuolloin allergioihin ja kehotettiin siedätyshoitoon. Nykyään tiedetään, että tilanne voi muuttua pahemmaksi, kun autoimmuunitautia ruvetaan siedättämään.

Syitä ei selvitetty

Even diagnoosi varmistui vuonna 2001. Tuolloin ei ollut vielä niin hyviä lääkkeitäkään kuin nykyään. Eve tosin toteaa, että tänäänkin koululääketieteen puolella lääkitään vain MS-taudin oireita, ei vieläkään syitä. Näin pyritään tekemään sairastaminen mukavammaksi.

– Minullekin suositeltiin masennus- ja piristyslääkkeiden yhdistelmää, joista kuitenkin kieltäydyin. En ottanut yhtään lääkettä tähän sairauteen. Muutin MS-taudin puhkeamisen takia opiskelujeni kulkua ja keskityin biokemiaan ja genetiikkaan. Yritin ottaa selvää, mitä tällaisessa tilanteessa voi tehdä, ja hyvin pian selvisikin, että onhan tätä tutkittu. Jostain syystä lääketieteen, biokemian ja genetiikan tutkijat eivät vain ole oikein hyvä tekemään keskenään yhteistyötä. Tieto ei joko kulje tai sitten sitä pantataan.

Eve päätti laittaa ihan ensimmäiseksi ruokavalionsa uusiksi. Johan lääketieteen isä Hippokrateskin totesi 3000 vuotta sitten, että ihminen on sitä, mitä hän syö.

– Ryhdyin kokonaan glueenittomalle ruokavaliolle, ja oireet hiukan hellittivät. Sitten tuli taas takapakkia, mutta kun tietoni lisääntyivät, ruokapuoli muuttui parempaan suuntaan ja kun viimein jätin tietyt aineet kokonaan pois, kaikki oireet katosivat. Poistin taudin aiheuttajat eli niin sanotut lektiinit. Kyseessä on proteiini, mitä löytyy viljoista ja palkokasveista. Pois jäivät myös sekundaariset suolistoa vaurioittavat aineet kuten maitotuotteet ja koisokasvit, joista löytyy tiettyjä suolistoa vaurioittavia ja oireita aiheuttavia kemikaaleja. Koisokasveja ovat esimerkiksi peruna, tomaatti ja paprika.

Ruokavalio 
remonttiin

Tässä vaiheessa kaikki kysyvät, jäikö ruokalautaselle enää mitään.

– Jäi hyvinkin paljon, Eve nauraa.

– Maailmasta löytyy tuhansia kasviksia, kaikenlaisia lihatuotteita ja ihminen on hyvin mukautuvainen. Voin sanoa lähes sataprosenttisen varmasti, että ruokavalioni on nykyään aiempaa monipuolisempi, vaikka se on suppeampi kuin ennen diagnoosia. Sitä ennen se oli sitä perinteellistä eli perunaa ja soosia, makaronia ja riisiä.

Eve kertoo silti syövänsä hiilihydraatteja hyvinkin paljon, sillä hän on innokas urheilija ja tarvitsee hiilareita. Myös liha, kala ja kana kuuluvat ruokavalioon.

– Suurin ja tärkein muutos on ollut kaikkien viljojen pois jättäminen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että erityisesti vehnän, mutta myös kaikkien muiden viljojen sisältämä  gliadiini aiheuttaa suoliston vaurioitumista. Sen takia verenkiertoon pääsee kaikenlaisia haitallisia aineita. Myös viljan muita proteiineja ja lektiiniä pääsee samalla tavalla verenkiertoon ja kudoksiin, ja sinne jouduttuaan ne aiheuttavat joko suoran kudosvaurion niin kuin lektiinit tekevät tai sitten ne aiheuttavat autoimmuunireaktion.

– Autoimmuunitautia aiheuttavat tekijät ovat geneettinen alttius, jokin laukaiseva tekijä ja vuotava suoli. Jos viimeksi mainittu saadaan eliminoiduksi, silloin tautia ei synny, koska mitään ei pääse verenkiertoon, vaikka taustalla olisi geneettinen alttius tai jos olisi jokin virus aiheuttamassa kroonista autoimmuunireaktiota.

Keliakia MS-taudin takana

Evellä on hyvä teoria siitä, mistä hänen oma MS-tautinsa on peräisin.

– Luultavasti minulla on geneettinen alttius, ja geeni on syystä tai toisesta aktivoitunut. Epäilen vahvasti, että taustalla on 13-vuotiaana sairastamani keliakia. Laukaisevana tekijänä on ollut viljan proteiini. Kyseessä voi olla myös jokin virus, bakteeri tai loinen, mutta kaikkein vahvimmin epäilen viljaproteiinia. Viljaproteiini aiheuttaa myös keliakiaa, ja kun tilanne on edennyt keliakiaan asti, se tarkoittaa sitä, että suoli on todella huonossa kunnossa. Autoimmuunireaktio on päässyt kehittymään krooniseksi.

