Mustikka ja tyrni ovat terveydeksi

Maailmassa on yhä kansoja ja heimoja, joille länsimaiset lääkkeet ovat tuntemattomia. Heille apu löytyy edelleen luonnosta.

Me suomalaiset emme tee poikkeusta. Myös Suomen luonnosta esi-isämme ovat oppineet valitsemaan parantavia marjoja kuten puolukkaa, karpaloa, tyrniä ja mustikkaa. Kansan keskuudessa elää edelleen perinteeseen pohjautuva tieto siitä, mihin vaivoihin mitäkin marjaa kannattaa erityisesti syödä.

Karpaloa on käytetty virtsavaivoihin, mustikalla on vahvistettu silmiä ja parannettu hämäränäköä, tyrniä lisäämään vastustuskykyä. Mustikkaa ja tyrniä pakastetaan, hillotaan ja mehustetaan. Näin käytettyinä marjojen terveysvaikutteisista aineista osa jää kuitenkin hyödyntämättä. Marjojen pieniä siemeniä ei juuri puremalla saa rikki, ne eivät myöskään sula ruuansulatuksessa. Sen vuoksi siementen sisältämä öljy arvokkaine omega-rasvoineen ja muine terveysaineineen ei vapaudu, eivätkä imeydy.

Mustikan siementen ja tyrnin öljyjen omega-rasvakoostumukset ovat erilaisia ja toisiaan hyvin täydentäviä. Molemmissa öljyissä on myös E- ja A-vitamiinin esiasteita, karotenoideja, kasvisteroleja ja fenolisia yhdisteitä. Tyrniöljyn on todettu sisältävän kaikista marjoista eniten omega-7 rasvaa, palmitoleiini- ja vakseenihappoa, jonka on todettu vähentävän silmien, suun, nielun ja intiimialueiden limakalvojen kuivuutta. Mustikan siemenöljyssä on tyrniä enemmän omega-9 öljyhappoa sekä omega-3 ja -6 rasvahappoja. Siinä on myös silmiä suojaavia antioksidanttisia aineita ja erilaisia kasvisteroleja, jotka auttavat ylläpitämään ihon kosteustasapainoa sekä elävöittävät hiuksia. Yhdessä näitä öljyjä on vain yhdessä meillä myynnissä olevassa ravintolisässä, Tyrniöljy + mustikkakapseleissa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: mustikka, Tyrni

Kommentit

Oma kommentti