Muuttuko eturauhanen haittarauhaseksi?

On sanottu, että kun mies täyttää 50 vuotta, eturauhanen muuttuu haittarauhaseksi. Suomen kuuluisin eturauhaspotilas oli aikoinaan presidentti Kekkonen, joka luonnehti vaivaansa näin: – Mitä korkeampi upseeri, sitä märemmät saappaat.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on hyvin yleinen vaiva: sitä esiintyy joka toisella yli 50-vuotiaalla. Edenneellä liikakasvulla voi hoitamattomana olla vakavia seurauksia. Myös lääke- ja leikkaushoidot saattavat aiheuttaa erektiohäiriötä, libidon alenemista ja ejakulaatiovaikeuksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaiva huolestuttaa jopa kahta kolmasosaa miehistä, mutta vain viisi prosenttia kokee tietävänsä asiasta tarpeeksi. Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun oireita voidaan ennaltaehkäistä itsehoitomenetelmin.

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu saattaa joskus olla oireeton. Oireillessaan se aiheuttaa tyypillisimmin virtsavaivoja. Usein vaivaa vain seurataan ilman hoitoa, mikäli vakavia oireita ei ole vielä ilmaantunut. Vaivan edenneisiin muotoihin käytetään useita hoitoja, joilla on muun muassa seksuaalista suorituskykyä haittaavia sivuvaikutuksia.

Suomalaisia yli 40-vuotiaita miehiä sisältävän tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta miehestä oli huolestunut siitä mahdollisuudesta, että eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua saatetaan todeta jonain päivänä heillä itsellään.

– Virtsaamiseen liittyvät vaivat ovat kiusallisia. Myös eturauhassyövän sekä seksuaalisen suorituskyvyn heikkenemisen pelko ovat usein mukana. Nämä vaivat ja pelot heikentävät elämänlaatua. Vaiva kannattaa tutkituttaa ja hoitaa asianmukaisesti. Hoidon valinta tapahtuu aina yksilöllisesti, kertoo kirurgian ja urologian erikoislääkäri Sakari Jokelainen Lääkäriasema Miehestä.

Ennaltaehkäisyä

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm Helsingin yliopistosta kokee, että itsehoitomenetelmät ovat jääneet liian vähälle huomiolle eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ehkäisyssä.

– Sahapalmuvalmisteiden kaltaisista itsehoitokeinoista olisi syytä keskustella enemmän; eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on todella yleinen miesten vaiva, mutta harva tietää sen itsehoitokeinoista. Ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää, sillä tämänhetkiset keinot edenneiden vaivojen hoitoon saattavat vaikuttaa potilaan elämänlaatuun huomattavankin negatiivisesti.

Oman tilanteen tarkkailu ja vaivan ennaltaehkäisy tulevat ajankohtaisiksi 45–50 ikävuoden kohdalla.

– Muiden hoitokeinojen haittojen vuoksi eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua kannattaa ennaltaehkäistä ja hoitaa ensisijaisesti itsehoitovalmisteilla kuten sahapalmulla. Apteekista ilman reseptiä saatavat sahapalmuvalmisteet ovat osoittautuneet tehokkaiksi – kliinisten tutkimusten mukaan sahapalmuvalmisteet ja hoitoon usein käytetyt 5-alfareduktaasilääkkeet ovat yhtä tehokkaita. Myös ruokavaliovalinnat kuten kasvispainotteinen ruokavalio sekä kurpitsansiemenet vaikuttavat eturauhasen liikakasvun oireisiin, kertoo Yvonne Holm.

Mitkä ovat riskit?

Vain viisi prosenttia miehistä kertoi tietävänsä tarpeeksi eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Vaivan tyypilliset oireet ovat virtsavaivoja, kuten tihentynyt virtsaamistarve tai heikentynyt virtsasuihku. Hoitosuositusten mukaan lievät ja keskivaikeat tapaukset eivät useinkaan tarvitse toimenpiteitä. Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua voi kuitenkin hoitaa myös sen lievissä vaiheissa.

– Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun reseptilääkehoitoon käytetään 5-alfareduktaasin estäjiä, alfasalpaajia tai näiden kahden yhdistelmää. Ensin mainittu saattaa aiheuttaa libidon heikkenemistä sekä erektio- ja ejakulaatiohäiriöitä, kun taas alfasalpaajat saattavat aiheuttaa ejakulaation estymistä ja huimausta, kertoo Sakari Jokelainen.

Myös leikkaushoitoja käytetään vaivan hoitoon. Niiden seurauksena ei esiinny erektiohäiriöitä, mutta niillä saattaa olla muita sivuvaikutuksia.

– Leikkaushoitoa käytetään hoidossa esimerkiksi silloin, kun lääkehoidon teho on riittämätön. Leikkauksista tärkein on eturauhasen höyläys. Myös eturauhasen viherlaserhoito ja eturauhasen halkaisu ovat vakiinnuttaneet asemansa eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoidossa. Näihin hoitoihin liittyy huomattava ejakulaatiohäiriöriski. Erektiohäiriönkin riski on olemassa, mutta se on selvästi matalampi. Virtsankarkailua esiintyy 1–2 prosentilla eturauhasen höyläyksen jälkeen, sanoo Sakari Jokelainen.

 Terveys-Hymy 8-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: eturauhanen, eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Kommentit

Oma kommentti