Eve vakuuttaa, että on olemassa lukuisia tutkimuksia, jotka yhdistävät keliakian ei vain MS-tautiin vaan myös moniin muihin vakaviin autoimmuunisairauksiin. Hän puhuu jopa jäävuoren huipusta. Hurjasti yleistynyt keliakia taas johtuu hänen mukaansa siitä, että nykyään syötävät viljatuotteet ovat teollisen käsittelyn takia hyvin kaukana alkuperäisistä viljoista.

– Niissä on nykyään puolet enemmän gluteiinia ja puolet enemmän kaikkea muutakin kuin alun perin. Meidän ruokavalioomme ei alun perin ole vilja sellaisenaan kuulunutkaan, ja ihmisellä suotuisan geneettisen muutoksen kehittyminen vie noin 50 000 vuotta. Prosessi on vielä kesken.

Eve ottaa säännöllisesti myös immuunipuolustusta tukevia ravintolisiä.

– D-vitamiinia otan päivittäin 125 mikrogrammaa, ja tämä vitamiini on hyvin tärkeä kaikille autoimmuunisairauksia poteville. Lisäksi syön antioksidantteja kuten seleeniä ja sinkkiä, myös magnesium on hyvin tärkeä aine, samoin B-ryhmän vitamiinit, kalaöljy ja MSM-rikkivalmiste. Otan myös hydrolisoitua liivatetta ja silloin tällöin urheiluravintolisiä kuten proteiinia.

Tällä hetkellä oireeton

Eve Lehto myöntää edelleen sairastavansa MS-tautia.

– Ei se katoa minnekään. Se on perinteisen lääketieteen mukaan parantumaton tauti. En ole parantunut siitä, mutta olen jo kymmenen vuotta ollut täysin oireeton.

Pahimmillaan Even oireet olivat vuosina 2003–04, jolloin oikeasta jalasta katosi kävelykyky niin pahasti, että nuori nainen joutui turvautumaan kävelykeppiin. Tuolloin hänellä oli myös näköhermo-oireita. Mutta sitten ruokavaliohoito alkoi purra.

– Kymmenen vuoden kokemustani ravitsemushoidosta ei kukaan voi vähätellä. Kun minulla todettiin MS-tauti pian 15 vuotta sitten, lääkäri sanoi suoraan, että jäljellä on ihmisarvoista elämää noin kymmenen vuotta, jonka jälkeen joutuisin pyörätuoliin loppuiäkseni. Hän totesi, että vuosien mittaan oireet vain pahenevat. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Eve on toden teolla näyttänyt pitkää nenää lääkärin ennusteille, sillä hän on innokas ja menestyksekäs voimailu-urheilija. Hän voitti vuonna 2013 omassa eli alle 67,5 kg sarjassaan peräti voimanoston SM-kultaa! Vielä seuraavanakin vuonna tuli SM-hopeaa, mutta sitten Eve alkoi odottaa lasta. Hän palaa työelämään aivan näinä päivinä ja aikoo jatkaa äitiysloman jälkeen myös voimanostouraansa. Hän meni naimisiinkin äitiyslomansa aikana, joten monenlaista kivaa vipinää on riittänyt.

Mutta millaisia terveisiä Evellä on lääkärille, joka ennusti hänet pyörätuoliin?

– Toivoisin, että hänkin tutustuisi uusimpiin tutkimuksiin ja kykenisi antamaan sen jälkeen vähän parempaa hoitoa, hän toteaa diplomaattisesti ja iloisesti hymyillen.

– Jouduin aluksi käymään kaksi kertaa vuodessa magneettikuvassa, kun tauti oireili, mutta vuoden 2005 jälkeen ei enää nähty tarvetta jatkaa seurantaa. Minulle sanottiin, että olkaa hyvä ja tulkaa sitten uudestaan, kun oireet palaavat, mutta eipä ole tarvinnut käydä.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Matti Matikainen

Terveys-Hymy 4-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: MS-tauti, keliakia, autoimmuunitauti, glueeniton ruokavalio

Kommentit

Tästä aiheesta pitäisi tehdä esimerkki ja kokeilla rohkeasti kaikille. Lisöksi kaivattaisiin kelaan pikapäätöstä jotta kaikki kokeiluun osallistujat saisi arvonlisävero alennuksen ostamistaan ruokatuotteista ihan ensimmäisenä. Vähemmän haitallisille selvästi pienempi vero. Leipomotuotteille kunnon VEROT!

Oma kommentti